HEP logo generalni partner Telesporta

Bundesliga štiti igrače

Zašto ove godine nema zimske pauze u Njemačkoj?

Zadnja izmjena: 4. siječnja 2021.

Ako sve bude po zamišljenom planu, Turska i Italija će 11. lipnja u 21 sat u Rimu otvoriti Europsko prvenstvo. Samim time je ograničen datum do kojeg se može razvući odigravanje domaćih liga koje su ove sezone počele s osjetnim zakašnjenjem, ali moraju završiti otprilike u isto vrijeme kao što su završavale svih ovih ‘normalnih’ godina. U pravilu, sve lige Petice završavaju za vikend 22. i 23. svibnja, a finale Lige prvaka će se održati 29. svibnja i time će završiti klupska sezona u većem dijelu Europe. Takav kalendar reprezentacijama ostavlja ekstremno kratak ciklus priprema, ali — osim izbornika kojima će doći umorni igrači s jako malo vremena za uigravanje novih taktičkih elemenata — u problemu su i domaće lige. U kraću sezonu je bilo potrebno nakrcati isti broj utakmica.

Kako bi izbjegli to nakrcavanje i forsiranje igrača u Bundesligi su se odlučili prilagoditi.

Ove godine zimska pauza gotovo da ne postoji; zadnje ‘zimsko’ kolo je odigrano 20. prosinca, a Rückrunde — što je njemački naziv za proljetni dio sezone — počela je već ovaj vikend. Bundesliga je promijenila tradiciju u kojoj je Winterpause godinama bio dio njemačkog nogometa kako bi zaštitila zdravlje vlastitih nogometaša.

Prošla sezona, u kojoj se izvorno trebalo održati veliko natjecanje, tako da je sasvim usporediva s ovom, počela je mjesec dana ranije. Sukladno tome, bilo je dovoljno vremena da se napravi pauza oko Božića. Bundesliga je stala 21. prosinca i nastavljena je 18. siječnja. U pravilu, hodogram aktivnosti njemačkih klubova u tom razdoblju izgleda tako da igrači budu slobodni dva tjedna i da se u klub moraju javiti 2. ili 3. siječnja, nakon čega se odradi 10 dana priprema — najčešće u Španjolskoj ili Turskoj, iako je Bayern zadnjih godina išao trenirati u Katar koristeći kapacitete akademije Aspire — koje su najčešće zasnovane na kondicijskom aspektu. Nakon što su radili na fizičkoj pripremi, klubovi se vraćaju u svoje trening centre i ondje imaju završni ciklus priprema za specifičnog suparnika koji ih čeka u prvom kolu Rückrunde.

Bundesliga je cijelu situaciju s koronavirusom izvela najbolje od svih, odlično je menadžerirala opasnosti i prilike, odradila je dobar posao u štićenju zdravlja igrača

U toj zimskoj pauzi leži dobar dio odgovora na pitanje zašto igrači u Bundesligi imaju manje mišićnih ozljeda nego usporedivo važni igrači usporedivih momčadi u ostalim ligama Petice, po podacima koje je u svom istraživanju skupio sindikat nogometaša FIFPro.

Doduše, Bundesliga ima jednu komparativnu prednost nad tim ostalim ligama. Optimalni ciklus za regeneraciju mišića i oporavak od sitnih ozljeda koje nastaju trošenjem kroz sezonu jest tri tjedna odmora. Sve više od tri tjedna je previše jer padaju kapaciteti i potrebno je vraćati formu, a sve manje je nedovoljno da se mišići zaista odmore i da vlakna tetiva zacijele. U Njemačkoj u najvišem rangu natjecanja igra 18 klubova, a to znači četiri utakmice manje u odnosu na Englesku, Španjolsku, Francusku i Italiju. Samim time se otvara prilika da se te četiri utakmice pretvore u mjesec dana pauze, a to znači da igrači imaju dva tjedna odmora i još jedan tjedan doziranog rada. To su uvjeti vrlo blizu onim optimalnima s tri tjedna za oporavak.

Razvučena sezona

Pojednostavljeno rečeno, dok je Liverpool prošle godine na rasporedu imao 16 utakmica u prosincu i siječnju, Bayern je u tom razdoblju odradio sedam. Dok je Mohamed Salah igrao, Robert Lewandowski se odmarao i to vrijedi puno više od one četiri utakmice manje. Dok je Salah skupljao kilometražu u sumanutom ritmu, Lewandowski je dobio priliku da se resetira i samim time je vjerojatnost ozljede manja.

Naravno, Lewandowski i Salah su samo teoretski primjer rizika od ozljede zbog pretreniranosti s obzirom na raspored utakmica. Puno toga u praksi ovisi o individualnom kapacitetu svakog igrača i genetici, o načinu treninga u klubu i kondicijskoj službi, o tome koliko je kvalitetan oporavak kroz masaže i saune, pa i o sreći koju imaš. Međutim, činjenica je da današnji nogometaši igraju sulud broj utakmica.

Prošlogodišnju sezonu možemo eliminirati iz priče zbog specifičnih okolnosti pandemije i zaustavljanja nogometa na tri mjeseca, što nije bilo moguće planirati, tako da ćemo se koncentrirati na pretprošlu sezonu, onu ‘normalnu’. Son Heung-min je između kolovoza 2018. i kolovoza 2019. odigrao 78 utakmica. Godinu dana ranije, u razdoblju između kolovoza 2017. i kolovoza 2018., Ivan Rakitić je odigrao 70 utakmica za Hrvatsku i Barcelonu; 70 utakmica na najvišoj mogućoj razini nogometa i pod najvećim mogućim opterećenjem. Igrači generalno igraju previše i bez pravog odmora.

