Liverpool: Igrati nogomet

Koliko god dobar bio, možeš biti još bolji

Zadnja izmjena: 28. listopada 2019.

U nogometu je prilično lako prepoznati nelogične stvari. Jedna od tih nelogičnosti je bila Tottenhamova odluka da ‘umrtvi’ utakmicu protiv Liverpoola nakon što je Harry Kane nakon samo 47 sekundi utakmice zabio gol.

Puno teže je te nelogične stvari spriječiti i otrgnuti im se. Ako na umu imate podatak da Tottenham nije dobio utakmicu u gostima u Premier ligi već više od 10 mjeseci i da je od Fulhama — kojeg je pobijedio 20. siječnja — u gostima nanizao devet poraza uz tek dva remija, onda je instinkt povlačenja donekle razumljiva reakcija na povoljan rezultat. Odlučili su Spursi ne igrati nogomet, nego se braniti i pokušati nešto uhvatiti iz kontre.

Nitko nije bolje objasnio zašto je taj pokušaj unaprijed bio osuđen na propast od Rodrija.

“Ne daju ti disati, idu na tebe kao životinje”, podijelio je igrač Manchester Cityja svoje iskustvo iz Community Shielda kad se kao igrač momčadi Pepa Guardiole prvi put susreo s mašinom koju vodi Jürgen Klopp. “Ljudi vide Liverpool kao kontrašku momčad, ali oni dominiraju utakmicama, zabijaju iz prekida, napadački mehanizmi su jako razrađeni i imaju raznolikost.“

Liverpool više ne teži kaosu nego traži igru unutar uređenog sustava

Rodri nije pričao samo i presingu, mislio je upravo na stil kojim je Liverpool odigrao nakon 47. sekunde utakmice. Dizao je ritam, pritiskao je, posjedom je gurao suparnika i poput udava koristio njegovu potrebu za disanjem kako bi ostvario još jači stisak, sve dok ga konačno nije ugušio.

Dodavati nove elemente

I baš kao što Rodri objašnjava, Liverpool već dugo nije kontraška ekipa. Faza posjeda lopte je razrađena do detalja i igrači u liniji ispred lopte — radilo se o napadačima kad je lopta u veznom redu ili veznjacima kad je lopta u obrani — konstantno rade kako bi otvorili prostor i linije za dodavanje. Igraju nogomet, a to se moglo odlično vidjeti u pripremi za izjednačujući gol u kojem Jordan Henderson na krilu završio nije slučajno.

Tottenham je stajao u niskom bloku 4-5-1 i Mohamed Salah se spustio kako bi primio loptu na bočnoj poziciji.

Henderson prepoznaje da se nalazi u istoj horizontalnoj liniji sa Salahom i da Tottenhamov lijevi bočni iskače te radi dijagonalno kretanje. Time dobiva dvije bitne stvari: prvo, pozicionira se u liniju iznad lopte i okupira ispražnjeni prostor, te drugo, svojim kretanjem odvlači stopera i zadnjeg veznog Spursa, što Salahu omogućava čistu liniju dodavanja na Fabinha. Zbog jasnih zahtjeva u posjedu, Liverpool dolazi u situaciju da ne kruži oko Tottenhamove zone nego igra kroz nju. Salahovo spuštanje Henderson prati dizanjem u liniju iznad lopte i ondje radi pravo kretanje koje otvara mogućnost Fabinhu da prenese posjed u zadnju trećinu i nastavi pritisak na suparnika.

Golu je prethodila sekvenca od sedam dodavanja u zadnjoj liniji i pokušaj driblinga Trenta Alexander-Arnolda koji je završio izbijanjem lopte u aut, nakon čega je Liverpool ponovo imao sekvencu od sedam dodavanja, unutar koje je i ovo Hendersonovo pomicanje, koja je završila tako da je Henderson centrirao loptu u kazneni prostor. Toby Alderweireld je odbio loptu, Fabinho je bio na poziciji u kojoj može iskontrolirati drugu loptu i nakon sekvence od još četiri dodavanja Henderson je zabio gol.

