Igrač kola: Franko

Junak u Europi, junak u HNL-u + donosimo detaljni statistički pregled lige

Zadnja izmjena: 7. listopada 2020.

U karijeri punoj uspona i padova, prošli je tjedan za Franka Andrijaševića bio jedan od dosad najboljih. U dvama nastupima koji bi se mogli opisati kao herojski, bila je, doduše, i doza bizarnosti, kao i poveći udio sreće.

Najprije je u četvrtak njegova Rijeka senzacionalno u Danskoj izbacila FC København i plasirala se u grupnu fazu Europa lige, a Andrijašević je pružio partiju dostojnu titule Igrača utakmice — kako po dojmu, tako i po statistici, jer njegov InStat Index 302 bio je najviši među sudionicima te utakmice. Između ostalog, dobio je 15 duela od 27 u koliko ih se našao te uputio pet od ukupno 10 udaraca na gol svoje momčadi — dakle, polovicu. Jedan od njih rezultirao je zaista neobičnim autogolom Petera Ankersena koji je, pokazalo se kasnije, bio dovoljan da presudi utakmicu i Rijeci donese nagradu.

Nije stalo na tome. Tri dana kasnije je momčad Simona Rožmana dočekala Slaven Belupo, a Franko je zabio prvi gol u pobjedi 2-0 — ako se to tako može nazvati, jer zapravo se samo od njega odbila oštra lopta Danijela Štefulja, promijenila putanju i završila u mreži. Andrijašević je, međutim, instinktivno reagirao prilijepivši ruku uz tijelo kako ga lopta eventualno ne bi pogodila (samo) u nju i tako upropastila šansu. Iako je prvi gol pao tek u 67. minuti, a drugi na samom kraju utakmice, i to iz jedanaesterca, Rijeka je zapravo posve nadigrala momčad koja je kolo prije uzela bod na Maksimiru i zasluženo dobila ogled koji je sa sobom nosio opasnost umora i pražnjenja nakon velikog uspjeha u Europi, a što uopće nije zanemariv faktor.

I ovaj put je Andrijašević pružio partiju za Igrača utakmice, ali sada i vrijednu titule InStatova Igrača kola.

Franko je tek u Rijeci naišao na trenere koji su bili voljni izgraditi sustav na njemu kao nositelju. A kad je tako, on će uloženo povjerenje u pravilu opravdati

Iako će InStat reći da se protiv Slavena našao u čak sedam izglednih prilika za postizanje pogotka (daleko najviše od svih u prvenstvenom kolu), a iskoristio tek jednu. Osim tog pogotka, Franko je kreirao najviše izglednih prilika za gol od svih u kolu (pet, nitko drugi više od tri), opet je uputio pet udaraca (od čega tri unutar okvira gola), imao je dva ključna dodavanja i dobio 12 duela (od 20, u koliko se našao); usto je presjekao pet dodavanja i osvojio četiri ničije lopte, uglavnom na suparničkoj polovici terena.

Time je Franko već treći put ove sezone dospio u Momčad kola, nakon samo pet odigranih utakmica — jer Rijeka je zbog nastupa u Europi prethodno bila odgodila susrete s Hajdukom i Dinamom.

Prvak u kemijanju

Nema nikakve sumnje u to da je Andrijašević ključni igrač ove Rijeke. Rožman je s ipak prilično mršavim rosterom uspio ostati konkurentan u borbi za drugo mjesto u prvenstvu, osvojiti kup i, evo, plasirati se u skupinu Europa lige. Pritom je nalaženje odgovarajuće uloge za Andrijaševića bilo presudno za taj uspjeh, jer Andrijašević je definitivno igrač oko kojeg može graditi momčad i prilagoditi je njemu kako bi izvukao maksimum iz njegovih sposobnosti. On je vjerojatno i jedini igrač kojeg Rožman ima sposoban iznijeti tu naslovnu ulogu.

Međutim, možete to gledati i s druge strane: Andrijašević je po stilu igre izuzetno zahtijevan igrač, onaj koji naprosto traži i traži da ostatak momčadi barem donekle bude podređen njemu jer inače je ono što može donijeti na znatno limitiranijoj razini.

Rožman se pokazao kao prvak HNL-a u trenerskom ‘kemijanju’, jer je i nakon oslabljivanja momčadi odlascima drugih važnih igrača uspio posložiti igru i u njoj naći centralno mjesto za svog najboljeg igrača. Putem je odustao od sustava 4-3-3 koji je ranije izrazito favorizirao i u početku nije bilo lako, bilo je i lutanja, ali na kraju se sve sleglo u sustav s trojicom u obrani u kojem Andrijašević sada najčešće djeluje iz uloge drugog napadača, a ne više izrazito ofenzivne desetke ili čak povučenije od toga, što je nekad bio slučaj.

Problem s Andrijaševićem je sličan onome koji Hajduk ima s Mijom Caktašom.

