HNL Momčad kola: U ironiji sudbine, najbolji onaj koji nije trebao igrati. Respect

Telesport i InStat donose detaljni statistički pregled HNL-a

Sudbina se malo našalila s El Arabijem Hillelom Soudanijem. Nakon što je Dinamov nogometaš u tjednu uoči derbija najprije zaradio suspenziju, pa mu je ista ukinuta hitnom intervencijom HNS-ove Komisije za žalbe, na samoj utakmici protiv Hajduka bio je najbolji pojedinac – štoviše, pokazat će se, i statistički najbolji igrač kola – ali je njegova momčad tu izuzetno važnu utakmicu izgubila.

Respect.

U ovom smo kolu točno mogli uvidjeti ograničenja konvencionalne nogometne statistike, koliko god je marljivo i dobro prikupljao InStat: ona nam govori o uspjehu pojedinih igrača u igri s loptom i duelima, ali ne i onome što radi kad lopti nije blizu, niti o tome kako funkcionira unutar sustava i ispunjava li svoje taktičke zadatke. Tako su se našla samo dva mjesta u idealnih 11 za Hajdukove igrače, koji po individualnom učinku doista nisu ostvarili neke nezaboravne rezultate. Također, dva su mjesta otišla dinamovcima, a čak pet Riječanima – premda su izvukli tek neriješeno u Puli, a Indexi su im mahom niži nego u nekoliko proteklih kola. Dodajmo još da su preostala dva mjesta zauzeli igrači momčadi koje su izgubile, Slavena i Intera, dok njihovi suparnici Cibalia i Osijek nemaju predstavnika.

Od onih koji nisu ušli u Momčad kola, najviše InStat Indexe ostvarili su Josip Pivarić (Dinamo), Andrej Lukić (Osijek), Mladen Matković (Cibalia) i Marko Vešović (Rijeka).

Evo tko se našao u Momčadi kola, formacija je 4-3-3.

Dante Stipica, Hajduk (284)

Prvi put u ovom izboru, što je zaslužio sačuvavši čistu mrežu u derbiju na Maksimiru. Zabilježio je sedam obrana, od kojih se dvije računaju među ‘zahtjevne’, skinuo 11/12 centaršuta na koje je krenuo i dodavao se točnošću 29/37. Zanimljivo, baš nijedno dodavanje nije bilo kratko.

Stefan Ristovski, Rijeka (251)

Puno je puta i s osjetno višim InStat Indexom ostao izvan Momčadi kola, ali ovo definitivno nije bilo kolo za bildanje osobne statistike. Već 12. put u idealnih 11, premda je utakmica koju je odigrao zapravo bila ispod njegovih standarda. Zabilježio 69/77 točnih dodavanja (0/4 ključna, 5/8 u suparnički kazneni prostor, 1/4 točna centaršuta), dobio tek 5/14 duela, usto i 1/2 uspjela driblinga te pet presječenih suparničkih dodavanja.

Dario Župarić, Rijeka (269)

Dobio 15/18 duela, dodavao s preciznošću 62/69, 2/3 uspješna starta na loptu, tri presječene lopte i jedan udarac na gol. Prvi put u Momčadi kola.

Josip Elez, Rijeka (272)

Dodavanja 58/67 (1/3 u suparnički šesnaesterac), dueli 13/16, driblinzi 3/3, startovi na loptu 1/1, četiri presječene lopte. Šesti put u Momčadi kola, sve u proljetnom dijelu prvenstva.

Dario Melnjak, Slaven Belupo (315)

Statistika koja govori sama za sebe – bio je to fantastičan individualni nastup, ali nije mogao pomoći Slavenu da izbjegne poraz od Cibalije. Melnjak je, dakle, bio najaktivniji igrač u prethodnom kolu prvenstva, s čak 142 različita poteza/statistička elementa, od kojih su 117 završili uspješno. Dobio daleko najviše duela od svih u ligi – čak 27, od 32 u koliko ih se našao. Pokušao sedam driblinga, i svih sedam mu je uspjelo; šest puta startao na loptu, i svih šest puta je uzeo; 12 puta presjekao suparničko dodavanje. Usto je i jednom pucao na gol, dodavao s preciznošću 67/85 (2/5 ključnih, 3/7 u suparnički šesnaesterac). Drugi put u Momčadi kola.

Tomislav Mazalović, Inter Zaprešić (282)

I njegova je momčad izgubila, ali on se svejedno jedini iz ogleda Osijeka i Intera plasirao u idealnih 11, drugi put ove sezone. Dobio 15/20 duela, dodavao s preciznošću 63/72 (2/2 ključna dodavanja, 3/5 u suparnički kazneni prostor), jednom i pucao po golu; također i 3/3 uspjela driblinga, 2/5 uspješnih startova na loptu i četiri presječena dodavanja.

Domagoj Antolić, Dinamo (301)

Teško da bi ga netko po subjektivnom dojmu uvrstio među idealnih 11 kola, ali evo što kažu individualne brojke: točnih dodavanja 73/79 (od toga 3/3 ključna i čak 8/10 u suparnički šesnaestearac), 13/18 dobivenih duela, 2/5 uspjelih driblinga, 2/3 uspješna starta na loptu, pet presječenih suparničkih pasova, tri udarca na gol. Dinamovu kapetanu ovo je osmo uvrštavanje u Momčad kola.

Filip Bradarić, Rijeka (276)

I njemu, kao i suigraču Ristovskom, ovo je već 12. put u idealnih 11, po čemu predvode ligu. Ovaj je put ostvario najviše točnih dodavanja od svih (77, od 87 upućenih; 5/7 bilo je u suparnički šesnaesterac, a 1/1 računa se kao ključno); četiri je puta pucao po golu, dobio 12/17 duela, 4/4 driblinga, 2/4 starta na loptu, dodao i pet presječenih dodavanja.

El Arabi Hillel Soudani, Dinamo (325)

Deveti put u ovom izboru (najviše od svih dinamovaca) i prvi put Igrač kola. Čak šest puta pucao na Hajdukov gol (četiri puta unutar okvira gola), dobio 11/23 duela, ostvario 4/7 uspjela driblinga, jednu presječenu loptu, 30/38 točnih dodavanja (3/5 ključnih, 5/6 u suparnički šesnaesterac).

Marko Futacs, Hajduk (281)

Jedan gol i jedna asistencija u derbiju – što više treba? Ali dobio je Mađar 10 duela (od 37 u kojima se našao, od toga je dobio 7/22 zračnih), imao šest presječenih suparničkih dodavanja (što je izuzetno dobro za centarfora), 1/1 uspješni start na loptu te 14/25 točnih dodavanja (1/1 ključno, 1/1 u suparnički šesnaesterac). Peti put u Momčadi kola, najviše u Hajduku.

Alexander Gorgon, Rijeka (250)

Zabio gol, ali i napravio jedanaesterac za suparničku momčad. Točnih dodavanja 37/40 (1/1 ključno, 2/2 u suparnički šesnaesterac), 8/19 dobivenih duela, 1/3 uspjela driblinga i isto toliko uspješnih startova na loptu, dvije presječene lopte, tri udarca na gol. Osmi put u Momčadi kola.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.