Hrvatski play

Kakav je igrač Jaleen Smith i koliko može pomoći hrvatskoj reprezentaciji?

Zadnja izmjena: 7. kolovoza 2022.

Nakon što je Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza sredinom srpnja raspustio takozvani Stručni savjet na čelu s njegovim šefom Dinom Rađom, vrhuška hrvatske košarke naglo je omekšala po pitanju stranca u reprezentaciji. Pojmovi “stranac”, “strani play” i “Amerikanac” naglo se pojave u domaćem medijskom prostoru pri svakom posrtanju muške seniorske reprezentacije još od 2015., kada je zadnji Amerikanac s hrvatskom putovnicom Dontaye Draper odigrao posljednje minute u reprezentativnom dresu.

A Hrvatska ne da je posrnula ovog ljeta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023., nego se strovalila u ambis. Poraze od Slovenije i Finske te predstojeće igranje kvalifikacija za kvalifikacije za EuroBasket 2025. čak ni poslovično otporni na kritike i preuzimanje odgovornosti HKS nije mogao mirno promatrati sa strane. Pa su nastradali Stručni savjet i Rađa, inače najtvrđi oponent ideji stranca u reprezentaciji. Izbornik Damir Mulaomerović dobio je tako odriješene ruke da u kratkom roku pronađe famoznog američkog spasitelja kako bi Hrvatska spremna dočekala pretkvalifikacije krajem kolovoza i EuroBasket početkom rujna te malo popeglala imidž.

Naravno da je stranac u reprezentaciji alibi-potez i odstupnica HKS-u u slučaju novog rezultatskog fijaska na turniru, flaster na prostrijelnu ranu koju hrvatska košarka ima, a ne dio dugoročne strategije i smislen pokušaj saniranja problema. Ali evo nas, Jaleen Smith uskoro bi trebao steći pravo nastupa za reprezentaciju te nakon Drapera i Olivera Lafayettea postati treći naturalizirani Amerikanac u hrvatskoj reprezentaciji.

Što se biografije tiče, Smith je iz Freeporta u Teksasu, ima 27 g i visok je 193 cm. Nakon što je odradio četiri godine koledža na New Hampshireu preselio je u Europu, točnije u Njemačku. Prvo je odradio dvije sezone njemačke druge lige igrajući za USC Heidelberg, odakle je potom preselio u prvu njemačku ligu u Riesen Ludwigsburg, gdje se takođar zadržao dvije godine. U Ludwigsburgu je stekao reputaciju i okitio se MVP titulom Bundeslige 2021. Njegove igre i talenti nisu mogli proći nezapaženo pa prelazi u Albu Berlin, za koju je odigrao posljednju sezonu nastupajući i u Euroligi. S Albom je u zadnjoj sezoni uzeo titulu i kup.

Za Smitha se zna da će se lako uklopiti jer je tip igrača koji ne narušava hijerarhiju i kemiju u momčadi, ako je uopće ima

Smith je po vokaciji bek koji na račun fizikalija i stila igre može odraditi obje bekovske role. Iako se zato koncepcijski vodi kao combo guard, on ozbiljno odudara od onoga što se inače smatra combo bekom.

Kada europski klubovi traže rješenja na bekovskim pozicijama u vidu Amerikanaca, to najčešće podrazumijeva igrače koji dominiraju s loptom u rukama, atletični su i eksplozivni, imaju kreatorski gen te driblingom i igrom jedan-na-jedan mogu stvarati prednost. Smith nije takav profil igrača i ako od njega očekujemo velike scorerske eksplozije te da skine teret u napadu s leđa Bojana Bogdanovića, načekat ćemo se. Također, Smith nije ni klasično rješenje na poziciji playmakera koji će kroz pick and roll orkestrirati napadom, diktirati tempo i namještati zicere. Smith je totalno drugačiji tip Amera i možda je baš takav trebao Hrvatskoj.

Defenzivna raznovrsnost

Koliko drugačiji? Pa evo, bez previše krzmanja možemo ustanoviti da je njegova najveća košarkaška kvaliteta obrana. Sa 193 cm može čuvati obje bekovske pozicije, a u Euroligi je za Albu, kad bi ekipa zaigrala s nominalno trojicom bekova, Smith je povremeno znao čuvati i krila. Kao takav, zadovoljava potrebe hrvatske reprezentacije koja nema takvog beka. Hrvatski su bekovi ili minijaturni ili nisu vični obrani, pa se na najopasnijem suparničkom dribleru moraju trošiti krila. Mulaomerović će sada imati luksuz Smitha staviti na centralnu točku suparničkog napada.

Smith odlično navigira kroz blokove u ball-screen, odnosno pick and roll obrani, što je dosta bitno s obzirom na to da će peticu u Hrvatskoj najviše igrati Ivica Zubac, čiji je forte zonsko branjenje picka koje iziskuje i beka koji može raditi pritisak na loptu i neće ostajati zalijepljen u svaki blok. U Albi je Smith pokazivao da je iskoristiv u više defenzivnih rola: presingu preko cijelog parketa, denial obrani, chase obrani kada treba loviti šutera kroz blokove.

