Prvaci igre bez igre

Kako je Nenad Bjelica ogolio Tramezzanijev Hajduk

Zadnja izmjena: 18. travnja 2021.

Od Osijeka do Osijeka, Hajduk je odigrao osam prvenstvenih utakmica. U tom periodu je odgođena utakmica s Dinamom, ali je nadoknađena jedna utakmica protiv Rijeke, što donekle zatvara križaljku u kojoj možemo reći da je Paolo Tramezzani praktički odradio jedan kompletni prvenstveni krug.

Rezultatski to izgleda dobro. Kad se podvuče crta, Hajduk je u tih osam utakmica upisao šest pobjeda i dva remija te skupio ukupno 20 bodova. Koliko je to dobra serija rezultata najbolje svjedoči činjenica da je Rijeka u tom periodu odigrala čak tri utakmice više, ali svejedno ima pet bodova manje. Zapravo, u razdoblju nakon prošle utakmice s Osijekom, Hajduk je momčad koja je skupila najviše bodova u HNL-u. Dinamo ima utakmicu manje pa je skupio 19 bodova iz sedam utakmica, Osijek je treći s 17 bodova iz osam utakmica, Gorica je odigrala 10 utakmica i skupila 16 bodova, a Rijeka 11 utakmica i 15 bodova.

Međutim, igra nije ni blizu toliko uvjerljiva kao rezultat. Hajduk je uzeo 20 bodova u osam utakmica, dok je u prethodnih 19 osvojio ukupno 23 boda, ali igra ne djeluje baš dvostruko bolje nego u prvom dijelu sezone.

Upravo zato je utakmica protiv Osijeka bila važan test koji je trebao provjeriti koliko je stvarno dobar Tramezzanijev Hajduk i može li s takvim uno-zero-basta stilom igre zaista konkurirati momčadima koje se bore za naslov ili se serija dobrih rezultata samo poklopila s dolaskom Marka Livaje i Marca Fossatija.

Tramezzanijev pristup je legitiman način izbora strategije i obrambeni dio priče je solidno posložio, ali Bjelica je demonstrirao koliko je to još uvijek tanko u napadu

Tramezzani nije mogao računati na Nihada Mujakića ni na Kristiana Dimitrova, tako da je morao promijeniti svoju uobičajenu formaciju. Na raspolaganju naprosto nije imao dovoljno stopera kako bi uopće imao opciju igrati u 3-4-2-1, tako da je prešao u 4-3-3 s krilima koja su ulazila u sredinu, gdje igraju i kada su u formaciji s trojicom u zadnjoj liniji. Sve ostalo je, zapravo, ostalo isto kao u preostalih osam odigranih utakmica. Strateški plan je bio discipliniranim blokom eliminirati prostor između obrane i vezne linije, zagušiti centralne zone i maksimalno usporiti utakmicu, a u napad dolaziti kroz centaršutove s bočnih pozicija ili kroz Livaju, bez pretjerano kompliciranih mehanizama u posjedu lopte.

Problem Tramezzanijeva plana je bio u tome što su Osječani majstori takvih utakmica. Ako na utakmicu zalijepite floskulu “prava prvenstvena” ili “prvenstveni test”; onda Osijek takve situacije rješava rutinski — ne samo ove godine, nego već neko vrijeme, još tamo od Zorana Zekića koji je uredno osvajao bodove u utakmicama u kojima se nije tražilo nadigravanje, a još urednije ih prosipao kad je trebao dominirati protiv slabijih suparnika.

Presječena osovina Fossati-Livaja

Nenad Bjelica je utakmicu pripremio s trojicom u zadnjoj liniji. Insistirao je na formaciji 3-4-1-2 čak i nakon što mu se u 24. minuti ozlijedio Gutieri Tomelin. U igru je ušao José Antonio Caro, kojeg Bjelica ove sezone gotovo uopće nije koristio. Očito mu ne vjeruje i očito mu nije u planovima, tim više što je na zimu došao Jevhen Čeberko i zauzeo mjesto u početnoj postavi, dok je ovaj ostao izvan svih kombinacija. Međutim, Bjeličin izbor je bio radije koristiti Cara koji je odigrao četiri utakmice ove sezone nego promijeniti plan igre koji je pripremio. Kada mu se na kraju utakmice ozlijedio i Caro, Bjelica je opet napravio istu stvar. U igru je poslao načetog Danijela Lončara te je na taj način riskirao da ostane i bez trećeg stopera na istoj utakmici, ali plan je funkcionirao i Bjelica nije želio odstupiti od njega niti u samoj završnici utakmice.

Nije ni bilo potrebe. Osijekov trener je odlučio pristati na Tramezzanijeve uvjete igre i prihvatiti fizički nabijenu utakmicu, ali istovremeno isprekidanu, obrambenu i dosadnu igru koju je na trenutke bilo teško gledati jer je s velikom sigurnošću znao dvije stvari.

