Valdasov promašaj

Hajdukov trener pogriješio je u pripremi utakmice i taktike. Dinamo je dominirao

Zadnja izmjena: 15. kolovoza 2022.

Pojam taktika definira se kao skup postupaka koji se poduzimaju sa svrhom postizanja nekog cilja. Zanimljive su konotacije koje taj pojam nosi u različitim kulturama. Kad u engleskom jeziku za nešto kažete da je odrađeno taktički, implicirate da je odrađeno nakon detaljnog planiranja; no, u engleskom jeziku taktika prije svega implicira aktivnost u postizanju cilja, napadanje. Kod nas je nešto drugačije; taktika je u gotovo svim slavenskim jezicima praktički izjednačena s obmanom. Kažete li da je netko nešto napravio taktički, onda implicirate da je bio reaktivan i da je problemu pristupio kalkulantski.

Valdas Dambrauskas je protiv Dinama na Maksimiru imao jasan cilj. Međutim, skup postupaka koje je poduzeo kako bi ostvario taj cilj bio je kalkulantski, a rezultat je bio taj da je Dinamo potpuno dominirao utakmicom.

Dambrauskas se odlučio promijeniti izgled momčadi i taktizirati kako bi iznenadio suparnika. Na travnjak je postavio formaciju 3-5-2 s Markom Livajom koji je iz napada prilazio po loptu i Stipom Biukom koji je pokušavao napadati dubinu iza leđa Dine Perića. S druge strane, Ante Čačić se odlučio na svojih klasičnih 4-2-3-1. Raspored uloga je bio standardan; Robert Ljubičić zauzeo je poziciju lijevog beka, a u sredini terena su bili Josip Mišić i Arijan Ademi. Luka Ivanušec je ulazio u sredinu s lijevog krila, a u toj su sredini bili Martin Baturina i Bruno Petković, koji su se s pozicije desetke i napadača su se pojavljivali u međulinijskom prostoru kako bi primili loptu, dok je Dario Špikić je ostajao široko sa zadatkom napadanja dubine. Sve je bilo očekivano i sve je bilo na tragu onoga što je Čačić dosad postavljao.

Međutim, prva stvar koju je Dambrauskas nakon utakmice želio istaknuti bila je kako problem nije bio u promjeni sustava igre i drugačijoj formaciji koju je izveo.

Dinamo je nadigrao Hajduk još u prvom poluvremenu. Potpuno je dominirao u svim segmentima, držeći se standardnog plana i uzimajući ono što mu je ponuđeno

“Utakmica nije bila po našim standardima”, objasnio je Hajdukov trener svoje viđenje poraza od Dinama. “Ponekad igramo s tri natrag, nekad je to jasno i vidljivo, nekad nije. To nije ništa novo, na treningu često igramo u tom sustavu. Nekad smo uspješni, ali danas, ne mogu reći da je problem bio sustav, Dinamovi igrači bili su bolji. Nismo se mogli nametnuti u kontroli lopte. Imali smo vodstvo i vjerovao sam da ćemo biti bolji, ali u nastavku nas je ubilo. Preuzeli smo rizik, htjeli smo izjednačiti, imali smo par dobrih prilika za povratak, gurali smo sve više i više, nažalost, kažnjeni smo. Ne mislim da je rezultat potpuno pošten, ali tako je to.”

Dambrauskas je u pravu s dvije stvari. Prva je da Hajduk zaista često igra s trojicom natrag. Odnosno, iako nominalno igra u 4-3-3 ili u 4-romb-2, Hajduk često otvara napade s nisko postavljenim Dariom Melnjakom, tako da u suštini u tim situacijama ima trojicu u zadnjoj liniji.

Svako četvrto dodavanje — duga lopta

To je bila temeljna karakteristika Dambrauskasova mandata u Gorici. Često je savršeno skenirao suparnika, nalazio mu je mane i prilagođavao presing strukturu kako bi stvorio situaciju na terenu u kojoj može iskoristiti te mane, a to je tražilo visoku razinu fleksibilnosti i prilagodbi koje je momčad radila od utakmice do utakmice. Konstanta je bila da je napade u pravilu otvarao s trojicom. Bez obzira na to je li suparnik izlazio s jednim, dvojicom ili trojicom igrača, Dambrauskas bi stoperima pridružio beka ili bi spustio veznog i dobio bi strukturu otvaranja s trojicom natrag. Sličnu stvar radi i u Hajduku. Obično treći bude Melnjak, pogotovo kad u momčadi nema Marca Fossatija, ali nije rijetkost da Hajduk situacijski bude s trojicom u zadnjoj liniji.