Salahov ulazak na drugog napadača koji će vezati stopera i beka te Liverpoolovo dizanje u 4-2-4 je sve češći Kloppov odgovor na duboko postavljenu obranu. Henderson je to napravio i u ovom slučaju, ali tih 4-2-4 ne dolazi iz potrebe da se optereti zadnja linija, nego da se ima optimalni broj opcija u liniji iznad lopte i da postoji dovoljni broj igrača koji se mogu otvoriti u međuliniji.

Liverpool više ne teži kaosu nego traži igru unutar uređenog sustava. Najbolje to dočarava Alexander-Arnold i njegovo kretanje na gornjoj grafici. Igrati nogomet ne znači juriti naprijed nego biti racionalan — on ne pokušava staviti još pritiska na lijevu stranu Tottenhamove obrane podizanjem gore, nego se odlučuje ući prema halfspaceu. Time se postavlja na mjesto odakle može poslužiti Salahu kao relej preko kojeg će prenijeti loptu na Fabinha, a tako radi i prevencijsku obranu jer je pozicioniran tako da može zatvoriti sredinu u slučaju krivog dodavanja ili reagirati u slučaju izgubljene lopte.

Poanta je jednostavna — dodavati nove elemente. Jer koliko god bio dobar, možeš biti bolji ako odbiješ pristati na prosječnost.

Trener za aute

Klopp je s Liverpoolom pretprošle sezone igrao finale Lige prvaka. Ipak, nije bio zadovoljan jer je shvatio da je u cijeloj sezoni Premier lige imao tek tri udarca prema golu nakon ubacivanja iz auta. Raspitao se i našao je način kako postati bolji u tome.

Thomas Grønnemark je bio danski atletičar, četverostruki nacionalni prvak i osvajač 12 medalja u sprinterskim disciplinama, a kasnije dio boba četverosjeda. Međutim, ono što je privuklo Kloppa bila je činjenica da je Grønnemark upisan u Guinnessovu knjigu rekorda s ubacivanjem iz auta dugim 51 metar i 33 centimetra te da je taj bizarni dio svoje fascinacije pretvorio u opsesiju koja se pretvorila u prilično metodičan posao koji se zasniva na znanosti. Klopp je prepoznao priliku i dao mu je posao unutar svog stručnog stožera.

“Kao nogometni trener znaš mnogo stvari”, objasnio je Klopp dodatak svom stožeru. “Igrao sam profesionalno, trener sam oko 18 godina, ali to ne znači da sam specijalist za trening vratara. I očito nisam specijalist za ubačaje rukom. Kad sam čuo za Thomasa, želio sam ga ga upoznati, a nakon što sam sjeo s njim, bio sam 100 posto siguran da ga želim zaposliti. Jednostavno, nikad ne možeš imati dovoljno specijalista oko sebe. Ja uvijek moram biti čovjek koji će donijeti odluku o tome kako ćemo koristiti znanja tih ljudi, ali nikad ne možeš imati dovoljno specijalista sa specifičnim znanjima koja ti nemaš. Imamo trenere za vratare, fitness trenere, medicinsku i nutricionističku službu, a sad imamo i trenera za izvođenje auta.”

Grønnemark je odradio svoj posao i ekipa dobila rješenja na koja se može osloniti u situacijama koje su sastavni dio nogometne igre. Rezultat je jednostavan, nakon što je Liverpool u pretprošloj sezoni ukupno imao tri udarca nakon ubacivanja iz auta, samo protiv Tottenhama je imao dva udarca nakon takvih situacija uz još nekoliko jako dobrih akcija.

To je suština. Liverpool ima svoj identitet, ima reflekse koji su istrenirani u presingu i na koje se igrači mogu osloniti. Kad na to stalno nadograđuješ nove elemente i kad ti nije dovoljno to što si dobar, onda kao rezultat dobiješ dominantnu ekipu koja ima nevjerojatno malo praznog hoda.

“Odigrali smo odličnu utakmicu, ovo je ono kako nogomet treba izgledati. Rani gol uvijek čini jednu stvar jasnom — nema više skrivanja, idemo igrati nogomet“, objasnio je Klopp na konferenciji za medije iza utakmice.

A kad je riječ o “igranju nogometa”, trenutno nema bolje momčadi od Liverpoola.

Ne propusti top članke