Haliburton: Pravi play

On je prvi asistent NBA lige, ali to je tek početak

Zadnja izmjena: 25. prosinca 2022.

Tyreseu Haliburtonu sve se promijenilo u 30 minuta. U razmaku od pola sata prešao je put od osjećaja da je pronašao dom za iduće desetljeće do najvećeg iznenađenja u svom životu.

Netom prije toga uživao je u doručku uz jutarnju kavu, ne sluteći da će jedan poziv izazvati tektonske promjene. Nije mu se zatreslo tlo pod nogama, ali srce mu je stalo na nekoliko sekundi, kako je poslije otkrio. S druge strane bio je ozbiljan glas njegova agenta, koji mu je poručio da počne pakirati kofere. Minutu nakon toga uslijedio je novi poziv: “Hej, samo sam te htio obavijestiti da smo sklopili dogovor i šaljemo te u Indianu. Želim ti sve najbolje”, kratko je poručio generalni menadžer Sacramento Kingsa Monte McNair.

I to je bilo sve. Osjetio je prazninu koja mu se širi tijelom, otišao je do kupaonice i samo sjedio u tišini. Spoznao je surovu realnost NBA tržišta. Ni prvi ni zadnji kojemu se takvo što dogodilo. Po njega je ispalo dramatično jer se poistovjetio s franšizom, jer se dugoročno vidio u Sacramentu i maštao o tome kako će jednog dana postati zaštitno lice Kingsa poput Chrisa Webbera. Taj svijet se urušio.

Međutim, život ide dalje. Za razliku od Sacramenta, gdje je bio druga violina, odjednom se ukazala prilika da postane kamen temeljac novog projekta. Ne zvuči loše, pogotovo za predanog igrača kakvim se Haliburton pokazao. U Indiani je dobio ključeve momčadi u ruke i šansu da stvori nešto od nule. Želja mu je bila zaigrati s Deandreom Aytonom, bio je s njime u kontaktu, ali Sunsi su izjednačili ponudu Pacersa i posao je propao. No, samim time što je bio dio pregovaračkog tima, jasno mu je dano do znanja da je on ‘taj’ — franšizni igrač oko kojega će se graditi ekipa.

Ako za Paula godinama govore kako ima kompjutor u glavi, onda je Haliburton stigao s poboljšanim procesorom i bržom RAM memorijom

Bivši igrač sveučilišta Iowa State trebao je potpunu slobodu kako bi pokazao što može. Sa svojih 196 centimetara visine i rasponom ruku od preko dva metra predodređen je za primarnog ball-handlera. Vidi teren na način koji malo njih može. Uz spomenute specifične predispozicije, ‘alat’ kojim se ponajviše služi jesu oči — skenira teren prije nego što je i krenulo odbrojavanje napada. Detalj koji se najčešće ne primijeti tijekom utakmice, a odlika je vrhunskih playmakera, jest pogled prema naprijed prije primitka lopte nakon primljenog koša. Prvo snimi raspored igrača, a potom gleda prema izvođaču iz outa. Pokušajte koji put obratiti pozornost na to.

Na taj način Haliburton nalazi šutere i centre u tranziciji. Insistira na paceu i traženju visokih igrača koji pravocrtno trče po sredini (tzv. rim runneri), dok na krilu uvijek ima opciju ili dvije kao dodatno rješenje. Ne uspije li primarni kontranapad, slijede backdoor lob dodavanja na nepostavljenu obranu. Ona započinju tako da se hvatanjem za uho signalizira akcija double-drag screen kojoj prethodi leđni blok na sredini slobodnih bacanja (tzv. nailu), čime centar dobiva otvoren put prema košu. Gotovo identično onome što je radio u Kingsima.

Mirna plovidba bez valova

Iza toga nešto stoji. Otkud suradnja koja generira mnoštvo Haliburtonovih favoriziranih akcija, od kojih neke potječu iz sveučilišnih dana? Rick Carlisle prihvatio je savjet bivšeg trenera Kingsa Lukea Waltona i angažirao video koordinatora iz Sacramenta, Isaaca Yacoba. On je prethodno bio razvio povjerljiv odnos s Haliburtonom i Buddyjem Hieldom tijekom njihovih zajedničkih dana u glavnom gradu Kalifornije.

Pronađete li prave ljude s potrebnim osobinama, možete nadići svaku prepreku. Kad svaka osoba koju ste izabrali ispuni svoju ulogu, tad cjelina ide prema cilju. Yacob zatrpava Haliburtona njegovim klipovima i minutama, a ovaj njemu dolazi s idejama koje bi htio pokazati Carlisleu. Većina akcija koje vrte produkt su njihova skupnog rada, koji stvara kulturu momčadi.