Dvije stvari posebno impresioniraju u toj defenzivnoj raznovrsnosti. Prva su aktivne ruke koje znaju biti prava ometajuća sila na linijama dodavanja ili u suparničkim handoff akcijama. Kroz cijelu karijeru Smith ima dobre postotke ukradenih lopti. Druga stvar je defenzivni playmaking. Smith je u obrani izrazito vokalan igrač koji stalno komunicira sa suigračima i razmješta ih po parketu.

S obzirom na to da će Mulaomerović na EuroBasket voditi samo jednu pravu peticu, očito je da će Hrvatska u minutama bez Zupca biti agresivna u obrani i da će se igrati na kartu iskakanja na pick and rollu i(li) switch obrane. Smithova aktivnost i odgovornost na strani pomoći, iznadprosječna skok igra za beka i fizikalije dostojne da podnesu napadanje kroz post nakon preuzimanja dobro će doći u tim momentima.

Smithov napadački aspekt igre nije toliko uzbudljiv kao obrambeni, iako će po inerciji i takav profil igrača biti više nego dovoljan da se nametne kao prvi izbor na jednoj od dviju bekovskih pozicija. U prošloj je euroligaškoj sezoni za Albu igrao prosječno 21,1 minutu i u tom periodu zabijao 8,3 poena, uz šut iz igre 36 posto i za tricu 31 posto. Imao je i 2,2 skoka i 2,3 asista u prosjeku. Valja naglasiti da su brojke ostvarene u vrlo specifičnom kontekstu koji čini Albin specifičan stil igre. Radi se o ekipi koja je praktički kompletan napadački sistem bazirala na visokim igračima playmakerima, s vrlo malo pick and rolla i slobode za bekove koji su uglavnom bili u ulozi šutera ili cuttera.

Ipak, upada u oči ova skromna realizacija od 36 posto šuta iz igre, koja je u njemačkom prvenstvu bila ipak nešto bolja (42 posto). Bacimo li oko na prethodne dvije sezone odrađene u Ludwigsburgu, onda u obje imamo 41 posto realizacije iz igre u Bundesligi. Rekli smo, Smith nije glavni kreator i ne pokazuje sigurnost kada treba napasti beka u izolacijim a ni visokog kada ga preuzme. Nije bogomdani atleta da stvara višak na konto brzine, a tehnika šuta je dosta zategnuta i treba mu vremena da katapultira loptu. Zato u trenutcima kreacije s istekom vremena najčešće mora uzimati stepback šutove, jer je to jedini način da stvori odvajanje od čuvara.

Timski igrač

Idealna rola za njega je ona sekundarnog kreatora, u kojoj će napadati već pripremljene situacije iz spot-upa kad obrana već negdje pukne ili nakon jednog bloka pri istrčavanju iz kornera — kao što je učestalo radio u Albi, nakon čega bi uslijedilo finiširanje na obruču, pri čemu koristi obje ruke. Isto vrijedi i za playmaking. Smith može razigrati visokog na rollu ili pogoditi šutera u suprotnom korneru, ali ne radi to s visokom frekvencijom i uglavnom koristi samo najbazičnija rješenja u pick and rollu bez previše lucidnosti.

Dobra je stvar što se od Smitha u reprezentaciji, baš kao ni u Albi, neće očekivati da bude prvi play ni prva napadačka opcija.

Za pick and roll akciju Mulaomerović ima Krunu Simona, a nadamo se da bi i Dario Šarić preko visokog i niskog posta mogao dobiti akcije u kojima će pokazati svoj playmakerski gen. Bogdanović je prva opcija, Mario Hezonja vjerojatno druga, a nakon njih opet Simon i Šarić. Smith će, kao i ostatak rostera, biti samo ispušni ventil kojem će primarni zadatak biti pogađati trice. U tri sezone u Bundesligi dvaput je šutirao 32 posto i jednom 38 posto za tri. Ovih 38 posto je iz prošle sezone, za koje se nadamo da će se prenijeti i na EuroBasket, jer Hrvatskoj trebaju tricaši.

Dodatak Smitha na roster Hrvatsku nije lansirao u kvalitativni razred više, ali je donio stabilnost u rotaciji na pozicijama 1 i 2. I prije nego što je zaigrao jednu utakmicu s ostatkom momčadi, za Smitha se zna da će se lako uklopiti jer je tip igrača koji ne narušava hijerarhiju i kemiju u momčadi, ako je uopće ima. Smith je profesionalac koji će odraditi svoj dio posla, timski igrač kojeg ne treba specijalno uigravati jer zna svoje mjesto i svoju rolu. Dominantni šljakerski i defenzivni stil igre čini ga totalno drugačijim tipom Amera i nadamo se da je baš takav trebao Hrvatskoj.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.