Haaland i moć nerazmišljanja

Imao je 11 dodavanja, a zabio pet golova. Je li to, hm, problem za City?

Zadnja izmjena: 16. ožujka 2023.

Nije to bio nijedan od pet golova koje je Erling Haaland zabio RB Leipzigu u sat vremena koliko je proveo na terenu. Radilo se o situaciji još na 0:0, kada je Nathan Aké probio lijevu stranu i dao povratnu loptu koja je došla do Jacka Grealisha. Grealish je pucao prema golu, a Haaland je djelić sekunde ostao zamrznut u vremenu. Promatrao je svijet oko sebe.

U tom je djeliću sekunde Haaland bio potpuno opušten.

Ponekad je teško biti siguran je li Haaland čovjek ili kiborg. Jači je i brži od većine stopera — i to ne jači ili brži, nego istovremeno i jači i brži — a istreniran je do te mjere da izgleda kao uspješni eksperiment slaganja savršenog igrača. Taj nedostatak emocija dok igra mu daje još dodatnu mistifikaciju, pretvara ga u nekakvog nogometnog Ivana Dragu kojem su golovi jedini cilj u životu. Ali upravo je taj krvoločni instinkt ono što ga čini čovjekom. Taj je poriv nešto što nije mehanički ili robotski nego se svodi na potpuno primalni nagon. Taj djelić sekunde Haaland je bio potpuno svoj; miran, staložen i spreman loviti loptu.

Protiv Leipziga je izgledao nezaustavljivo. U jednom je trenutku izgledalo kao da može igrati sam, da je potrebno samo baciti loptu u njegovu pravcu i da će je on zakucati u mrežu. Lijevom, desnom, glavom. Na kraju krajeva, kada je zabio peti gol, Haaland nije niti slavio. Podigao je pet prstiju kao simbol golova koje je zabio i upijao je reakciju publike. Ima nešto nevino u tome, neki dječji san u kojem stoji ispred tribine i samo uživa u tome kako ga navijači obožavaju. Haaland ga je ostvario. Zabio je pet golova i odveo je Manchester City u četvrtfinale Lige prvaka.

Haaland u napadu zapravo sakati sustav i često onemogućava City da uopće uđe u priliku. Ali efikasnošću može kompenzirati volumen

“Moja super moć? Nakon što sam zabio pet komada, moram reći da je to zbijanje golova”, rekao je Haaland nakon utakmice. “Ne razmišljam ni o čemu, samo sam pokušao ugurati loptu u mrežu. Dosta toga pada na to da brzo razmišljaš i pokušavaš napraviti pravu stvar. Treba malo i drugih kvaliteta, ali puno toga je u glavi.”

Zabijanje golova Haalandu dolazi prirodno. Niže rekord za rekordom, preskače ljestvice koje su postavili legendarni igrači i to radi naizgled bez napora. U trenutku kada vreba loptu, Haaland je potpuno opušten i ne razmišlja ni o čemu. Samo je utrpa u mrežu, kao što je to učinio pet puta protiv RB Leipziga.

Problem s prilagodbom

S druge strane, Haaland je u 63 minute na travnjaku imao 11 točnih dodavanja.

“Kao napadač sam stalno prigovarao da mi suigrači ne daju loptu onako kako sam je želio”, prisjetio se vlastitog primjera Thierry Henry u analizi za CBS Sports, prepričavajući iskustvo kakvog drugi veliki igrači ili nisu svjesni ili ga ne znaju prezentirati ako elokventno kao što je to napravio on. “Arsène Wenger mi je dao savjet. Pitao me je što ja mogu napraviti kad mi suigrači ne daju loptu”, ispričao je Henry.

“Svi znamo da kad Kevin De Bruyne ima loptu, on ga može naći bilo gdje i na bilo kakav način”, objašnjavao je Henry. “Haaland voli napasti drugu stativu i De Bruyne će ga naći ondje. Wenger me je naučio da postavim pravo pitanje. Može li mi Freddie Ljungberg dati istu loptu kao Dennis Bergkamp koji me može naći svugdje? I onda sam počeo razmišljati; Robert Pirès voli odigrati kratko, moram mu prići na dupli pas. Ljungbergu moram biti na putanji kojom trči, jer ako nisam u tom pravcu, neće me vidjeti. Počeo sam razmišljati kako svojim kretanjima naglasiti kvalitete koji su imali moji suigrači. De Bruyne će naći Haalanda na drugoj stativi, ali Bernardu Silvi ili Philu Fodenu možda treba doći na dupli pas. Mislim da Haaland radi istu kretnju bez obzira tko je na lopti i mislim da ponekad ne pomaže momčadi u kontekstu onoga tko je na lopti.“

Zadnji dupli pas koje je Haaland izveo bio je još 28. prosinca protiv Leedsa. Od tada je odigrao 1.338 minuta nogometa i nijedan jedini put nije čak niti pokušao odigrati dupli pas sa svojim suigračima.