Najubojitiji ofenzivni set Pacersa je ghost screen akcija bivših Sacramentovih igrača, u kojoj Hield kreće kao da će napraviti blok Haliburtonu, odglumi te se otvara u prostor od lopte — nešto kao pick and pop, samo bez bloka. Time se zbunjuje obranu i nudi sijaset mogućnosti. To nas dovodi do half-court napada, dijela igre u kojem se odvajaju iznadprosječni od prosječnih, kad se divimo asistencijama Nikole Jokića i Luke Dončića.

Haliburton zahtijeva drugačiji, pokretljiviji stil igre. Odgovaraju mu spin akcije i spomenuta lob dodavanja, a sličnost koju posjeduje s Jokićem i Dončićem je gledanje obrane i obrambenih rotacija. Iako posjeduje pass iz skoka poput Dončića, specijalizirao se za dodavanja od poda u malom prostoru (tzv. pocket pass). Tako rješava pick and roll igru u kojoj možemo vidjeti i hook dodavanja prema šuteru na slabijoj strani. Njegova veličina očituje se u tome da rijetko griješi. Ove sezone imao je niz od tri utakmice s ukupno 40 asistencija bez izgubljene lopte. Po omjeru asistencija i izgubljenih ulazi u top 6, s tim da su ta mjesta uglavnom rezervirana za igrače koji nemaju puno loptu u rukama i preveliku potrošnju (prvi je Kevon Looney).

Haliburtonov stil igre mogli bismo opisati kao mirnu plovidbu bez valova. Precizna i pravovremena dodavanja koja izgledaju jednostavno, ali zapravo uopće nisu. Ne komplicira i ne teži nepotrebnoj atrakciji. Njemu je prirodno zabosti u sredinu i drop passom vratiti loptu van, vidjeti suigrača koji može napadati closeout i to iskoristiti. Istovremeno je konektor između linija i egzekutor. Uz Jokića ima najviše dodavanja po utakmici i najviše puta mu se vraća lopta.

S razlogom, nije sam sebi na prvom mjestu.

Središnja figura

Kad u današnjem NBA-u govorimo o playmakeru, to se često odnosi na igrača koji je combo guard — netko tko može pokrivati obje bekovske pozicije s tendencijom kako prije zabiti nego asistirati. Ona tradicionalna uloga razigravača poput Johna Stocktona ili Marka Jacksona pomalo je izumrla. Chris Paul došao je najbliže utjelovljenu starog i novog kova. On je igrač koji diktira tempo, izrazite je inteligencije i zna što hoće, a na prvom mjestu mu je dodavanje. Tko ima slične odlike? Haliburton.

Malo je igrača u povijesti koji su uspjeli završiti sezonu s postotkom asistencija većim od 50 posto. Stockton, James Harden, Paul, Steve Nash, Rajon Rondo i Russell Westbrook. Njih šest. Indianin playmaker trenutno predvodi ligu ispred Dončića s 48,2 posto. I prvi je asistent. Doduše, Haliburton je krenuo kao combo guard uz De’Arona Foxa i može igrati od lopte, ali time njegov talent ostaje sputan. Zbog toga je odlazak iz Sacramenta najbolje što mu se moglo dogoditi, kad je Fox već dobio prednost u hijerarhiji.

Ako za Paula godinama govore kako ima kompjutor u glavi, onda je Haliburton stigao s poboljšanim procesorom i bržom RAM memorijom. Kompletniji je šuter (40 posto za tri u karijeri) i obrambeni igrač. Tijekom posljednje tri sezone, koliko je u NBA-u, više ukradenih lopti od njega ima samo Dejounte Murray. Od 51 igrača s najmanje 150 ukradenih lopti tijekom tog razdoblja, samo njih 14 imalo je 70 posto ili više ukradenih lopti iz presječenih dodavanja. Haliburton je jedini igrač iznad 80 posto. Međutim, da bi dosegao razinu CP3-a, trebat će položiti test floor generala.

Ovo je tek početak. Pacersi će još neko vrijeme puzati prije nego se potpuno osove na noge. Možda su nenadano rano prohodali, zahvaljujući i bingu s ovogodišnjeg drafta u vidu Bennedicta Mathurina. No, sve će počinjati i završavati s Haliburtonom, koji ne bježi od povjerene mu odgovornosti. On je središnja figura njihove kulture i preko njega sve ide. Poveznica je na terenu i izvan njega. Novi model računala s trodimenzionalnom grafikom.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.