Zadrovo čeličenje

Jusupova je ekipa završila abaligašku sezonu, ali nema puno razloga za nezadovoljstvo

Zadnja izmjena: 10. svibnja 2023.

U Krešinu domu imaju ustaljeni repertoar pjesama, ali prava je šteta što jučer poslije završne sirene četvrtfinalnog okršaja Zadra i Crvene zvezde nisu izašli iz rutine i pustili Gibonnijevu uspješnicu Ovo mi je škola. Tako bi se prikladno spustio zastor na Zadrovu abaligašku sezonu koja je obilovala turbulencijama, a najviše će se pamtiti po pokeru utakmica s crveno-bijelima.

Jasno, Zadrovim navijačima u sjećanje će se najdublje urezati prvi susret u Beogradu kad su njihovi miljenici bez ozlijeđenog Luke Božića priredili senzaciju — ne samo pobijedivši, nego i potpuno nadigravši favoriziranog suparnika. Bila je to prekretnica sezone za obje momčadi: za Zvezdu je poraz značio crveni alarm, stoga se zahvalila Vladimiru Jovanoviću zamijenivši ga prekaljenim Duškom Ivanovićem i tako započela svoj preporod, dok je kod Zadrana nenadani trijumf definitivno razbio tezu da je u pitanju momčad koja će se boriti za ostanak i krenuo je lov na doigravanje.

Međutim, druga utakmica sa Zvezdom bila je čak i važnija, a također je okončana uspješno usprkos domaćem porazu od 19 razlike. Naime, uzvrat se dogodio sredinom veljače, nakon što je već poduže vrijeme fokus s terena maknut na Zadrove financijske nedaće koje su prijetile raspadom ekipe Danijela Jusupa. U svrhu popunjavanja klupske blagajne napravljena je mobilizacija među navijačima koji su se spremno odazvali na vapaj — 6.000 ljudi pohodilo je Krešin dom i omogućilo da se ubrzo potom isplati jedna od zaostalih plaća igračima i radnoj zajednici.

Nažalost, bilo je to prekasno da se na okupu zadrži momčad koja je plijenila pozornost atraktivnim stilom igre. Jusupovi momci bili su regionalni hit, ali nakon što je Antonio Jordano raskinuo ugovor i otišao potražiti sreću u Chalonu, nepovratno je narušen dotad vrlo efikasni sustav. Jusup naprosto više nije mogao igrati na isti način, stoga brza prilagodba i očuvanje mjesta u doigravanju predstavljaju čudo za sebe.

Nakon ovog čeličenja, Zadranima će okršaji za domaću titulu izgledati kao sasvim prohodni izazovi

Međutim, na tome je s čudima stalo. Zadar je u četvrtfinalnoj seriji naletio na zid i završio svoje uzbudljivo regionalno putovanje po kratkom postupku, uz svojevrsni antiklimaks.

Zadrani su imali tu nesreću da je Zvezdin pohod u top 8 Eurolige završio neuspješno unatoč pet uzastopnih pobjeda u posljednjim kolima, a to je, pak, značilo da će euroligaška momčad u strašnom usponu forme imati svo vrijeme na svijetu da se priprema isključivo za Jusupove momke. Zato ne čudi to što Zadar u prvom ogledu nije imao nikakve šanse: “Morali smo se pokidati da izgubimo manje od 30 razlike”, brutalno je iskren bio Jusup u opisu utakmice. Ivanović je sjajno detektirao sve zadarske slabosti, a njegovi su igrači zadržali formu i pristup iz završnice Eurolige, stoga je Zadar bio otpuhan s terena, a rezultat bi zaista bio daleko pogubniji da Zadrani nisu iz petnih žila ulazili u svaki posjed. Zvezdinu raspoloženost najbolje dočaravaju podaci o 15/33 šuta za tri, 27 podijeljenih asistencija i devet ukradenih lopti.

