Zadar za siromašne

Na Višnjiku su složili niskobudžetnu ekipu. Čemu se mogu nadati?

Zadnja izmjena: 5. kolovoza 2022.

Sportski kompleks na zadarskom Višnjiku nalazi se na vjetrometini, stoga ondje više-manje uvijek neki vrag puše. No, čini se da su oko košarkaškog dijela kompleksa zapuhali neki novi vjetrovi: kolovoz tek što je počeo, a Zadrovi košarkaši već su započeli s pripremama, i to u gotovo punom sastavu. Nekoliko pojedinaca iz raznolikih razloga još nije priključeno momčadi, ali slaganje kadra za novu sezonu je u potpunosti završeno. Što bi trebalo značiti da su Zadrani u ovom trenutku 12 koraka naprijed u odnosu na najvećeg rivala Cibonu, koja još nema potpisanog niti jednog igrača.

Međutim, to ne znači da se na Višnjiku spremaju napraviti iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Dapače, posve je jasno da je Zadar napravio nekoliko koraka unatrag kada su rezultatske ambicije u pitanju. Zaključivanje kadra koncem srpnja pozitivan je pomak kada se uzmu u obzir brojni primjeri iz proteklih sezona u kojima su najvažniji igrači stizali duboko najesen, ali kvaliteta ovog rostera je, najblaže rečeno, zabrinjavajuća.

Uprava je sklopila niskobudžetnu momčad predvođenu trenerom Danijelom Jusupom, vječnim asom iz rukava kada stignu teška vremena. Ovo će biti već šesti mandat na Zadrovoj klupi za 60-godišnjeg domaćeg stručnjaka koji je poznat po tome da s oskudnim materijalom može složiti i više nego pristojnu priču. No, ovaj put bi se i popularno zvani Jupe mogao naći pred zidom kad su u pitanju abaligaški izazovi. Zadar je, naime, i lani tek u završnim kolima osigurao ostanak u ABA ligi, a ove sezone je proračun za prvu momčad prepolovljen na samo 350.000 eura.

Sportski direktor Denis Pleslić pred novinarima je maštario o potencijalnom polovičnom učinku u ABA ligi, na što je Jusup ostao osupnut: “Ako je to tako, odmah vraćam svoj ugovor”, poručio je na medijskom predstavljanju i, pomalo rezignirano, podvukao: “Trebamo biti realni i reći da nas čeka grčevita borba za opstanak.”

Ovo je kvalitetom jedna od najsiromašnijih momčadi koje je Zadar ikada napravio za sezonu u ABA ligi

To je uskoro i obznanjeno kao službeni klupski cilj u regionalnom natjecanju, dok ni u domaćem prvenstvu Zadar ne pršti od ambicija — osvajanje trofeja nije postavljeno kao imperativ. Prethodnih nekoliko sezona Zadar je slagao doista respektabilne momčadi, što se najbolje vidjelo po popunjavanju riznice trofeja poslije 12 godina posta. U proteklim prijelaznim rokovima mnogo se pažnje posvećivalo zadržavanju kostura nositelja, a taj je zadatak odrađivan prilično uspješno.

Ovog ljeta od toga nije bilo ništa i Zadar su napustili gotovo svi igrači koji su prošle sezone imali relevantnu ulogu: Dominik Mavra, Justin Carter, Trevor Thompson, Aleksandar Bursać, Martin Junaković, Pavle Marčinković i Domagoj Vuković. Ugovor je raskinuo i mladi razigravač Filip Paponja, koji se po prelasku iz Cibone nije uspio nametnuti, a tužno je bilo čuti da je sidro dignuo i mladi krilni centar Tomislav Buljan, koji je u ono malo prilika koje je dobio ostavio vrlo dobar dojam te potom na netom odigranom U20 Eurobasketu bio najbolji igrač hrvatske reprezentacije.

Razdor i apatija

Iz lanjske momčadi ostali su samo krilni centar Dario Drežnjak i šuter Antonio Jordano, kao i mladi bek Duje Brala, koji je kod Srđana Helbicha uglavnom grijao klupu. Od izdanaka Zadrove škole košarke tu su još Krševan Klarica, Maksim Matulina, Antonio Sikirić i Toni Dević Obradović, za koje je Jusup na samom startu priprema poručio da ne zadovoljavaju abaligaške standarde te da ih čeka dugotrajan i težak rad kako bi zaslužili minutažu.