Kao što je objasnio Henry, Haaland uvijek radi istu kretnju. Posljedica toga je da puno njegovih utrčavanja iza zadnje linije ostane neiskorišteno. Prema Optinim podacima, suigrači ‘potvrde’ samo 31,6 posto Haalandovih utrčavanja u prostor. Manchester City je donekle adaptirao svoj stil igre na Haalanda — broj centaršutova je skočio za četvrtinu, a broj ulazaka u zadnju trećinu terena, progresivnih dodavanja i progresivnih nošenja je u padu. Puno manje se traži čovjek između linija, a puno češće se lopta ubacuje u kazneni prostor ili se gura u prostor iza zadnje linije. Na kraju krajeva, Pep Guardiola konstantno pokušava prilagoditi formaciju kako bi dobio bolju stabilnost iza Haalandovih leđa.

Istovremeno, čini se da kod Haalanda te prilagodbe izostaju.

Najbolje će to ilustrirati činjenica da Norvežanin ove sezone u Premier ligi ima prosječno 26,8 dodira s loptom na 90 odigranih minuta. Za usporedbu, prošle je sezone igrač s najmanje dodira u momčadi bio Gabriel Jesus, također centralni napadač. Ali kad se njegovi dodiri skaliraju na 90 odigranih minuta, Jesus je do lopte dolazio 53,9 puta. Dakle, dvostruko više od Haalanda. Jasno je da se to osjeti u igri.

Zabiti ni iz čega

Haaland je sjajan. Već sada ima 28 golova u Premier ligi i igra jednu od individualno najdominantnijih sezona u povijesti lige, ali City je prošle sezone nakon 27 odigranih utakmica imao bolju gol razliku nego što ima sad. Na kraju krajeva, ima i pet bodova manje nego prošle sezone u istoj točki prvenstva. City je momčad koja igra na posjed lopte, pozicijska igra traži pojavljivanje dodatnog igrača između linija i zato je Guardiola u Barceloni koristio koncept lažne devetke. Haaland nije takav igrač i zato City kaska u Premier ligi, barem za standarde koje je momčad postavila prethodnih sezona, kad je sustavom mljela suparnike.

Ali Haaland ima svoje utakmice.

Manchester City je zadnjih godina ispadao iz Lige prvaka baš zato što Guardiolin sustav ima jako usku marginu za grešku. I da — Pep je kemijao, obrana je imala nekoliko loših reakcija, a momčad je popustila pod pritiskom. Sve to drži vodu, ali City je u svakom od tih ispadanja stvorio više prilika nego njegovi suparnici i bio je u čistim zicerima koje su napadači prokockali.

To na scenu stupa Haaland. On neće promašiti ono što je Raheem Sterling promašio protiv Lyona niti će upropastiti prilike koje su imali Foden i Riyad Mahrez protiv Real Madrida na 2:0. Da, City će s Haalandom ući u manje šansi, ali Haaland to kompenzira kvalitetom realizacije. Čovjek može zabiti ni iz čega i golovi mu dolaze prirodno. O čemu je razmišljao protiv Leipziga? Ni o čemu, samo je gurao loptu u mrežu.

To je njegova kvaliteta. Taj manjak razmišljanja o ičemu drugom osim o tome da se osloni na predatorski poriv i napadne prostor kako bi što prije došao u poziciju za udarac po golu često ima posljedice. Haaland u napadu zapravo sakati sustav i često onemogućava City da uopće uđe u priliku. Ali isto tako, Haaland je opcija koja efikasnošću može kompenzirati volumen, a i može polupriliku pretvoriti u odlučujući gol.

Guardiola je spreman platiti cijenu problema u prvenstvu, gdje veliki uzorak eliminira marginu za pogrešku njegova sustava, samo da bi imao Haalanda u Ligi prvaka, na njegovim utakmicama u kojima je uzorak smanjen na jedan ili dva udarca.

A to su Haalandove utakmice, jer on te udarce obično pretvara u golove.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.