Dinamo je razotkriven

Ovo naprosto više nije ista momčad kakvu smo zadnjih godina gledali u Europi

Zadnja izmjena: 2. rujna 2023.

Je li ovo kraj europskog Dinama kakvog smo zadnjih godina poznavali?

Hrvatski se prvak u proteklih nekoliko sezona bio prometnuo u rutinera koji se ne samo ravnopravno nosio s velikim i bogatima klubovima, nego ih je i pobjeđivao te prezimljavao u Europi, što je desetljećima ranije bila nepremostiva zapreka. Međutim, nakon ispadanja najprije od AEK-a u pretkolu Lige prvaka, a zatim od Sparte u playoffu Europa lige — te završavanja u trećem UEFA-inom razredu, Konferencijskoj ligi — s pravom se možemo pitati je li jednom razdoblju došao kraj i vraća li se Dinamo u prosječnost.

Kad biste bilo kojoj momčadi na svijetu makli pet stožernih igrača, pad bi bi očit. A Dinamo je u ovoj kalendarskoj godini ostao bez Mislava Oršića, Arijana Ademija, Dominika Livakovića, Josipa Šutala i Luke Ivanušeca — to su petorica nositelja koje Plavi jako teško mogu nadomjestiti.

Da stvar bude gora, u Maksimiru su dosad bili izrazito neuspješni i u samim pokušajima da to naprave. Ako se ozljede talentiranog dua iz Lokomotive na koji se dugo čekalo, Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende, još može pripisati nesreći, i ako se od novopridošlog Gabriela Vidovića očekuje da pokaže svoju kvalitetu, sasvim je nejasno što se htjelo s ostatkom ulaznih transfera, odnosno njihovim nedostatkom.

Unatoč organiziranoj igri u napadu, utakmicu je prelomila Spartina obrambena igra koja je razotkrila ovaj Dinamo

Jučer je na klupi ostao Takuro Kaneko, koji je ovog ljeta doveden kao pojačanje za krilne pozicije. Stoper Maxime Bernauer plaćen je 1,2 milijuna eura, ali ispred njega u obrani igra Stefan Ristovski, koji je po vokaciji desni bek i zbog čega na njegovoj poziciji mora igrati Sadegh Moharrami. Bernauer ne ulazi čak ni kao zamjena, nego se umjesto njega sinoć pojavljuje Boško Šutalo, koji je posljednjih godinu dana bio teško ozlijeđen i tek polako hvata formu i kontinuitet utakmica. Bohdan Mihajličenko, najavljen kao veliko pojačanje na lijevom beku, nikoga dosad nije impresionirao i trener Sergej Jakirović radije i dalje na toj poziciji koristi veznjaka Roberta Ljubičića, kojem to nije prirodna pozicija.

Jasno je da Dinamo u ovom trenutku nije dostojno zamijenio igrače koje je prodao te trenutni kadar nije ni blizu mogućnosti da parira ozbiljnim europskim klubovima kao što su to mogle ekipe iz prethodnih sezona. Dodajmo tome burne smjene u stručnom vodstvu, ratove za prevlast u Maksimiru te činjenicu da se poslovno funkcioniranje kluba trenutno svodi na improvizaciju i imate to što imate. Konferencijsku ligu kao realnost.

Zaustavljeni i Mišić i Petković

Novi Dinamov trener odlučio je da neće mijenjati prvi sastav u odnosu na onaj koji je u prvenstvu startao protiv Rijeke. Ristovski je ponovno bio stoper, Moharrami desni, a Ljubičić lijevi bek. Umjesto Ivanušeca, kojemu je zagrebački ogled sa Spartom bio oproštajna utakmica prije odlaska u Feyenoord — te umjesto ozlijeđenog Stojkovića koji je trebao zauzeti njegovo mjesto — na krilu je započeo Antonio Marin. Jakirović se nastavio oslanjati na Josipa Mišića u iznošenju lopte na suparničku polovicu terena; kad on nije slobodan, slijedi duga lopta na Brunu Petkovića.

Sparta je bila dobro upoznata s tim planom, odnosno s navikama gostujuće momčadi, i u prvom poluvremenu je u potpunosti nadigrala Dinamo.

Trener domaćih Brian Priske napravio je nekoliko promjena u svom sustavu 3-4-3. Na lijevome bočnom je izostao Jaroslav Zelený, kojeg je zamijenio Matěj Ryneš, a Qazim Laçi je u sredini terena zamijenio Lukáša Sadileka. Najznačajnija je promjena bila u napadu, gdje je na desnom krilu započeo Jan Kuchta. Iako je na papiru bio desno krilo, on se zajedno sa Lukášom Haraslinom na drugoj strani uvlačio u sredinu terena kako bi otvarao prostor za bočne igrače Tomáša Wiesnera i Ryneša.