Prva je bila da ima vezni red koji se može fizički nametnuti. Osijek je motorički superioran; László Kleinheisler, Vedran Jugović i Mihael Žaper su jaki igrači i dobri u duelu, mobilni su i aktivni te im se po fizičkom aspektu u Hajdukovu veznom redu može donekle suprotstaviti jedino Stanko Jurić. Protiv njih je potreban sasvim drugačiji pristup, a to Tramezzani nije imao. Sve da Hajdukov vezni red — pričamo hipotetski — i jest tehnički superioran, to svejedno ne bi značilo puno jer nema mehanizme izgradnje napada kojima to može kapitalizirati. Bez sustava, utakmica je svedena na 50-50 posjed lopte i pitanje tko je fizički jači u sredini terena, a tu je Osijek imao veliku prednost.

Princip na koji se Osijek oslonio je bio jednostavan.

Kleinheisler je kao desetka — dakle, napadački orijentiran igrač — striktno markirao Fossatija koji je u pripremi utakmice označen kao najbitniji čovjek u prve dvije faze napada i na taj način onemogućavao da Hajduk do Livaje dolazi preko njega. Damjan Bohar se postavljao tako da se povuče i da položajem tijela brani dodavanje prema sredini terena s bočnih pozicija. Gotovo da uopće nije napadao zadnju liniju i pritiskao loptu, samo se postavljao kako bi onemogućio protok lopte kroz sredinu. Dvojica centralnih veznih stajali su usko i držala svoje pozicije, bočni stoper bi pratio napadača ako bi otišao široko, a Mato Miloš i Petar Bočkaj su napadali Hajdukove bekove kada bi s loptom u nogama prošli polovicu terena.

Ukratko, Bjelica je zatvorio protok lopte prema sredini terena. Presjekao je osovinu Fossati-Livaja, Hajduk više nije imao nikakav mehanizam u posjedu na koji se mogao osloniti i to je bio kraj priče.

Bjelici sad treba nešto bolje

Ukupno sedam udaraca Hajduka i samo jedan u okvir gola najbolji su indikator da je Hajduk bio vrlo slab i da Osijek s ovom taktikom čekanja jednostavno nije mogao izgubiti utakmicu. Jugović, Žaper i Kleinheisler su se nametnuli u sredini terena, Bohar im je pomogao, a taktika s trojicom stopera je funkcionirala odlično u kontroli Livajinih kretnji između sredine i aut linija.

Međutim, ako se želi boriti za naslov, Osijeku nije dovoljno to što u ovakvoj utakmici nije mogao izgubiti. Da bi zbilja bio konkurentan, mora pobjeđivati. Tu do izražaja dolazi druga stvar koju je Bjelica znao prije utakmice i na temelju koje je planirao utakmicu — u igri bez igre on na raspolaganju ima najboljeg napadača kojeg može zamisliti.

Ramón Mierez je ponovo bio odličan.

Jasno, zabio je gol i to gol iz šanse koja nije bila obećavajuća, što dodatno podiže vrijednost koju donosi u utakmicu u kojoj se ne događa puno toga zanimljivoga i koja nema puno prilika. Međutim, čak i kad po strani ostavite gol i njegovu mogućnost da polupolupriliku pretvori u gol, impresivna je količina rada koju Mierez ulaže. Dueli, borba, sprintovi u prostor kojima razvlači obranu, odličan skok. Čovjek naprosto igra odlično i savršeno se uklapa upravo u ovakve utakmice. Kad nemate kud s loptom, uvijek možete tražiti Miereza.

Hajduk svoj test nije položio. Ta deveta utakmica, zadnja kojom je završio prvenstveni ciklus, bila je dobar dokaz da, usprkos dobrim rezultatima u ostalih osam susreta, Tramezzanijev Hajduk još uvijek nije zapravo konkurentan i da kritike koje spominju kako je rezultat puno bolji od igre ipak stoje. Tramezzanijev pristup je legitiman način izbora strategije i obrambeni dio priče je solidno posložio, ali Bjelica je demonstrirao koliko je to još uvijek tanko u napadu.

S druge strane, Osijek je položio ispit, ali ovo je bila samo mala provjera znanja jer Bjelici pravi test tek dolazi. U srijedu u Gradski vrt dolazi Dinamo u utakmici koja je strašno bitna za rasplet prvenstva i u kojoj će Osijek opet imati imperativ pobjede.

Samo što to će biti drugačija utakmica s drugačijim pristupom, jedna od onih u kojima se neće biti dovoljno pouzdati u to da su njegovi igrači majstori takvih utakmica, nego će morati spremiti nešto bolje. Nešto vrijedno naslova prvaka.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.