HNL Inventura: Momčad jeseni

Telesport i InStat donose detaljni statistički pregled polusezone

Zadnja izmjena: 21. prosinca 2017.

Nakon što smo proglasili statistički najuspješnijeg igrača polusezone te napravili detaljni pregled momčadske statistike, došao je red i na onu individualnu – te na proglašenje idealnih 11 u jesenskoj polusezoni.

Naglašavamo još jednom da ovo nije naš izbor, nego je zasnovan isključivo na statističkim podacima koje za HNL vodi kompanija InStat. Stoga, don’t shoot the messenger – ako vam se nešto ne sviđa ili se s nečim ne slažete, prije nego što nas za to okrivite sjetite se da ni mi ne bismo ovako sastavili idealnih 11 kad bismo ih slagali po vlastitom mišljenju i guštu.

Statistika ima svojih prednosti, ali i nedostataka; tek u odgovarajućoj interpretaciji dobiva pravi smisao. Zato ovaj pregled i izbor uzimamo tek kao polaznu točku ili nadogradnju vlastitog dojma.

Pa krenimo s pregledom.

Golovi i asistencije

Najbolji strijelac lige na polusezoni je, dakako, Dinamov El Arabi Hillel Soudani s 11 pogodaka. Slijede Ante Erceg (Hajduk) s devet, Mirko Ivanovski (Slaven Belupo) i Heber (Rijeka) s osam, a po sedam su zabili Said Ahmed Said (Hajduk), Mario Budimir (Rudeš) i Mario Gavranović (Rijeka). Soudani, Erceg i Ivanovski po jedan su svoj pogodak postigli iz jedanaesterca. Gledamo li među vodećim strijelcima učinak po 90 minuta, prednjače Heber i Budimir, koji po utakmici zabijaju 0,9 golova.

Vodeći asistent je Rijekin Josip Mišić sa sedam asistencija; pet imaju njegov suigrač Zoran Kvržić i Dinamov Dani Olmo, a ukupno osam igrača upisalo je po četiri asistencije. U kategoriji ‘golovi + asistencije’ vodi Soudani s 14 (11+3), slijede Erceg s 13 (9+4), Said 11 (7+4), a Heber (8+2) i Gavranović (7+3) imaju po 10. Soudani i njegov suigrač Dani Olmo sudjelovali su u najviše napada iz kojih je postignut pogodak – njih 19; Mišić je sudjelovao u 18, Erceg u 17.

Najviše udaraca na gol po utakmici upućuje Soudani – 3,8, od čega 1,7 (45 posto) ide unutar okvira gola. Erceg puca 3,5 puta po utakmici, od čega 50 posto ide unutar okvira gola, a Said 3,4 puta, također s 50-postotnom preciznošću. Najviše pogrešaka koje su dovele do suparničkog gola napravili su Rudešov Glauder i Interov Antonio Bosec, po 10; Cibalijini Frane Ikić i Ivan Zgrablić napravili su ih po jednu manje.

Dodavanja

Najviše točnih dodavanja u ligi bilježi riječki dvojac Josip Mišić i Filip Bradarić, zatim Dinamovi Leonardo Sigali i Petar Stojanović te Hajdukov Josip Radošević. U prosjeku, po utakmici uvelike prednjači Bradarić s 82 točna dodavanja za 88 posto preciznosti; Mišić ih u prosjeku ima 70 i 85 posto točnosti, a Dinamov Tongo Doumbia 64, s 90-postotnom točnošću. Od spomenutih vodećih dodavača najprecizniji je Sigali s 91 posto; Radošević i Stojanović imaju po 82 posto.