Nije riječ o posve usporedivim nogometašima — oni imaju sličan osjećaj za prostor i za realizaciju, ali je Andrijašević tehnički kompletniji i fizički jači, premda mu je nedostatak brzine limitirajući faktor. No, potraga za pravom pozicijom i, još više, ulogom u sustavu obilježila je karijere obojice nogometaša, pri čemu je Andrijašević u svojih 29 godina prošao dosta dug put do ovoga što danas jest.

Nije Franko uspio ni u Hajduku ni u Dinamu, kao ni u Belgiji u koju se prodao iz Rijeke, da bi se prije godinu dana vratio putem posudbe na mjesto u kojem je doživio najsretnije trenutke i osvojio trofeje. Može se pričati o tome je li u drugim sredinama dobio pravu priliku — najbliže tome došao je u Lokomotivi, gdje je bio dobar, iako ne ovoliko dobar — ali stvar je zapravo u tome da je tek u Rijeci naišao na trenere koji su prepoznali koliko im može dati i bili voljni izgraditi sustav na njemu kao nositelju.

A kad je tako, on će uloženo povjerenje u pravilu opravdati.

Franko je odličan igrač koji opet može postati ‘kralj’ HNL-a, slično onome što je već bio u eri Matjaža Keka. Ali definitivno nije igrač koji će se lako uklopiti u bilo koju momčad i bilo koji sustav. Zato je za njega, ali i za Rijeku, neizmjerno važno da je ondje nakon svih svojih lutanja našao dom.

xx

Prije statističkog pregleda 7. prvenstvenog kola srećemo vam pozornost na to da za prethodna dva nismo sastavljali Momčad kola jer su bila nepotpuna; njih ćemo kompletirati nakon što se odigraju odgođene utakmice. U 6. su kolu bili odgođeni susreti Dinama i Rijeke, odnosno Slavena i Lokomotive, a u preostala tri su najviše InStat Indexe ostvarili Hajdukov Jairo te Osječani Igor Silva i Ramón Miérez. U kolu prije nije se odigrala utakmica između Rijeke i Hajduka, a u preostale četiri ‘vodeći’ po InStat Indexu su Dinamov Mario Gavranović, Slavenov Franck Etoundi i Šibenikov Prince Ampem.

A da je Rijeka nakon dva odgođena HNL ogleda relativno komforno dobila Slaven Belupo pokazuje i metrika očekivanih golova (xG). Prema InStatu, ona je bila 2,5 – 0,64 u Rijekinu korist. Dinamo je u Varaždinu imao 1,9 prema 1,34 domaćina (gostujuća pobjeda 2-1), Hajduk u Gorici 3,3 – 2,1 (izgubio 1-2), Osijek u Šibeniku 1,64 – 0,86 (pobjeda 2-0), dok Lokomotiva ni unatoč xG 1,62 – 0,63 protiv Istre nije uspjela doći do pobjede (0-0). Po InStatu je najviše izglednih prilika za postizanje pogotka napravila Rijeka (12), a Istra nije stvorila niti jednu jedinu. Najviše udaraca uputio je Hajduk (21, od čega devet unutar okvira gola), premda je Rijeka imala jedan više on target (19/10); najmanje je pucala Istra (6/1).

Lokomotiva je zabilježila najveći postotak posjeda lopte (60,8 %) u ovom kolu i imala najtočnija dodavanja (čak 88 %); najneprecizniji su dodavači bili Šibenčani sa 70 posto točnosti. Rijeka je imala najviše ključnih dodavanja (16 upućenih, devet točnih), Gorica ih je imala tek 1/1, a Istra 2/0. Rubriku dodavanja u suparnički šesnaesterac također predvodi Rijeka s 39/23, a najmanje je zabilježila opet Istra s 22/6.

InStatov Igrač kola Franko Andrijašević kreirao je čak pet izglednih prilika za gol (nitko drugi više od tri) te, uz Hajdukova Miju Caktaša (4/3) imao najviše udaraca unutar okvira gola (5/3); Osijekov László Kleinheisler pucao je jednom više, ali manje precizno (6/1). Lokomotivin Dominik Kovačić ostvario je najviše točnih dodavanja (96/102); Rijekin Ivan Tomečak najviše puta centrirao (13, od čega pet puta točno), a on je imao i najviše dodavanja u suparnički kazneni prostor (16/9). Nitko nije imao više od dva točna ključna dodavanja, koliko su uz Andrijaševića ostvarila još šestorica različitih igrača.

Spomenuti Kovačić dobio je i najviše duela od svih u kolu (17/28); Rijekin Domagoj Pavičić pokušao je najviše driblinga — 10, ali samo su mu četiri ‘prošla’, dok su po pet uspjelih driblinga imali Dinamov Bruno Petković (5/8), Osijekov Igor Silva (5/8), Slavenov Jeffren (5/7) i Hajdukov Ádám Gyurcsó (5/5). Varaždinov Itsuki Urata najviše je puta uspješno startao na loptu (7/10); Šibenikov Boris Pandža najviše puta presjekao suparničko dodavanje (13, od čega jednom na suparničkoj polovici) dinamovci Kristijan Jakić i Rasmus Lauritsen su po 14 puta osvojili ‘ničiju’ loptu (Jakić šest puta na suparničkoj polovici, Danac u svom debiju dvaput).

