HEP logo generalni partner Telesporta

Hrvatska 2021.

Modrić će biti na pragu 36. Što to znači za ambicije Vatrenih na Euru idućeg ljeta?

Zadnja izmjena: 25. ožujka 2020.

Svoju prvu ovosezonsku utakmicu u kojoj je za Barcelonu nastupio svih 90 minuta Ivan Rakitić je odigrao u 15. kolu La Lige, 1. prosinca protiv Atlético Madrida. Do tog trenutka je u 18 utakmica prvenstva i Lige prvaka u prosjeku igrao tek malo više od 20 minuta po utakmici. Nakon 1. prosinca, Rakitićeva minutaža je skočila na 57 minuta po utakmici u 19 utakmica prvenstva, Lige prvaka i Kupa Kralja.

Nakon što mu je finale Svjetskog prvenstva bila 71. utakmica u pretprošloj sezoni, a u prošloj za Barcelonu odigrao 4.237 minuta i bio u prvih 11 svih 12 puta u Ligi prvaka, 29 puta u La Ligi i sedam puta u kupu, Rakitić je na početku ove sezone ispao iz ozbiljnih trenerovih kombinacija i zapeo na kraju klupe, da bi se opet na pola sezone vratio u početni sastav i preuzeo važnu ulogu u Barceloni.

To je jedan od ključnih razloga zbog kojih je nezahvalno analizirati kako će odgađanje Europskog prvenstva na ljeto 2021. godine utjecati na Hrvatsku. Jednostavno se toliko toga može promijeniti u statusu igrača u klubu — a onda, posljedično, i u natjecateljskoj formi i fizičkom ili mentalnom stanju u kojem će doći na Euro 2021. — da zapravo ne znamo što se sve može dogoditi i kako će reprezentacije izgledati za nešto više od godinu dana.

Jedino što sigurno znamo jest da će Luka Modrić biti godinu stariji i da je to ozbiljan udarac za ambicije s kojima Hrvatska odlazi u London.

Kad su u pitanju ambicije hrvatske reprezentacije, cijela ova priča o pomicanju Eura s lipnja 2020. na lipanj 2021. svedena je u suštini na Luku Modrića

Modrić će u rujnu navršiti 35 godina, što znači da će na Euru 2021. biti tri mjeseca udaljen od 36. rođendana i to je ozbiljan problem. Način na koji Cristiano Ronaldo i LeBron James — koji su sedam i devet mjeseci stariji od Modrića — dominiraju sportom na najvišoj mogućoj razini odaju nam krivi dojam o starenju i postavljaju krivi okvir onoga što smatramo normalnim. To što oni rade i što postavljaju kao standard naprosto nije normalno, to je izvanredno.

Jasno, neke stvari su se promijenile. Napredak u sportskoj medicini smanjio je utjecaj ozljeda na prekid karijera, a moderne metode kondicijske pripreme su produžile vrhunac izvedbe elitnih sportaša duboko u četvrto desetljeće njihovih života. Međutim, 36. rođendan je obično malo preduboko u 30-tima čak i za promjene koje su se dogodile, a ljudi koji dođu toliko blizu njega ne bi trebali biti toliko dominantni.

Brojke opadaju

Modrić tu ima jednu olakšicu zbog koje stari bolje nego većina vršnjaka — njegova igra nikad nije bila oslonjena na fizički aspekt. Doduše, ono što Modrića čini posebnim je prvi dodir s loptom i prvi korak u kojem već traži rješenje. Za biti tako efikasan u rješavanju pritiska već u primanju lopte potrebno je imati nisko težište, ali je isto tako nužno da taj prvi korak bude iznimno brz, a to je već fizički aspekt o kojem treba voditi računa. Međutim, usporavanje tog koraka Modrić jako uspješno kompenzira svojom tehničkom savršenošću i sjajnim pregledom igre. To je utjecaj svih velikih utakmica koje je odigrao i iskustva kojeg je stekao zbog kojeg vidi stvari prije nego što se dogode — jer Xavi je jednom pričao kako se, kad navršite 30 i odigrate dovoljno utakmica, sve na terenu odjednom uspori i vidite rješenja prije nego što se situacija uopće dogodi.

Međutim, to ne mijenja činjenicu da Modrić ipak stari, a to se vidi i na njegovoj statistici.

