HEP logo generalni partner Telesporta

Klinička smrt košarke

Loptanje pod obručima je sasvim stalo. Što sad?

Zadnja izmjena: 26. travnja 2020.

Vjerujem da je svima već dojadilo čitati pandemične uvode koji se više manje svode na isto, stoga ovaj tekst započinjem in medias res: što je s košarkom? Domaćom, regionalnom, europskom?

Na početku mjeseca HKS je donio odluku o prekidu svih natjecanja pod njegovom nadležnošću i poništavanjem sezone, što znači da prvak nije proglašen, kao i da nitko neće ispasti u niži rang. Međutim, u službenom priopćenju dodano je da se ova odluka može djelomično promijeniti, ovisno o budućim okolnostima, uputama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Budući da se u proteklom razdoblju epidemiološka situacija u državi značajno popravila, upitao sam tajnika Saveza Josipa Vrankovića razmišlja li se u HKS-u o mogućem reaktiviranju natjecanja i dovršetku lige preko ljeta. Odgovor je bio negativan — u Savezu su posve digli ruke od ove sezone te se fokusiraju na početak sljedeće, uz nadu da gospodarske posljedice neće potpuno osakatiti ionako skromne financijske kapacitete naših klubova.

Dakle, domaće prvenstvo možemo zaboraviti, kao da se nije ni dogodilo. Na red dolaze ABA i Dvaba.

Drugi regionalni razred također možemo gotovo sigurno prekrižiti, ali on je imao ludu sreću i jedini je u Europi uspio dobiti ako ne rat, onda barem bitku s koronom. Naime, izuzevši rezultatski nebitan okršaj Rogaške i Heliosa, odrađena su čitava 22 kola. Večer prije nego što su više-manje sve relevantne košarkaške lige obustavile natjecanja, u Dvabi se odigralo pet triler-susreta koji su odredili izgled ljestvice uoči doigravanja koje, nažalost, teško da ćemo gledati. Putnike u viši rang najvjerojatnije će odrediti poredak na ljestvici.

Sezona koja je većim svojim tijekom izgledala katastrofalno za hrvatske klubove najednom se može pretvoriti u vrlo uspješnu. To se zove krizno profiterstvo

Što se tiče ABA lige, ona je ostala kratka za samo jedno kolo koje se vjerojatno neće odigrati, barem ne u punom obujmu, jer su neke momčadi posve raspuštene. Što se tiče završnice, od nje se još uvijek nije odustalo. Razmišlja se o stanovitoj modifikaciji, odnosno odustajanju od polufinalnih serija te se naginje prema dobrom starom Final Fouru, ili Final Fiveu — ne smijte se, i to je opcija ako se ne razriješi pat pozicija Mornara i Cedevite Olimpije — naravno, bez gledatelja.

Otegotna okolnost je ta što je u Srbiji daleko najlošija epidemiološka situacija u regiji, a usto su i na snazi najradikalnije represivne mjere, stoga je veliko pitanje hoće li se i kada Partizan i Zvezda moći adekvatno pripremati za završni turnir. Iz istog razloga teško je očekivati da završnica može biti u Beogradu, stoga je predsjednik Budućnosti Dragan Bokan izrazio spremnost da se Final Four održi u Morači, budući da je u Crnoj Gori epidemiološka situacija među najboljima u Europi. To se zaista čini kao najlakše izvedivo rješenje, mada je jasno da će vodeći Partizan teško na njega pristati.

Skraćivanje muka

Na zadnjoj videokonferenciji abaligaških predstavnika odlučeno je da ništa nije odlučeno — odnosno, teži se tome da se ostatak sezone odigra prema originalnom planu; ako se ispostavi da je to definitivno nemoguće, tek onda će se razmatrati modifikacije. Naravno, i oni bi si najradije skratili muke i proglasili kraj sezone da nisu vezani za odluke Eurolige, koju bi trebao izboriti prvak.

Jordi Bertomeu svim silama želi nastaviti elitno europsko natjecanje kako ne bi propala velika svota od TV prava: “Svi igrači prije nastavka natjecanja morat će provesti dva tjedna u karanteni, a onda odraditi dva tjedna treninga”, poručio je Euroligin gazda i dodao: “Oni igrači koji su napustili Europu nisu naša odgovornost jer smo svim klubovima savjetovali da ih ne puštaju, stoga će klubovi trebati igrati bez njih.”

Okvirni plan je da se sve preostale utakmice osnovnog dijela sezone odigraju u jednom ‘sigurnom’ gradu, a potom organizira Final Eight umjesto Final Foura. Kao rok za završetak natjecanja određen je kraj srpnja, a sezona se sigurno neće otkazati prije kraja svibnja, što znači da će i ABA liga još dugo biti na žeravici.

E, sad – što je s našim klubovima koji sudjeluju u regionalnim natjecanjima?

Dojam je da su u Ciboni i Zadru jedva dočekali ovakvu situaciju da si skrate muke. Zadar nije previše oklijevao da raskine ugovore s trenerom Danijelom Jusupom i svim igračima, dok je Cibona poslala trenera Ivana Velića i čitavu radnu zajednicu na burzu. I kako bi sada oni trebali odigrati to zadnje kolo kada dođe na raspored? Pogotovo Zadar, kojem je gostujuća pobjeda nad Zvezdom nužna za očuvanje nade za ostanak? Izgleda da su Zadrani potpuno digli ruke od terena i ulažu sve napore u lobiranje, a to im jako dobro ide. Naime, vodećih pet klubova (Partizan, Budućnost, Zvezda, Mornar i Cedevita Olimpija) imat će mnogo nesuglasica oko modela završnice i svatko će nastojati pridobiti neutralne na svoju stranu, a tu u igru ulaze dva hrvatska predstavnika.

Tako imamo situaciju da je najizglednija opcija (Partizan ju je čak objavio na svojim stranicama) da nitko iz ABA lige ne ispadne, čime bi se Zadar spasio — ali ne samo to, nego će se liga proširiti s dva prvoplasirana dvabaligaša, što znači da ulazi i Split… Dakle, sezona koja je većim svojim tijekom izgledala katastrofalno za hrvatske klubove najednom se može pretvoriti u vrlo uspješnu. To se zove krizno profiterstvo.

Do jeseni u hibernaciji

Međutim, dok je prekid natjecanja u posljednji čas izvukao Zadar iz nemoguće situacije, treba istaknuti da je Split ovakav rasplet zaslužio prikazanim igrama. Sa sedam pobjeda u posljednjih osam kola Žuti su si prokrčili put iz donjeg dijela ljestvice do drugog mjesta te ih je obustava natjecanja zadesila u trenutku kad su se potpuno zahuktali. Usto i umjereni potezi kluba u doba krize pokazuju da su najvoljniji vratiti se na parket kad bi se to zatražilo, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

Dakle, u Europi i regiji možda se u skorije vrijeme i bude loptalo pod obručima, barem će se raditi na realizaciji toga, ali izvjesno je da će hrvatska košarka do jeseni (a tko zna što jesen nosi) biti u hibernaciji. Trebamo se pomiriti s činjenicom da više od pola godine neće igrati klubovi, reprezentacija, mlađe kategorije, apsolutno nitko.

Često nas je znala povući turobnost trenutka nakon nekog teškog poraza od Nizozemske, Rumunjske i inih pa smo posezali za floskulom da je hrvatska košarka umrla, ali sada možemo vidjeti kako zapravo izgleda kada se jedan sport u državi uistinu približi kliničkoj smrti.

Ne propusti top članke