U tim okvirima, zimska pauza koju imaju bundesligaški klubovi dragocjena je za dugoročno zdravlje i oporavak igrača.

Međutim, Bundesligin direktor Christian Seifert je sa šefom liječničke službe njemačke reprezentacije Timom Meyerom za ovu godinu dogovorio drugačiju strategiju. Procijenili su da je veći rizik za zdravlje igrača dati im ritam u kojem će u jednom periodu igrati svaka tri dana nego što je benefit dati im tri tjedna zimskog odmora. Njihova logika je bila da ti ne vrijedi odmor u kojem ćeš zaliječiti stare ozljede, ako ti se nakon toga nametnemritam utakmica srijeda-subota koji povećava rizik od ozljeda zbog akumuliranog umora. Na kraju krajeva, DFB prva kola kup natjecanja stavlja u tjedan prije početka prvenstva, baš zato da izbjegne utakmice u tjednu; dijelom zbog navijača koji rade, ali dobrim dijelom i zbog toga da rastereti raspored i igračima ponudi dovoljno vremena za oporavak kroz tjednu periodizaciju.

Rasterećenje je glavni razlog zašto se Bundesliga vratila već ovaj vikend. Time što je Rückrunde počela 2. siječnja, a ne dva ili tri tjedna kasnije, njemački klubovi su kompenzirali to što je sezona počela mjesec dana kasnije i neće imati toliko naporan ritam u proljetnom dijelu prvenstva. Strategija je bila maksimalno razvući sezonu kako bi se igrači mogli odmarati između utakmica, a kako odgađanje kraja prvenstva nije bilo moguće, pomaknut je početak.

Približno jednaka kvaliteta igre

Prema istraživanju nekoliko europskih instituta iz 2010. objavljenom u The American Journal of Sports Medicine, potrebno je između 96 i 120 sati odmora kako bi se mišićni tonus i posljedični učinak kiselosti mišića vratili na razinu koju imaju uoči početka utakmice. Ako se to vrijeme spusti na period između 72 i 96 sati, adekvatni oporavak mišića je još uvijek moguć, ali nauštrb održavanja niske razine rizika od ozljeda. Dakle, pričamo o minimalno tri dana oporavka ili rada smanjenim intenzitetom, što je u današnjem tempu elitnog nogometa praktički nemoguće jer igrate dvije utakmice tjedno.

To su u Bundesligi željeli izbjeći. Željeli su smanjiti broj utakmica srijedom kako bi tjedna periodizacija treninga bila lakša i kako bi igrači imali vremena za odmor između utakmica.

Uostalom, bundesligaški igrači su već generalno odmorili kad ih se usporedi s ostalim igračima u ligama Petice. Zadnje kolo prošle sezone je odigrano 27. lipnja, a do početka nove sezone su prošla 83 dana. Bundesliga je prva liga koja se nastavila nakon koronavirusa i pauza između sezona je trajala gotovo cijela tri mjeseca, što je bilo dovoljno da klubovi svojim igračima daju četiri tjedna odmora i da odrade puni ciklus priprema od šest tjedana. Za usporedbu, engleska Premier liga je zadnje kolo prošle sezone odigrala 26. srpnja, a ovu sezonu je počela prije Bundeslige. Odmor je bio skraćen s četiri na dva tjedna, a pripreme sa šest na četiri tjedna; sve je odrađeno relativno užurbano, dok je u Bundesligi ritam bio normalan — koliko normalan može biti u ovim uvjetima.

To se, uostalom, vidi i na rezultatima.

Na završni turnir Lige prvaka održan u kolovozu Talijani su došli nakon što su u srpnju odigrali devet ligaških utakmica, uz još jednu u kolovozu. Englezi su u tom razdoblju odradili devet, a Španjolci šest utakmica. Bayern i RB Leipzig su došli u natjecateljskoj formi jer su imali slobodan srpanj koji su iskoristili za pripreme.

I kada vidite koliko su pali Liverpool, Manchester City, Barcelona, Real Madrid, Juventus ili Paris Saint-Germain, kada vidite koliko još hvataju ritam koji su držali prošlih godina i kada to usporedite s Bayernom, onda možda nije ni slučajno da je Bayern jedini klub koji je zadnjih sezona osvajao neku od liga Petice, a da i dalje drži razinu rezultata i približno jednaku kvalitetu igre. Bundesliga je cijelu situaciju s koronavirusom izvela najbolje od svih, odlično je menadžerirala opasnosti i prilike, odradila je dobar posao u štićenju zdravlja igrača, konstantno se prilagođavala i igrači su u najboljem fizičkom stanju. Pokazuje to i broj pretrčanih kilometara i presing akcija koji od svih liga Petice jedino u Bundesligi nije u osjetnom padu u odnosu na protekle tri godine.

U tom smjeru ide i odluka da se zimska pauza osjetno skrati. To je drugačije od tradicije njemačkog nogometa i odluka je kritizirana u javnosti, ali svi potezi koje je Seifert povukao u zadnjih godinu dana pokazali su se relativno uspješnima s obzirom na okolnosti, tako i ova ima jako dobru logičku utemeljenost.

Bundesliga rasporedom štiti igrače i njihovo zdravlje, a to se vraća kroz kvalitetu nogometa.

Ne propusti top članke