Druga stvar u kojoj je Dambrauskas bio u pravu je ona da problem nije bio u sustavu samom po sebi. Ako postoje krivi sustavi, onda moraju postojati i pravi sustavi, a onda nogomet nema nekog smisla — svi bi trenirali sustav koji je ispravan i svi bi igrali istim stilom. Problem je nije bio u tome što je Hajduk odigrao u 3-5-2, nego kako je to odigrao.

Kad na raspolaganju imaš trojicu stopera i dvojicu centralnih veznih, onda moraš imati stabilnost u posjedu lopte. Možda nećeš imati toliko opcija naprijed i vjerojatno nećeš biti opasan u zadnjoj trećini jer ti nedostaje figura u napadu s obzirom na to da otvaraš s petoricom igrača centralno i dvojicom široko pozicioniranih bekova, ali moraš kontrolirati ritam utakmice. Možda će to biti jalovi posjed, ali sa strukturom 3-2 u otvaranju moraš biti sposoban zadržati loptu.

Hajduk je u prvom poluvremenu — kao, boljem od dva koje je odigrao — imao 27 posto posjeda lopte. Za 48 minuta igre ukupno je kompletirao 78 dodavanja, a svako četvrto upućeno dodavanje je bilo duga lopta.

Jasno je što je Dambrauskas pokušao. Situacija iz 15. minute najbolje ilustrira postavljeni plan; Livaja je prišao po loptu na lijevu stranu, a Biuk je napao dubinu pokušavajući iskoristiti to što da nema Josipa Šutala i da je Perić nešto labilniji kad mora braniti široke prostore. Imalo je smisla graditi igru s ciljem izvlačenja Dinamove vezne linije i odigravanjem iza leđa, ali za to je prvo trebalo držati loptu.

Dinamo je dominirao utakmicom. Na poluvrijeme se otišlo s 0:1 i Biukovom šansom koju je skinuo Dominik Livaković, ali Dinamo je svejedno bio puno bolji suparnik.

Bilo je samo pitanje vremena

Hajduk je u fazi obrane spuštao Biuka na vrh romba, tako da je bio u nekih 5-1-2-1-1, što je Dinamu ostavljalo prostor na bočnim pozicijama. Do ove su utakmice upravo bočne pozicije bile najtanji dio Čačićeve momčadi i rijetko je preko njih efikasno stvarao višak, osim kada je igrao Petar Bočkaj, koji nije nastupio ni u jednoj europskoj utakmici i koji je šansu dobivao u prvenstvenim susretima protiv slabijih suparnika. Ovaj put je utakmica slomljena upravo na bočnim pozicijama.

Dinamo je naprosto iskoristio ono što je Dambrauskas ponudio zatvarajući sredinu.

Jedna od ključnih figura u Dinamovoj dominaciji bio je Baturina (označen plavom zvjezdicom). Ademi (označen plavom strelicom) podizao se visoko, a organizaciju napada je na sebe preuzimao Baturina. On se otvarao u polu-lijeve i polu-desne prostore u kojima je mogao mirno primati loptu i distribuirati je na bok, gdje je Dinamo u najgorem slučaju imao situacije jedan-na-jedan iz kojih je mogao ubacivati loptu u kazneni prostor, a ondje je u pravilu imao trojicu ili četvoricu igrača. Petković i Ivanušec praktički nisu ni tražili loptu u međuprostoru; čekali su da lopta ode na bok i onda su napadali kazneni prostor.

Hajduk to nije mogao braniti. Distance za presing bile su prevelike i Dinamo je s lakoćom dolazio na 30-ak metara od Lovre Kalinića. Koliko je Hajduk bio pasivan možda najbolje pokazuje činjenica da je Dinamo u prvom poluvremenu promašio 36 od upućenih 321 dodavanja. Od tih 36 promašenih 17 je centaršutova koji nisu našli metu. Dakle, za 48 minuta prvog poluvremena Dinamo je promašio 19 dodavanja u otvorenoj igri, što jasno pokazuje koliko su Čačićevi igrači imali vremena na lopti jer je Hajduk bio pasivan.

Zato je Dambrauskas u pravu i kada kaže da rezultat nije potpuno pošten jer definitivno nije bilo pošteno da Hajduk nakon takvog poluvremena vodi. Međutim, kad toliko često dolaziš pred suparnička vrata kao što je dolazio Dinamo i kad stvaraš pritisak, golovi moraju pasti. Ovaj put je kiksao Chidozie Awaziem, ali zapravo je bilo samo pitanje vremena kad će nekome pasti koncentracija, pa će pasti gol koji je bio odavno zaslužen jer Dinamo je nadigrao Hajduk još u prvom poluvremenu. Potpuno je dominirao u svim segmentima nogometne igre, držeći se standardnog plana i uzimajući ono što mu je ponuđeno.

Golovi na kraju utakmice samo su manifestacija promašene pripreme i loše taktike s kojom je Hajduk ušao u derbi.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

s