Modrić ove sezone pogađa po utakmici 43,9 dodavanja, 3,6 dugih lopti i 1,3 ključna dodavanja u La Ligi. Prošle godine je imao 55,6 dodavanja, 4,1 dugu loptu i 1,6 ključnih, a u sezoni 2015./16., koja je bila njegova vjerojatno najbolja u La Ligi, 68,3 dodavanja, 4,5 dugih lopti i 1,9 ključnih dodavanja.

Trend je prilično jasan. Brojke opadaju za nekih 15-ak posto i to je sasvim normalno jer je sukladno Modrićevim godinama. To znaju i u Real Madridu, zato pažljivo doziraju nastupe i opterećenje koje stavljaju na Modrića kako bi ga imali spremnog za najvažnije utakmice.

Prema objedinjenom istraživanju nekolicine europskih instituta iz 2010., potrebno je između 96 i 120 sati odmora kako bi se mišićni tonus i posljedični učinak vratili na razinu koju imaju uoči početka utakmice. Glavna razlika između starijeg i mlađeg igrača je upravo u sposobnosti oporavka. Kod sportaša s godinama pada brzina i eksplozivnost, ali daleko više pada sposobnost brze regeneracije i zato Modrić ove sezone nije odigrao dvije pune utakmice u jednom tjednu. Najbliže tome je bio kada je 11. prosinca odigrao svih 90 minuta protiv Club Bruggea u Ligi prvaka, a onda 15. prosinca odradio 81 minutu protiv Valencije u La Ligi, da bi mu 18. prosinca protiv Barcelone Zinédine Zidane dao samo 10 minuta, kako bi protiv Athletic Bilbaa 22. prosinca opet odradio svih 90.

Ostali više-manje OK

Koliko god odluka da Modrić protiv Barcelone ostane na klupi bila taktička, kako bi Federico Valverde mogao odraditi pritisak na vezni red u kojem nije bio Sergio Busquets, toliko je Zidane svjestan da Modrić više ne može zadržati svoju razinu igrajući četiri utakmice u dva tjedna. Upravo zato je najduži niz utakmica u La Ligi u kojima je Modrić ove sezone odigrao svih 90 minuta samo tri, i to u trenutku kada je između njih bila zimska pauza.

I baš kao što natjecateljsku formu treba održavati kako se stariji igrač može odmoriti i regenerirati — što u Madridu sjajno rade s Modrićem — te kako ne bi udario u gornju razinu opterećenja, toliko tu formu treba održavati da ne bi pala ispod donje razine. Stariji igrači naprosto teže podnose velike pauze i teže ulaze u formu — zato je ova pauza zbog koronavirusa, koja je suspendirala čak i treninge, potencijalno ogroman problem za Modrića i njegovu formu. Koliko god on bio discipliniran i individualno radio na sebi, toliko je trenažni proces u nogometu specifičan i o tome treba voditi računa te imati razumijevanja kad se nogomet ponovo vrati.

Kad su u pitanju ambicije hrvatske reprezentacije, cijela ova priča o pomicanju Eura s lipnja 2020. na lipanj 2021. svedena je u suštini na Luku Modrića. To je i logično jer on je najbolji igrač ove momčadi i jedini igrač kritično poodmakle dobi.

Rakitiću će umjesto 32 na Euru biti 33, Ivanu Perišiću 32 umjesto 31 i ispred sebe imaju nekoliko godina karijere, a svi drugi igrači koje Zlatko Dalić ima na raspolaganju će ostati unutar onoga što je očekivani vrhunac profesionalnog nogometaša. Tu se mogu događati različite promjene u statusu i formi koje je nemoguće predvidjeti iz ove perspektive.

No, Dominik Livaković će biti još godinu dana iskusniji, Domagoj Vida i Dejan Lovren će biti još debelo unutar idealnih godina za stopere, Šime Vrsaljko je dovoljno mlad da se potpuno oporavi od teške ozljede, Domagoj Bradarić će biti još godinu stariji i iskusniji kako bi se eventualno nametnuo kao alternativa Borni Barišiću. Nikola Vlašić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Josip Brekalo, Ante Rebić, Andrej Kramarić i Bruno Petković će svi redom 2021. imati debelo ispod 30 godina i za Euro će, ako se sve bude razvijalo kako treba i ako isključimo stvari koje iz ove perspektive ne možemo predvidjeti, biti iskusniji i spremniji nego što bi bili ovog ljeta.

Problem je jedino ta godina više koju će na svojim leđima nositi Modrić. A s obzirom na to koliko je on važan za reprezentaciju, to uopće nije zanemariv problem.

Ne propusti top članke