Evolucija Dominica Thiema

Kako je Austrijanac slomio Rafu i ušao u polufinale Australian Opena

Zadnja izmjena: 30. siječnja 2020. Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Dominic Thiem jučer je pokazao tenisku osobinu koja velikim čini upravo Rafaela Nadala — sposobnost da u trenu zaboravi ono što je uglavnom sam uprskao.

Prvo je pri servisu za meč počino dvije-tri divlje neforsirane pogreške na forhendu te dobrim dijelim zato izgubio servis; pritom je zanimljivo primijetiti da je tad drugi put — od ukupno četiri — gubio servis s novim lopticama. Nove loptice brže lete i ako ste pretjerano agresivni moguće je da ćete doći krivo na nju i jednostavno je poslati u mrežu ili out; naravno, bilo je očigledno da je Thiem u tom gemu bio i nervozan. Potom je kod dvije vezane meč lopte u tie-breaku, tj. kod 6-4, čisti forhend zicer zakucao u mrežu. Bio je to choke. Svejedno, Thiem je dobio meč.

U polufinalu prošlogodišnjeg Roland Garrosa protiv Novaka Đokovića, Thiem je u petom setu servirao za meč te imao dvije vezane meč lopte, tj. 40-15. Koliko se sjećam, barem na jednoj, ako ne i na obje, stegnula mu se ruka i Đoković ga je brejknuo. Svejedno, Thiem je dobio i taj meč.

Thiem je odveo meč na svoj mlin, u malo dublje vode, te utopio Rafu u tri tie-breaka

Njegova evolucija u clutch igrača je na neki način gotova — u memoriji ima urezane dvije teške pobjede na Grand Slamovima protiv dvojice titana i u svakom sljedećem velikom meču ili trenutku, Thiem će nositi to saznanje u sebi. A to je golemi psihološki kapital.

Prošle sezone Thiem je prvi puta u karijeri upisao preko 70 posto pobjeda na tvrdim podlogama; osvojio je tri turnira — prije tog ukupno dva — a najveći trijumf bio je onaj u Indian Wellsu. Igrao je i finale završnog Mastersa u Londonu, gdje je ranije u skupini pobijedio Rogera Federera i Đokovića. Pod dugogodišnjom paskom sada bivšeg trenera Güntera Bresnika Thiem je izrastao u velikog igrača, ali samo na zemljanoj podlozi. Sve dok na stalnoj bazi nije počeo raditi s Nicolásom Massúom na hardu je uglavnom igrao kao da igra na zemlji. S Massúom je općenito postao raznovrsniji, a na betonu i znatno agresivniji igrač — stupio je korak bliže osnovnoj liniji, udarcima daje manje top spina, tj. udara ravnije, češće i bolje igra na mreži, a agresivniji je i više miksa i na reternu.

Rafin respekt

Sve u svemu, nakon što je lakoćom progutao Gaëla Monfilsa, bilo je očigledno da će biti puno veći zalogaj za Rafu nego što se to možda percipiralo.

Svoj jedini Grand Slam meč na tvrdoj podlozi Nadal i Thiem su odigrali 2018. na US Openu, kad je Rafa za pobjedu morao raditi pet setova i gotovo pet sati, nakon čega je predao polufinalni meč te krenuo u onaj redizajn svoje igre i servisa na nezemljanim podlogama, baš zato jer je postalo previše kontraproduktivno upuštati se u borbu s osnovne linije. Strateški gledano, Nadal je po svaku cijenu htio izbjeći takav meč i bilo je jasno da će težiti što većem broju brzih i jeftinih poena.

Jednostavno, u toj borbi s osnovne linije Thiem je trenutno bolji igrač – bolje se kreće od Rafe, bolje ulazi u lopticu, iznimno je agresivan, može trčati do sutra i na koncu, ne boji se cross court izmjene s Rafinim fohendom. Bilo je jasno da je Nadal trebao ubacivati prve servise, ubacivati ih jako dobro, odmah ulaziti u forhend, povremeno igrati servis-volej i općenito izlaziti na mrežu, te na reternu strpljivo čekati svoju priliku. Sve to, u većoj ili manjoj mjeri, Nadal je zadovoljavao tijekom cijelog meča.

Međutim, u pojedinim trenucima, najčešće onim kritičnim, nešto bi ga od toga naprosto izdalo, ili zbog njega samog, ili zbog fantastičnog Thiema.

Kad je servirao za prvi set, Nadal je ubacio manje od 50 posto prvih servisa; nije ga ubacio ni na set lopti, a kad ga je na Thiemovoj break lopti poslužio, ovaj je fantastično pročitao servis, u njega ušao agresivno forhendom, te pogodio jedan od dva retern winnera u meču. Drugi je pogodio u tie-breaku tog prvog seta kod vodstva 5-3, i to baš kad je Rafa pokušao servis-volej. Bilo je to dovoljno da zaključi prvi set, a dojam je bio da je Rafa previše nervozan, što samo sugerira koliko respektira Thiema.