Najviše ključnih dodavanja imali su Dani Olmo (38), Kvržić (28) i Lokomotivin Lovro Majer (26). Gledamo li prosječne vrijednosti, onda su podjednako uspješni Olmo i Kvržić s po 2,3 ključna dodavanja po utakmici, a treći je Soudani s 1,8. Uvjerljivo najviši postotak preciznosti ključnih dodavanja – barem među 20 vodećih ‘ključnih’ dodavača u ligi – ima Hajdukov Hamza Barry, koji po utakmici zabilježi 1,5 ključno dodavanje iz 2,2 pokušaja (69 posto). Soudani je na 58 posto, Olmo i Kvržić po 51, a Majer na 48.

Najviše točnih centaršutova u ligi uputili su Osijekov Borna Barišić te Istrin Tomislav Čuljak – po 20, s tim da se Čuljak može pohvaliti većim postotkom točnosti, 36 posto prema Barišićevih 29. Osijekov lijevi bek, koji je zbog ozljede propustio gotovo pola sezone, pokušava daleko – ali daleko – najviše centaršuteva po utakmici, čak sedam, od čega pogađa dva. Najviše centriraju još Rijekin Marko Vešović (4,8 pokušaja po utakmici, 1,2 precizna, ili 24 posto) te Osijekov Petar Bočkaj (4,7 pokušaja, 0,7 preciznih, ili mizernih 15 posto). A sada evo podatka koji će vas sigurno iznenaditi, osobito ako ste navijač Hajduka: od desetorice igrača koji su uputili najviše centaršuteva u ligi, najviši postotak preciznosti (38 posto) ima Hysen Memolla. On po utakmici ima 3,6 pokušaja, od čega 1,4 završavaju uspjehom.

Daleko najviše puta tijekom jeseni (31, odnosno 2,2 puta po nastupu) u zaleđu se našao Mario Gavranović. Lokomotivin Dejan Radonjić možda bi to nadmašio da je igrao više – ovako bilježi 12 zaleđa, ali 2,4 po nastupu.

Dueli

U najviše duela tijekom sezone našao se Cibalijin Tomislav Štrkalj – njih 385, od čega je dobio 131 ili 34 posto. Po utakmici to iznosi 7/22. Sljedeći su Osijekov Eros Grezda (161/379 ili 42 posto dobivenih, 11/27 po utakmici) te Lokomotivin Luka Ivanušec (199/372 ili 53 posto dobivenih, 10/19 po utakmici). Uvjerljivo najviše dobivenih duela ima Slavenov Nikola Katić (228), slijede Ivanušec te Josip Radošević, koji ih je dobio 175 od 347 u kojima se našao (oko 50 posto).

Među 20-oricom igrača koji su se našli u najviše duela najveći postotak uspješnosti ima Katić, 64 posto, slijede Petar Stojanović (55 posto), Ivanušec i Istrin David Puclin su na 53 posto, a zatim ide Radošević. Po utakmici se u najviše duela nađe Interov Komnen Andrić (čak 32, od kojih dobiva 15, odnosno 46 posto), zatim Grezda (27, od kojih dobiva 11, tj. 42 posto) i Lokomotivin Ivan Krstanović (26, dobivenih 10, tj. 39 posto). Nakon Andrića najviše duela po utakmici dobivaju Grezda, Katić i Rijekin Alexander Gorgon, po 11. Gorgonova uspješnost u duelima je 43 posto.

Najuspješniji u defenzivnim duelima su Katić (9/12 po utakmici), Sigali (9/12), Ante Majstorović iz Lokomotive (9/13) i Dario Župarić iz Rijeke (7/10). U ofenzivnima prednjače Andrić (13/26) te Lokomotivin dvojac Ivanušec (7/13) i Majer (6/12), koji jedini među imaju preko 50 posto uspješnosti u ovoj kategoriji – barem među 20 igrača koji su se najčešće našli u ofenzivnim duelima. Poslije Andrića, najviše napadačkih duela po utakmici dobivaju još Krstanović (9/22), Osijekov Muzafer Ejupi (9/21) i Slavenov Pero Pejić (9/22).