Zadrov je strateg mnogo je zadovoljniji novopridošlim igračima, što je sasvim logično budući da je imao odriješene ruke u dovođenju pojačanja, ako se ona u ovom trenutku mogu tako mogu nazvati. Jusup je tražio igrače koji će se uklopiti u njegovu viziju košarke, stoga je brzo pala u vodu ideja da će se pad interesa kod navijača zbog skresanog budžeta kompenzirati ekipom prepunom igrača koji su ponikli u Zadru. Jusup je kadar popunio uglavnom igračima koje je prošle sezone susretao u dvabaligaškim okršajima na klupi Širokog.

Jedini Amerikanac, vjerojatno i prvi igrač momčadi, bit će play Diante Baldwin, koji je odigrao vrlo dobru sezonu za banjalučki Borac, jednu od najboljih momčadi Dvaba lige. Radi se prodornom igraču sa sjajnim osjećajem za asistenciju koji je bio na prosjeku od 15,2 poena i 6,1 asistencije, ali muče ga velike poteškoće sa šutom, što se najbolje oslikava u jedva natpolovičnoj uspješnosti s linije za bacanja.

Krilnu poziciju zauzet će Marko Ramljak, koji je prošlu sezonu odigrao u dresu sarajevskih Sparsa i bio petoplasiran u MVP poretku. Prosječnih 15,4 poena, 8,3 skoka, 3,4 asistencije i 1,9 ukradenih lopti zvuče zaista sjajno, ali zadarska je publika vrlo dobro upoznata s realnim dometom igrača koji je u Zadru već boravio od 2010. do 2016. Primarno je riječ o vrlo dobrom defenzivcu, ali teško da se od njega može očekivati značajniji napadački doprinos na abaligaškoj razini, pogotovo kada se uzme u obzir njegov šuterski hendikep.

Iz Sparsa je stigao i 22-godišnji srpski bek Arijan Lakić, koji se lani nije baš nešto iskazao (7,5 poena prosječno) i veliko je pitanje hoće li uopće biti upotrebljiv na višoj razini. Nešto sigurnija opcija je 27-godišnji slovenski krilni centar Leon Šantelj, koji je stekao regionalno iskustvo u dresu Rogaške i Helios Sunsa, za koje je lani bilježio 13,5 poena uz 4,6 skokova prosječno, a sada se želi dokazati na stepenici više. S njime je zaokružen kvartet dvabaligaških pojačanja.

Jedine Zadrove prinove koje su prošle sezone igrale ABA ligu su combo-centar Karlo Žganec i razigravač Sani Čampara, bivši članovi KK Splita. Žganec je odigrao relativno solidnu sezonu (7,7 poena i 6,2 skoka prosječno) i od njega se mnogo očekuje budući da će biti praktično jedina Jusupova opcija iskoristiva na petici u dužim periodima igre. Čampara je, pak, odigrao sezonu za zaborav (4 poena i 1,9 asistencija prosječno) i trebao bi dobro počastiti svog menadžera zbog pronalaska ovakvog angažmana. Prava je šteta da su prije toga propali pregovori s negdašnjom velikom zadarskom nadom Lovrom Bašićem, koji je naposljetku završio u Širokom.

Kada se sve zbroji i oduzme, ovo je kvalitetom jedna od najsiromašnijih momčadi koje je Zadar ikada napravio za sezonu u ABA ligi. Uvijek postoji nada da će momci međusobno kliknuti te borbenošću privući nešto veću podršku s tribina, ali realnost govori da će ova ekipa imati gomilu rupa, počevši od šuterske limitiranosti pa do činjenice da u sastavu nema niti jednog pravog centra. Čini se kao da je najčvršći Zadrov temelj za optimizam to što je Cibona uoči početka sezone u mnogo gorem stanju. No, ako se pod Tornjem ipak nekako snađu, kao što to obično bude, neće im biti teško složiti roster jači od Zadrova.

Sve je to posljedica velike razjedinjenosti u klubu i oko njega. Zadar je previše opterećen političkim prepucavanjima između klupske i gradske vlasti, kao i bojkotom navijača, stoga su zbivanja na terenu pala u drugi plan. Logično je bilo pomisliti da će prvi trofeji osvojeni nakon dugo vremena razbuktati strast oko kluba i ujediniti sve uključene kako bi Zadar, ponos i simbol grada, bio što jači i vratio se u gornji dom ABA lige. No, dogodilo se posve suprotno: gradom košarke zavladali su prvo razdor, a potom i apatija, čije će ozbiljne posljedice postati vidljive čim krene sezona.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.