U meču u kojem je popularni Domi osvojio ukupno pet poena više od Nadala, teško je reći da ga je nadigrao u bilo kojem smislu, pa i u onom taktičkom. Vrlo bitan element u Rafinoj tendenciji da, koliko je to uopće moguće, skrati poene jest i ta činjenica da Thiemov bekend dobro apsorbira Rafin forhend.

Fenomenalni Thiemov bekend

Rafa je na Grand Slamovima u karijeri izgubio od četvorice igrača s jednoručnim bekendom (Fernando González, Steve Darcis, Stan Wawrinka, Federer); jednostavno, Nadalov forhend s puno top spina igrača s jednoručnim bekednom tjera u kut, baca izvan terena, traži od vas da odigrate slice da bi prešao u egzekuciju forhend inside-outom ili po paraleli. Osim što u Australiji loptica prilično nisko odskače, i Thiemov bekend je naprosto fenomenalan.

“Postoje neke velike prednosti za mene na ovoj podlozi”, rekao je Dominic na završnom Mastersu. “Ne ulazim u bekend neudobno. Većinu puta ga mogu udariti iz za mene prilično dobre zone. Zato puno puta mogu ući u jako riskantni udarac.” Kao, na primjer:

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Inače, ovaj poen počinje Rafinim drugim servisom na deuce strani, pri kojem je Thiem manje-više konstantno stajao daleko iza osnovne, izvlačio se na forhend kad bi stigao, te uglavnom s dosta top spina vraćao duboku lopticu po sredini, tjerajući Rafu što dalje od terena, a tek onda s ravnijim udarcima prelazio u kontrolu u dužoj izmjeni. U tim dužim izmjenama često se događalo i da igra cross court na Rafin bekend, a onda u pravom trenutku potegne forhend inside-out ili paralelu.

Na ad strani, pak, Thiem je na reternu drugog servisa stajao bliže osnovnoj liniji iz jednostavnog razloga da onemogući Nadalov najdraži obrazac, koji je puno koristio na prvoj servi, a to je servis na wide stranu te potom forhend inside-out ili po paraleli; na koncu je Rafa osvojio 51 posto drugog servisa, što u ovom meču i nije toliko loše, ali je puno manje od 65 posto, koliko je dotad osvajao u turniru, ujedno i najviše od svih.

Varijaciju je Thiem pokazao i na servisu jer uopće nije koristio kick kao prije, već je puno dobivao sa sliceom, pogotovo na deuce strani. Što se tiče Rafe, stvarno je teško reći što je mogao drugačije napraviti, osim bolje reagirati u tim pojedinim trenucima. Vrlo je zanimljivo što je prva dva retern gema u meču na drugom servisu stajao za njega neubičajeno blizu osnovnoj i ulazio agresivno u retern; zašto je tako brzo odustao od toga, ne znam. U prva dva retern gema nije osvojio niti jedan poen, ali ionako je Thiem uglavnom pogađao prve servise. Doduše, teško je reći je li tu trebao više miksati, biti agresivniji i tražiti kraće poene jer je na koncu osvojio 51 posto poena na reternu drugog servisa te brejknuo četiri puta, tj. jednom više od Thiema.

Slijedi monstruozni Zverev

U drugom setu Rafa je također imao break prednosti, ali potom je Thiem odigrao fenomenalan retern gem; Nadal je, doduše, na break lopti napravio duplu pogrešku, a servis je završio gotovo u dnu mreže, sa svega 130km/h. U tie-breaku tog drugog seta se vratio iz 0-4, ali kod 4-5 odigrao loš drop shot te ga je u sljedećem poenu napustila i sreća s onim udaranjem loptice o mrežicu. Šansu da zagospodari situacijom imao je na početku četvrtog seta, kod 1-0, kad je imao dvije vezane break lopte. Međutim, tada je Thiem udario tri moćna prva servisa te na koncu uzeo gem. A kod 4-2 u tie-breaku četvrtog seta Thiem je doslovno pao na pod, ali se fantastično izvukao.

Statistika kaže i sljedeće — 61 posto poena u meču odigralo se u prve četiri izmjene; Rafa je od toga uzeo njih 95, a Thiem 83. U poenima s pet i više izmjena Thiem je uzeo njih 65, a Rafa 48. Možemo reći da je Thiem ipak za trunku odveo meč na svoj mlin, u malo dublje vode, te utopio Rafu u tri tie-breaka.

O Saschi Zverevu, Thiemovu suparniku u polufinalu, mogao bi se ili trebao napisati zasebni tekst, ali o tom potom. Treba istaknuti jednu, jedinu stvar — Zverev na Australian Openu servira monstruozno. Ubacuje 79 posto prvog servisa i to mu pruža veliku slobodu na reternu; drugi, s uzorkom od bar četiri meča, jest Nick Kyrgios sa 71 posto ubačenog prvog servisa. Za kraj, svojevrsni fun fact; kad je protiv top 10 igrača Zverev imao minimalno 75 posto ubačenog prvog servisa, u karijeri je izgubio jedan jedini meč, prošle godine na završnom Mastersu.

S druge strane mreže bio je, pogađate, Dominic Thiem.

Ne propusti top članke