Najviše zračnih duela po utakmici dobivaju opet Andrić (šest), Katić, Krstanović, Pejić i njegov suigrač Vinko Međimorec (svi po pet). Andrić ima 42 posto uspješnosti, Katić 68, Krstanović 40, Pejić 37, a Međimorec 73. Po postotku uspješnosti uvjerljivo najbolji u ligi je Dinamov Filip Benković, koji dobiva 82 posto svojih zračnih duela. Najbliži njemu je Župarić sa 76 posto.

Što se tiče duela na zemlji, najviše ih po utakmici dobiva Grezda (10), zatim Ivanušec, Stojanović i Vešović (po devet). Grezdin postotak uspješnosti je 46 posto, Ivanušec i Stojanović su na 54, a Vešović na 57 posto, čime je i najuspješniji u ovoj kategoriji.

Driblinzi, startovi, prekršaji…

Najbolji dribler lige je Hamza Barry, sa 72 posto uspješnosti driblinga. Slijede Istrin Puclin sa 71 posto, Interov Andrić sa 70 te Lokomotivin dvojac Majer (69 posto) i Ivanušec (67 posto). Najviše driblinga po utakmici pokušava Eros Grezda – devet, s 58-postotnih uspjehom. Ivanušec ih pokušava osam, kao i Dani Olmo (48 posto uspješnosti), Hamza i Majer su na šest, a Puclin na 3,9.

Najviše startova na loptu tijekom sezone bilježe Radošević (109) i Bosec (100), s time da je Interov branič u tome puno uspješniji: njegov postotak uspješnosti u startovima je 70 posto, po čemu je predvodi ligu. Slijede Istrin Čuljak s 69 i Cibalijin Marko Karamarko s 65, Radošević je na 52 posto uspješnosti. Najviše uspješnih startova po utakmici rade Bosec (4,3), Rijekin Mate Maleš (3,7 za 56 posto uspješnosti) i Dinamov Stojanović (3,4 za 62 posto uspješnosti).

Najviše presječenih suparničkih dodavanja imali su Slavenovi Božo Musa (197) i Nikola Katić (177) te Lokomotivin Ante Majstorović (159). Ako gledamo samo na suparničkoj polovici terena, onda je uvjerljivo najbolji Radošević (53), zatim Slavenov Miloš Vidović i Osijekov Benedik Mioč (po 38). Po utakmici Musa ima 10 presječenih lopti, njegovi spomenuti pratitelji nešto manje; Radošević to napravi šest puta po utakmici, od čega čak 2,6 na suparničkoj polovici terena.

Najviše prekršaja po utakmici rade Cibalijin Hrvoje Plum i Lokomotivin Denis Kolinger (po 2,8), a najviše ih pretrpe Komnen Andrić (3,8), Said Ahmed Said (3,6), Ivan Krstanović (3,4) i Muzafer Ejupi (3,4). Cibalijinom Frani Ikiću dosuđeno je čak tri prekršaja za penal (nikom drugom nije više od jednog), a najviše žutih kartona nakupili su Tomislav Mazalović (Inter) i Hrvoje Plum (Cibalia), po osam.

Momčadi kola i igrači kola

Prije nego što se posvetimo pregledu statistički najuspješnijih igrača po linijama i proglasimo idealnih 11 jesense polusezone, napravit ćemo mali pregled dosadašnjih pojavljivanja u tjednim ‘momčadima kola’ na Telesportu.

Kuriozitet je svakako da su se Rijekini igrači u njima pojavljivali više nego Dinamovi: Rijeka bilježi 57 uvrštavanja svojih igrača, a Dinamo 54. Hajduk je imao 36, Osijek 22, Slaven 16, Lokomotiva 15, Inter 11, Rudeš pet, Istra četiri, a Cibalia dva.

