Benzema se vraća

Protiv Liverpoola je pokazao da je opet onaj stari

Zadnja izmjena: 17. ožujka 2023.

Na kraju, Real Madrid je rutinski odradio posao u uzvratu protiv Liverpoola. Prednost iz prve utakmice bila je prevelika i Real je u prvom poluvremenu držao potpunu kontrolu nad utakmicom. Posjedom lopte je umrtvio Liverpool i smanjio šansu da ga Jürgen Klopp uvuče u jurnjavu koja bi mogla rezultirati eventualnim problemima. Real je čekao, a na kraju je dočekao Karima Benzemu, koji je trećim golom u ove dvije utakmice dokazao da je čovjek za naslovne uloge u svojoj momčadi.

“O ugovoru ćemo razgovarati kasnije”, rekao je Carlo Ancelotti nakon Svjetskog klupskog prvenstva koje je Real Madrid osvojio u veljači i u kojem je Benzema odradio još jednu važnu ulogu. “Moramo uzeti u obzir Benzemine godine, ali moramo uzeti u obzir i to što još uvijek donosi. On je naša devetka. Bio je dobar na početku setone i bit će dobar i iduće sezone.”

Zašto je Ancelotti morao naglasiti da je Benzema bio dobar na početku sezone? Zato što su golovi u tom dijelu sezone bili rijetkost. Benzema je završio grupnu fazu Lige prvaka bez ijednog gola ili asistencije. U 14 prvenstvenih kola prije stanke za Svjetsko prvenstvo zabio je pet golova uz nekoliko utakmica koje je morao preskočiti zbog ozljede, a propustio je i Mundijal.

Nije tih pet golova katastrofa. Pogotovo kada uračunamo izostanke i dodamo činjenicu da je zabio vodeći gol u pobjedi protiv Barcelone s kojom je Real Madrid u tom trenutku preuzeo vodeće mjesto na ligaškoj ljestvici. Međutim, prošle je sezone Benzema u 46 utakmica zabio 44 gola i dodao 15 asistencija. U suštini, trebalo mu je 66 minuta na travnjaku da sudjeluje golom ili asistencijom i bilo ga je dovoljno pustiti na teren da se stvari počnu događati same od sebe. Bio je nestvarno dobar; golovi su dolazili sami od sebe, ali Benzema je bio veći od golova jer je cijeli napadački sustav bio naslonjen na njegovu sposobnost osvajanja prostora i razigravanja suigrača.

Utakmice protiv Liverpoola pokazale su da Benzema zapravo dolazi na svoje. To je isti onaj Benzema koji je osvojio Zlatnu loptu za prošlu sezonu

U kontekstu standarda koje je postavio prošle sezone, jasno je da ovosezonski učinak, pogotovo taj na početku sezone, predstavlja ozbiljan pad.

Ozljede su učinile svoje. Benzema je ove sezone preskočio dvije utakmice u Ligi prvaka i 10 ligaških susreta. Kada se zbroje sva natjecanja, Benzema je propustio 15 utakmica ove sezone, plus Svjetsko prvenstvo. Par utakmica zbog mišićnih ozljeda, par zbog gležnja, par zbog kuka; ništa preozbiljno, ali izostanci se polako nakupljaju. Samim time je poremećen trenažni ciklus, teško je uhvatiti ritam i napraviti sve one detalje koji dovode do povijesnog učinka kakav je Benzema imao prošle sezone. Ljudi misle da je razlika između sezone s 45 golova i neke s 15-ak ogromna, ali zapravo se ta razlika često svede na detalje.

Neprikosnoven

Benzema je najbolji primjer. Prošle je sezone je, prema Optinim podacima, imao 7,2 dodira s loptom u suparničkom kaznenom prostoru. Ove sezone je na 7,4 dodira. Prošle sezone je imao 4,1 udarac po utakmici, ove je na 4,7. Na kraju krajeva, njegov prosječni xG je, kad se izuzmu kazneni udarci, najviši individualni učinak u Španjolskoj otkako Opta skuplja podatke, što je dokaz da kvaliteta prilika nije pala usprkos povećanju volumena udaraca. Dapače, Benzema se nalazi u boljim šansama nego ikad prije.

U čemu je onda problem? U detaljima. Benzema je naprosto promašio previše prilika. Ne samo da ne trpa poluprilike koje je prošle sezone rutinski spremao u mrežu, nego ima 15 promašenih velikih prilika u La Ligi, od čega je 11 bilo u onom periodu prije SP-a.

Sve ostalo je na svom mjestu. Benzema ove sezone ima 56,6 dodira s loptom, što je 15-ak posto više nego prošle sezone. Kada je na terenu, još uvijek je centralna točka Realovih napada; još uvijek je primarni plan igre da Luka Modrić i Toni Kroos izvuku loptu iz gužve i odigraju okomito dodavanje na Benzemu, koji se spušta u prostor u kojem inače operiraju desetke, prihvaća tu loptu, zadržava je dok se ne priključe suigrači, a onda proigrava krila i napada prostor kako bi se ponovo iz desetke pretvorio u devetku čiji je zadatak završiti akciju.

U tom je razigravanju Benzema i dalje neprikosnoven. Prosječno ima 2,2 ključna dodavanja po utakmici, što je rast u odnosu na 1,9 iz prošle sezone, a broj dodavanja je narastao s 32,4 na 38,7 dodavanja po utakmici. Benzema još uvijek fantastično upošljava svoje suigrače i spaja prvu fazu posjeda sa završnicom. Vjerojatno nema nijednog klasičnog napadača koji bi mu došao blizu u tom segmentu igre. Za usporedbu, pričamo o Harryju Kaneu kao napadaču čije je razigravanje suigrača na vrhunskoj razini, a Kane ima 15,7 točnih dodavanja po utakmici, od čega 1,6 ključnih. Kada to usporedite s Benzemom, razlika je osjetna i ide debelo u koristi Francuza.

Zato je Ancelotti u pravu kad kaže da je Benzema bio dobar u prvom dijelu sezone. Sve je bilo na njegovoj razini. Dapače, neki elementi igre su čak i bolji, jer je češće na lopti. Broj duela je otprilike isti, prosjek se spustio samo za 0,1 duel po utakmici. Izostali su samo golovi. Odnosno, ni oni nisu izostali do kraja. Izostala je ona luđačka efikasnost kojom je Benzema prošle sezone pospremao lopte u mrežu.

Utakmice protiv Liverpoola pokazale su da Benzema zapravo dolazi na svoje. Čim je suparnik malo otvoreniji — a gotovo svi suparnici u nokaut fazi Lige prvaka će biti otvoreniji od prosječnog suparnika s kojim se Real Madrid susreće u La Ligi — Benzema bez problema nalazi džepove prostora u koje se može pozicionirati i iz kojih može igrati svoju igru.

Tu do izražaja dolazi i ono što ga je kočilo u prvom dijelu sezone. Benzema je nakon ‘odmora’ za vrijeme SP-a uhvatio ritam treninga i polako se vraća u normalne trenažne cikluse. Ušao je u svoju rutinu i detalji se polako slažu u nešto što smo već vidjeli.

Benzema igra dobro. Zapravo, igra isto kao što je igrao prošle sezone. Možda je imao problema s ozljedama zbog kojih je morao preskočiti pokoju utakmicu, možda je promašio neke šanse i možda nije zabio udarce koje je prošle sezone rutinski pretvarao u golove, ali to je isti onaj Karim Benzema koji je osvojio Zlatnu loptu za prošlu sezonu. A Real Madrid s takvim Benzemom ponovo može do kraja.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.