Sparta je pokazala da je opasna momčad iz prekida u kojima su glavne mete njeni stoperi. Osim što prijeti iz kornera, iz kojeg je postigla gol za 2:0, maksimizira i ubačaje sa strane, koje Haraslin rukom ubacuje u suparnički kazneni prostor. No, unatoč organiziranoj igri u napadu, utakmicu je prelomila Spartina obrambena igra koja je razotkrila ovaj Dinamo.

Kao što je radio i AEK, Sparta je u obje utakmice markirala Mišića kao ključnu Dinamovu figuru u iznošenju lopte. Odlaskom Josipa Šutala njegova je uloga postala još važnija, pa ne iznenađuje da je Spartin centralni napadač Victor Olatunji često stajao usko uz hrvatskog veznjaka. Kad se suparnik ovako postavi, Dinamo se muči u iznošenju lopte. U posljednje se vrijeme ovaj problem pokušao riješiti spuštanjem Martina Baturine, ali dvojica Spartinih centralnih veznjaka usko su stajal uz njega i Marka Bulata, pa bi Dinamu jedino ostalo poslati dugu loptu na Petkovića.

Dosad bi duge lopte na njega često bile uspješno rješenje problema, ali Česi su uspjeli zaustaviti Petkovića. Jedan od trojice stopera uvijek bi agresivno izlazio na njega te bi ga omeo u primanju lopte. Najčešće je iskakao središnji stoper Filip Panák, koji je u prvom poluvremenu odlično odigrao svoju rolu, osvojivši 5/5 duela na tlu. S druge strane Petković, kojem je duel igra inače najveći adut, u prvih je 45 minuta imao samo 1/5 osvojenih duela na tlu te 2/4 zračnih.

Dinamu je u ovoj postavci jedino preostalo da krila naprave razliku na terenu. U prethodnim bi sezona lijevo uvijek igrali Oršić ili Ivanušec, koji su dokazani igrači na ovoj razini. Jučer su na ondje bili Marin i Dario Špikić, koji nisu na nivou svojih prethodnika te su imali razočaravajuće nastupe — nisu mogli driblingom kreirati višak niti su napadali prostor iza suparničke obrane. U prvome poluvremenu su zajedno imali samo 1/5 uspješnih driblinga i 3/9 osvojenih duela na tlu.

Jakirovićeva reakcija

Na poluvremenu je Jakirović bio svjestan problema koje je njegova momčad imala te je odlučio reagirati. Marin je izašao, pa je umjesto njega zaigrao Mihajličenko; Boško Šutalo zamijenio je Moharramija, koji je još jednom pokazao da nema obrambene kvalitete za igrati europske utakmice. Ovim je promjenama Dinamo promijenio sustav igre u 4-3-3; Ristovski se pomaknuo na desnog beka, Ljubičić je otišao u vezni red pa je njegovu poziciju na beku popunio Ukrajinac, a Baturina je premješten na lijevo krilo.

Dinamo je u drugome poluvremenu većinom napadao po lijevoj strani, gdje bi se lijevi bek podigao visoko dati širinu, dok se Baturina uvlačio u lijevi međuprostor. Petković je također proširio svoj radius kretanja te se izvlačio izvan središnjih zona kako bi odvukao stopera. Tako je otvarao slobodni prostor koji je iz drugog plana napadao Ljubičić.

Zahvaljujući tim promjenama, Dinamo je u drugome dijelu izgledao bolje i imao periode igre u kojima je bio dominantna momčad. Gol koji ga je vratio u utakmicu donijela je individualna kvaliteta Petkovića i Baturine, ali neki od problema u igri i dalje su bili vidljivi.

Ljubičiću završnica nije najjača strana igre i od njega se ne može očekivati da konstantno prijeti suparničkom golu. Špikić je blijedu igru iz prvog dijela nastavio i u drugom pa je u 71. minuti izašao iz igre. Na desno krilo je ušao Mahir Emreli koji se bolje snalazi kad igra bliže golu. Pojačanja su ostala na klupi ili ih nije bilo u kadru. Na kraju je Šutalu u 87. minuti pobjegao Olatunji i postigao četvrti Spartin pogodak, poslavši Dinamo u Konferencijsku ligu.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.