Maestro Roger

Kako je Federer dobio Nadala za veliko finale Wimbledona s Đokovićem

Zadnja izmjena: 13. srpnja 2019. ADRIAN DENNIS

U polufinalu ovogodišnjeg Wimbledona svjedočili smo velikom sportskom spektaklu. U revanšu polufinala Roland Garrosa Roger Federer je uspio doći do slatke osvete i pobijediti Rafaela Nadala fenomenalnom izvedbom, plasirajući se u finale koje će igrati protiv Novaka Đokovića. Bio je ovo prvi meč dvojice velikana u Wimbledonu nakon onog epskog finala iz 2008.; vratili su nas tako u prošlo desetljeće i probudili neka romantična sjećanja.

Dan je u Londonu je bio vjetrovit uz guste i tamne oblake, ali kao da se i vrijeme prilagodilo velikom spektaklu, pa smo tako gledali ovaj meč u idealnim teniskim uvjetima.

1. set

Meč su obojica igrača započela vrlo fokusirano i dominantno na svojim servisima i prvih sedam gemova su obojica vrlo lako prolazili kroz svoje servis gemove. Odlično su miksali smjerove i rotacije servisa i nije se mogao iščitati niti jedan šablon osim povremenih Federerovih servisa prema van na deuce strani, pomoću kojih je došao do nekoliko laganih poena.

Nadal je u ovaj meč ušao s više zabijenih asova od Federera, nešto što je apsolutni raritet, ali Nadal je uoči ove sezone radio na svom servisu i fascinantno je kako i u svojim tridesetima pronalazi načine za napredak. Njegov vanjski servis na deuce strani više izbacuje suparnika iz terena, iako je u prosjeku brži za čak 10 kilometara na sat u odnosu na Rafine servise iz prošle godine u Wimbledonu kad je poražen u polufinalu od Đokovića.

Perfektni Federeov retern bio je ono što je napravilo razliku

Federer je stajao bliže terenu nego Nadal što je bilo i za očekivati, ali je radio raziliku svojim reternima, što je bila svojevrsna novost. Stajao je jako blizu terena na prvom servisu i pokušavao blokom odgurati Nadala od terena i ne dati mu vremena da ‘izađe’ iz servisa. To je bilo potpuno obrnuto od onog što je Federer dosad radio na ovogodišnjem Wimbledonu, gdje je slajsovima neutralizirao vrlo brze servise. U današnjem meču je tek 13 posto reterna slajsao. Bilo je serija pogrešaka na reternu, ali kad bi pogodio retern, najčešće je dobivao poen. U gemu kad bi pogodio dva reterna uglavnom bi bio udaljen samo jedan poen od break lopte.

Došli su do tie-breaka prvog seta bez izgubljenih servisa a jedina (neiskorištena) break lopta je bila na Federerovoj strani. U tie-breaku je Federer promašio samo jedan retern i odigrao perfektno te poveo s 1:0 u setovima.

2. set

Ovaj put je Nadal bio taj koji je došao prvi do šanse za break, ali uglavnom na borbu i Federerove neforsirane pogreške. Prve Nadalove pokušaje Federer je obranio odličnim servisima, ali zato odmah u sljedećem gemu na svoje break lopte ostao rezerviran na reternu. Kod rezultata 2:1 Nadal dolazi do prvog breaka u meču zahvaljujući Federerovim neforsiranim poreškama (čak tri u tom gemu).

Nadal je napravio malu korekciju na poziciji reterna. U Roland Garrosu je stajao u ogradi i top spinovima odgurivao suparnike od terena, a zatim preuzimao inicijativu. Ovdje je također stajao daleko, ali ne toliko kao u Parizu i nije pokušavao top spinovima, već nešto bržim i ravnijim loptama pokrenuti Federera u stranu. Isplatilo mu se to i došao je do vrlo laganog seta rezultatom 6:1, s time da je Federer zadnji gem istankirao čuvajući snagu za daljnji tijek meča i znajući da postoji mogućnost da ovaj meč potraje jako dugo.

Nadalova korekcija na poziciji reterna je bila dobra odluka ali se ne može reći da je bila presudna za dobivanje ovog seta, što se pokazalo i u kasnijim fazama ovog meča kad Nadal istim pristupom više nije došao do niti jednog breaka. Ključ je bio u Nadalovoj nevjerojatnoj disciplini i razini fokusa kojom fascinira sve prisutne. Samo dvije neforsirane pogreške je Nadal napravio, dok ih je Federer imao čak 11.

3. set

Federer se u trećem setu potpuno oporavio od laganog ispuštanja drugog seta i kod rezultata 2:1 savršenom igrom došao do breaka, a zatim se odmah u sljedećem gemu atipično defenzivnom igrom i s puno trke obranio od Nadalovih napada i čak tri break lopte, od kojih su dvije bile vezane. Taj jedan break bio je dovoljan Federeru jer je na svojim servisima bio nevjerojatno dominantan, prepustivši Nadalu samo jedan poen na svom servisu do kraja seta.

Gotovo istu statistiku koju je imao Nadal u drugom setu, Federer je imao u trećem, samo što je uz dvije neforsirane pogreške naredao čak 15 winnera.

4. set

Konstantni pritisak koji je Federer vršio na Nadalov servis urodio je plodom.

Kod rezultata 2:1 je napravio break, a Nadal pod pritiskom počeo sve više griješiti. Čak 13 neforsiranih pogrešaka naspram 12 u prethodna tri seta.

Federer je i dalje dominirao na svom servisu, te čak i priprijetio Nadalu da mu po drugi put oduzme servis u trećem setu i zatvori meč retern gemom kod 5:3. Nadal je spasio obje meč lopte vrhunskim servisima koje Federer nije uspio vratiti u teren. Obično je Federer taj koji se servisima izvlači iz teških situacija, ali Nadal je u segmentu servisa toliko napredovao da je ove sezone dobio i tu dimenziju u svojoj igri.

Na kraju taj dugi gem daje momentum Nadalu koji se nabrijava i prijeti prvom break loptom u četvrtom setu u trenucima kad je Federer trebao hladnokrvno zatvoriti meč svojim servisima. Nakon četiri neiskorištene meč lopte, Federer dolazi do pobjede i diže svoj omjer s Nadalom u Wimbledonu na 3:1, a sveukupni međusobni skor smanjuje na 16:24.

Vidjeli smo u ovom meču kako su obojica koristila challenge u taktičke svrhe, kako bi si dali dužu pauzu za odmor ili povrat fokusa. Meč su završili oboje bez ijednog challengea. Vrhunski nivo tenisa i duge izmjene bez pogrešaka u brutalnom tempu očarali su dupkom pun centralni teren Wimbledona. Perfektni Federeov retern bio je ono što je napravilo razliku i to je definitivno bila klasna taktička odluka Rogerova stručnog stožera, ali u svemu tome je, naravno, najbitnija egzekucija taktičke zamisli koju je Federer maestralno sproveo u djelo.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.