Kod Dinama su se u idealnih 11 barem jednom našla 15-orica igrača, od kojih najviše Benković, osam puta. Po pet puta pojavili su se Sigali, Soudani, Olmo i Jan Lecjaks. Dinamo je u šest navrata imao i Igrača kola: po dvaput su to bili Soudani i Stojanović, a po jednom Olmo i, na početku sezone, Junior Fernandes.

Rijeka je imala 18-oricu različitih igrača barem jednom u Momčadi kola. Najviše se pojavljivao Mišić (osam puta), zatim Bradarić i Vešović (po sedam puta). Također je u šest navrata imala Igrača kola: dvaput Gorgona, po jednom Vešovića, Mišića, Hebera i Gavranovića.

U Momčadi kola pojavljivala su se i 16-orica hajdukovaca. Najviše uvrštavanja imao je Fran Tudor (četiri), a po tri su imali Karlo Letica, Zoran Nižić, Hamza Barry, Ante Erceg i Franck Ohandza. Said, Hugo Almeida, Ohandza i Borja Lopez ponijeli su, svaki po jednom, titulu Igrača kola.

Osječana je pak bilo 15 u raznim momčadima kola, ali nisu nijednom uzeli titulu Igrača kola. Po tri pojavljivanja bilježe Marko Malenica i Nikola Jambor.

Preostali ‘igrači kola’ bili su Bruno Telushi (Slaven Belupo), Komnen Andrić (Inter Zaprešić), Lovro Majer (Lokomotiva) i Tome Kitanovski (Istra 1961). U idealnih 11 po četiri su se puta pojavljivali još Antun Marković (Slaven), Komnen Andrić (Inter) i Lovro Majer (Lokomotiva), a po triput Božo Musa (Slaven) i Luka Ivanušec (Lokomotiva).

Momčad jeseni

Prije svega napomenimo da smo kao kriterij za uvrštavanje u idealnih 11 polusezone, osim ostvarenog InStat Indexa, uzeli i minutažu barem u 50-postotnom omjeru od ukupne.

Najviši InStat Index među vratarima (286) ostvario je Hajdukov Karlo Letica, ali on je branio puno premalo da bismo ga uzeli u obzir. Statistički najbolji golman HNL-a zato je Dinamov Dominik Livaković s Indexom 262. Livaković je primio 11 golova, a obranio 30 udaraca, za postotak uspješnosti u obranama 73 posto. Pritom je s 96-postotnim uspjehom kupio centaršutove ili presjecao dodavanja te dodavao s 86-postotnom točnošću.

Iza njega plasirali su se Rijekin Simon Sluga (256) i Osijekov Marko Malenica (253). Dante Stipica, koji je većinu vremena branio za Hajduk, ima Index 238.

Statistički najuspješniji desni branič lige je Marko Vešović iz Rijeke. Njegov Index je 274, a slijede Dinamov Petar Stojanović (269) i Hajdukov Fran Tudor (263). Stefan Ristovski (prije nego što je otišao iz Rijeke) i Osijekov Tomislav Šorša (prije nego što se ozlijedio) zabilježili su i veće Indexe od Vešovića, ali igrali su premalo za uvrštavanje u idealnih 11.

Vešović je upisao dva gola i dvije asistencije, dodavao je s 82-postotnom preciznošću (ključni pasovi 1,1/1,7 po utakmici), dobivao 11/19 duela, 3,1/6,0 driblinga i 3,0/4,7 startova na loptu.

Najviši Index (289) među lijevim braničima ima Dinamov Jan Lecjaks, ali nedostaje mu nešto minutaže. Zato ovo mjesto ide njegovu klupskom konkurentu Borni Sosi (269), koji se plasirao ispred Hajdukova Andrea Fomitschowa (262, ali igrao samo dvije utakmice), Osijekova Borne Barišića (253) i Interova Tomislava Haramusteka (253). Rijekin Leonard Zuta ima 252, a Hajdukov Hysen Memolla 251.