Prvi ispod crte idealnih 11 našli su se spomenuti Japanac Urata, Dominik Livaković i Joško Gvardiol iz Dinama te Matthew Steenvoorden iz Gorice.

Evo tko je u Momčadi kola po InStat Indexu, formacija je 4-4-2.

Kristijan Kahlina (314), Gorica

Osam obrana, od čega tri u InStatovoj kategoriji supersaves, jedan primljeni gol. Pokupio 1/1 centaršut ili suparničko dodavanje, dodao 28/31 put točno.

Sadegh Moharrami (281), Dinamo

Savršenih 14/14 dobivenih duela, 2/2 uspjela driblinga i 4/4 uspješna starta na loptu. Dodavanja 54/57 (od toga 1/1 u suparničkih 16m), jedno presječeno dodavanje i 13 osvojenih ničijih lopti (pet na suparničkoj polovici terena). Drugi put ove sezone u Momčadi kola.

João Escoval (316), Rijeka

Kreirao dvije izgledne šanse za gol iz 2/2 točna ključna dodavanja (ukupno dodavanja 29/33, od čega 2/2 u suparničkih 16m); dobivenih duela 12/15, driblinga 4/4, startova na loptu 1/1 te tri presječena dodavanja i šest osvojenih ničijih lopti (četiri na suparničkoj polovici).

Kristian Dimitrov (297), Hajduk

Drugi put ove sezone u idealnih 11. Uputio dva točna udarca na gol, točno dodao 44/50 puta, dobio 9/11 duela, 2/2 starta na loptu, sedam presječenih dodavanja i sedam osvojenih ničijih lopti (po jednom na suparničkoj polovici),

Mario Jurčević (304), Osijek

Pojačanje iz ljubljanske Olimpije bilježi jednu asistenciju, 57/74 točnih dodavanja (1/1 ključno, 4/8 u suparničkih 16m), zatim 13/22 dobivenih duela, 3/5 driblinga, 3/3 starta, 12 presječenih dodavanja (dva na suparničkoj polovici) i sedam osvojenih ničijih lopti (tri na suparničkoj polovici).

Ivan Tomečak (308), Rijeka

Kako je već spomenuto, najviše dodavanja u suparnički šesnaesterac (9/16), kao i centaršutova (5/13) od svih u kolu. Ukupno dodavaja 57/69 (ključno 1/2), dueli 5/8, driblinzi 1/1, tri presječena dodavanja i pet osvojenih ničijih lopti (tri na suparničkoj polovici).

Dario Čanađija (277), Gorica

Igrač koji je u međuvremenu prešao u rumunjsku Astru odigrao je samo drugo poluvrijeme protiv Hajduka i to mu je bilo dovoljno za uvrštenje u idealnih 11. Kreirao jednu izglednu šansu, dodavanja 21/26 (u 16m 1/1), dueli 4/7, jedno presječeno dodavanje i pet osvojenih ničijih lopti (jedna na suparničkoj polovici).

Arijan Ademi (286), Dinamo

Jedan od trojice kojima je ovo već treće uvrštenje u Momčad kola. Namjestio dvije šanse, jednom pucao izvan okvira gola, dodao 30/33 puta točno (ključno 1/2), dobio 10/15 duela, 2/3 driblinga i 3/3 starta na loptu, uz tri presječena suparnička dodavanja i šest osvojenih ničijih lopti (tri na suparničkoj polovici).

Ádám Gyurcsó (280), Hajduk

I njemu je ovo treći izbor u idealnih 11. Kreirao jednu izglednu šansu, dobio 6/10 duela, 5/5 driblinga, uz 19/27 točnih dodavanja (6/9 u 16m), četiri presječena dodavanja (dva na suparničkoj polovici) i dvije osvojene ničije lopte.

Franko Andrijašević (322), Rijeka

Treći put u Momčadi kola. Pet kreiranih šansi, pet udaraca, tri unutar okvira gola, jedan pogodak. Dodavanja 27/34 (ključna 2/3, u 16m 2/2), dueli 12/20, driblinzi 1/1, startovi 3/7, pet presječenih dodavanja (tri na suparničkoj polovici) i četiri osvojene ničije lopte, sve na suparničkoj polovici.

Mislav Oršić (321), Dinamo

Četiri puta pucao, dvaput unutar okvira gola, dvaput zabio. Također i namjestio dvije prilike za gol. Mimo toga, dodavanja 28/41 (u 16m 5/8), dueli 6/22, driblinzi 1/4, startovi 2/5, tri presječena dodavanja i pet osvojenih ničijih lopti (dvije na suparničkoj polovici). Drugi put u idealnih 11.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.