Neiskorištena prilika

No, pauza od 10 dana kao da je uspavala crveno-bijele, stoga je jučer na teren istrčala posve drugačija, beskrvna momčad — koju smo, doduše, već dobro upoznali ove sezone kroz nekoliko poraza od euroligaških momčadi sa začelja poretka, pa i u onom posrtaju od Cibone pod Tornjem koji ju je naposljetku koštao čelne pozicije u ABA ligi.

Usprkos silnoj premoći u kvaliteti rostera, Zvezda u fizičkom segmentu nema prednost nad Zadrom, barem što se tiče udarnih petorki. Trokut ubojitih bekova Facundo Campazzo — Luca Vildoza — Nemanja Nedović, od kojih su u pravilu dvojica na parketu, predstavlja obrambenu izloženost koju je Jusup testirao svojom dvometraškom petorkom u kojoj vanjske pozicije pokrivaju Arijan Lakić, Marko Ramljak i Božić.

Jasno, Zadranima nije bilo lako eksploatirati tu prednost s obzirom na to da Lakić nije klasični play koji donosi brzi protok lopte, dok je za Božića bio sačuvan sav pakao Zvezdine timske obrane, a tu je, jasno, i problem vanjskog šuta, koji je nakon Jordanova odlaska izgubio oštricu. No, zato se otvorio prostor za Ramljaka koji je svoje čuvare mogao napadati u izolaciji na relativno širokom prostoru, a to je učestalo i činio, te se dovodio u izgledne pozicije, ali je nekarakteristično promašio svu silu zicera.

Upravo je Ramljak bio heroj jesenskog gostovanja u Beogradu kad je nenadano uskočio u Božićevu ulogu, dok jučer nije uspio iskoristiti fokus obrane na svom suigraču te je njegova loša večer jedan od razloga zašto Zadar nije uspio produžiti seriju. Možda bi to nekako nadoknadio probuđeni Sani Čampara, koji je jučer prikazao dio onoga što je pružao Jordano u vanjskom šutu, ali bez velike večeri Darija Drežnjaka (igrao s načetim leđima i ostao na šutu iz igre 1/6) Zadar naprosto nije imao dovoljno oružja da iskoristi pruženu priliku (nakon šuterske rapsodije u Beogradu, Zvezda je tricu gađala 8/28).

Zaista šteta zbog silnih početničkih dekoncentracija na skoku i zicerima koji su se pokazali kobnima, a šteta i zbog posve neprikladnog termina u ponedjeljak u pet popodne (proteklog vikenda je bio vojni sajam na Višnjiku) zbog kojeg je Krešin dom bio tek napola ispunjen. Da, moglo je sve proći spretnije i sretnije za Zadrane, ali svejedno im je ova serija bila od velike koristi.

Božić je poput lokomotive neumorno vukao svoju momčad, iako je bio prva meta euroligaške obrane. Doista je bilo impozantno za vidjeti kako nakon teških prvih poluvremena nije gubio fokus te je u nastavcima uspijevao prokrčiti put kroz karavanu zvezdaša koji su ga svo vrijeme pokušavali izmoriti, a na kraju su sami ostali bez energije u nastojanjima da ga zaustave. Pokazao je da se i u play-off intenzitetu može ravnopravno nositi s euroligaškim igračima — u obje je utakmice s valorizacijom 26 bio najkorisniji igrač na terenu i tako potvrdio titulu MVP-ja ABA lige koja mu je jučer svečano uručena.

A što se tiče ostalih — unatoč slabijim izvedbama, nemaju mnogo razloga za nezadovoljstvo. Koliko im znači spariranje s euroligaškim teškašem najbolje se vidjelo u otpuhivanju Cibone u Draženovom domu samo dva dana nakon gostovanja u Pioniru.

Nakon ovog čeličenja, Zadranima će okršaji za domaću titulu izgledati kao sasvim prohodni izazovi jer su, kao što je Jusup naglasio, iz ovih utakmica naučili mnogo.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.