Sosa je zabilježio tri asistencije, dodavao s 80-postotnom preciznošću (ključni pasovi 1,1/1,6 po utakmici), dobivao 8/13 duela, 2,1/3,0 driblinga i 1,8/2,2 starta na loptu.

Najbolji stoperski par je onaj Dinamov, Filip Benković (288) i Leonardo Sigali (272). Napomenimo, međutim, da su se između njih po InStat Indexu smjestili također Dinamov Amir Rrahmani (276) i Hajdukov Ardian Ismajli (275), ali su skupili premalo minuta da bi konkurirali. Iza Sigalija smjestili su se Dario Župarić (Rijeka, 270), Zoran Nižić (Hajduk, 270), Roberto Punčec (Rijeka, 259), Borja Lopez (Hajduk, 257) i Josip Elez (Rijeka, 257).

Benković je zabio tri gola, dodavao s preciznošću od 90 posto (ključni pasovi 0,1/0,5 po utakmici), dobivao 10/13 duela, 0,2/0,3 driblinga i 1,6/,2,1 starta na loptu. Benković odnosi i titulu Igrača jeseni, premda je konkurencija na vrhu bila vrlo tijesna, barem po InStatu.

Sigali nije imao golova niti asistencija, a ostale brojke su mu 91 posto točnih dodavanja (0,1/0,2 ključno), 10/14 dobivenih duela, 0,3/0,4 driblinga i 3,0/3,7 startova na loptu.

Na pozicije defenzivnih/središnjih veznih uvrstili smo standardni riječki duo: Josip Mišić (287) i Filip Bradarić (275). Na lijevo krilo smjestili smo njihova suigrača Alexandera Gorgona (288), a na desno Dinamova El Arabija Hillela Soudanija (284). Iako je Dani Olmo više igrao na krilu nego u sredini, za njega smo – ponajviše zbog visokog InStat Indexa (282), ali i dojma da mu pozicija ofenzivnog veznog više leži – našli mjesta na ‘desetki’. Od centarfora je najviši InStat Index (270) ostvario Komnen Andrić iz Intera.

Mišić je imao dva pogotka i sedam asistencija. Dodavao je s 85-postotnom točnošću (ključni pasovi 1,1/2,8), dobivao 8/13 duela po utakmici, 1,1/1,7 driblinga i 2,7/4,4 startova na loptu.

Bradarić je upisao po tri gola i asistencije, s preciznošću dodavanja 88 posto (ključni pasovi 0,9/2,7), dobivao 6/12 duela, 1/1,2 driblinga i 1,5/3,2 starta na loptu.

Olmova statistika su četiri pogotka i pet asista, točnost dodavanja 76 posto (2,3/4,5 ključni pasovi), dueli 9/22, driblinzi 3,8/8,0, startovi 1,9/3,7.

Soudani ima 11 golova i tri asistencije, točnost dodavanja 73 posto (1,8/3,1 ključno), 8/22 dobivenih duela, 2,7/4,7 uspjelih driblinga i 2,2/4,1 uspješnih startova na loptu.

Gorgon se istaknuo s šest pogodaka i dvije asistencije, točnošću dodavanja 83 posto (1,1/2,4 ključno), dobivenih 11/25 duela, 3,1/5,0 driblinga i 1,6/4,1 startova na loptu.

Andrić, pak, ima četiri gola i tri asistencije, 68 posto točnih dodavanja (0,9/1,4 ključno), 15/32 dobivena duela, 3,5/5,0 driblinga i 0,9/2,1 startova na loptu.

Blizu ulaska u Momčad kola su na veznim pozicijama bili Tongo Doumbia (Dinamo, 271), Nikola Moro (Dinamo, 267), Hamza Barry (Hajduk, 260); na krilnim i napadačkim Ante Erceg (Hajduk, 270), Zoran Kvržić (Rijeka, 264) i Mario Gavranović (Rijeka, 265).

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.