Igrač kola: Luka Ivanušec

Može li on zamijeniti Olma? Ili Moru? Donosimo i detaljni statistički pregled lige

Zadnja izmjena: 1. rujna 2020.

Nakon što je Dani Olmo u siječnju napustio Maksimir i, ne manje važno, nakon što su se na klupi izmijenili Nenad Bjelica i Igor Jovićević, Dinamo još uvijek nije standardizirao momčad niti našao igrača koji je prvi izbor za popuni kopačke koje je Olmo ostavio iza sebe. Protiv Osijeka je priliku da započne kao desetka dobio Luka Ivanušec; protiv Lokomotive je starter bio Lovro Majer, a protiv Cluja i Istre su obojica bila u početnoj postavi. U prvom kolu HNL-a Majer je tako bio i Igrač kola, a sada je to Ivanušec.

Iz ove perspektive gotovo je nemoguće pogoditi koga će Zoran Mamić staviti u sastav u utakmici protiv Ferencvárosa u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tko će, ako obojicu baci na travnjak, dobiti slobodniju ulogu s manje zadataka u obrambenoj fazi i više mjesta da pokaže svoju kreativnost, jer obojica imaju gotovo jednaku šansu zaigrati.

To znači jednu stvar: utrka za slobodno mjesto u momčadi je otvorena.

Majer je svoju priliku u prvom kolu iskoristio jako dobro. Lokomotiva je bila oslabljena — što odlascima u Dinamo, što izolacijama zbog koronavirusa — i nimalo nalik prošlosezonskoj momčadi, ali Majer je dominirao. Zabio je dva gola, imao je jednu asistenciju, ali i bez tog učinka je odradio sjajnu utakmicu. Uputio je pet udaraca, od čega su četiri bila u okvir, suigračima je namjestio tri šanse za gol, imao je 2/2 uspjela driblinga i 5/7 dobivenih duela.

Ivanušec je bolji dribler, Majer je bolji dodavač, a Mamić će se morati odlučiti što mu u kojem trenutku više treba

Ivanušec je uzvratio udarac u ovom kolu. Nije zabio, imao je jednu asistenciju, ali se poigravao s Osijekovim veznim redom. Imao je 12 osvojenih od 15 duela u kojima se našao, što je zbilja izvanredno. Najveći dio dominacije je došao kroz dribling, imao je 6/7 uspješnih driblinga, a odigrao je svoju ulogu u obrani s 2/3 uspješna starta, tri presječene lopte i tri pokupljene ničije lopte, sve tri u suparničkoj polovici.

Konkurencija koja se stvorila — a koju, vrebajući iz drugog plana, dodatno potpiruje Marko Tolić, još jedna desetka koja je iz Lokomotive prešla u Dinamo, baš kao što je lani napravio Ivanušec, a godinu ranije Majer — tjera obojicu da ulože dodatni trud kako bi se nametnuli Mamiću i izborili za svoju poziciju u početnoj postavi, jer to je ono zbog čega su došli u Dinamo.

Dribler ili dodavač?

Majer je, uostalom, najbolje osjetio što znači biti u drugom planu. Doveden je da bude Plavi 10, tu i tamo je pokazivao koliko je talentiran i koliko stvarno može, ali veći dio svog mandata u Maksimiru je gledao Olmu u leđa. Zapravo, previše puta je na terenu izgledao deprimirano i bezvoljno, kao da je pomiren s činjenicom da je tek drugi izbor i kao da je prihvatio da malo toga može napraviti da promijeni stvari.

Ivanušecova je prednost to što je iskoristiv na više pozicija i u više različitih uloga.

Jasno, najbolje se osjeća kao desetka i to najradije igra, pogotovo ako je ispred njega igrač kao što je Bruno Petković s kojim može kombinirati i preko kojeg može dolaziti u završnicu. Međutim, slobodno ga možete baciti na krilo ili ga povući dublje u vezni red, a to je bitno jer Mamić u momčadi nema samo dvojbu oko mjesta kojeg je iza sebe ostavio Olmo. Tu je rupa koja je ostala iza Nikole More, isto tako bez standardne zamjene i očitog rješenja za koje svi znaju da će igrati najbitnije utakmice. Ivanušec konkurira za obje pozicije.

Kada pričamo o poziciji središnjeg ofenzivnog veznjaka, njegova najveća kvaliteta je stvaranje viška driblingom. U prošloj sezoni, kada brojke skaliramo na 90 minuta, Ivanušec ima 4,3 uspješna od sedam pokušanih driblinga. Za usporedbu, Olmo je imao ista 4,3 uspješna driblinga, ali lošiji postotak uspješnosti jer on je to postizao iz osam pokušaja, a Majer je tu na 2,6 uspješnih driblinga po 90 odigranih minuta, što je gotovo upola manje u odnosu na Ivanušeca.

Ono gdje je Majer dvostruko bolji su ključna dodavanja; ima 2,4 uspješnih od 3,8 pokušanih, a Ivanušec je tu tek na 0,97 od dva upućena i itekako zaostaje za Majerovom sposobnosti da stvori višak dodavanjem. Vidi se to i u kategoriji dodavanja u kazneni prostor, gdje Ivanušec ima 1,56 točnih od 3,6 upućenih, Olmo je na 3,6/7, a Majer na 4,6/8 — naravno, skalirajući učinak po 90 minuta kako bismo eliminirali razliku u odigranim minutama.

Dakle, u utrci za Olmovo mjesto obojica imaju nešto što im je urođeno i na što se mogu osloniti. Ivanušec je bolji dribler, Majer je bolji dodavač, a Mamić će se morati odlučiti što mu u kojem trenutku više treba.

Ono što Ivanušeca čini potencijalno iskoristivim na Morinoj poziciji — ili u barem nekoj sličnoj ulozi u kojoj bi preuzeo na sebe zadatak kreiranja napada — njegova je snaga u duelu i defenzivna odgovornost. To Majer ipak nema. Ima, doduše, slučajeva poput onog protiv Atalante na San Siru gdje je Alejandro Gómez iskoristio to što je Ivanušec naivno krenuo u oduzimanje lopte na rubu vlastitog kaznenog prostora, provukao mu loptu kroz noge i rutinski zabio za 2:0. No, to je škola koja se plaća i završava skupljanjem iskustva. Ivanušec je još uvijek mlad igrač, tek će u studenom napuniti 22 i sasvim je normalno još uvijek uči neke stvari, pogotovo onda kad se ne može osloniti na to da će se iz problema izvući driblingom i kontrolom lopte.

Jer, na kraju krajeva, to bi za obojicu igrača, kao i za Dinamo bilo najbolje rješenje — da Mamić standardizira momčad na način da nađe mjesto i za jednog i za drugog.

xx

Osijek je po metrici očekivanih golova (xG) bio na praktički istoj razini kao i Dinamo (xg 2,7 – 2,6 u koristi prvaka), ali je izgubio 4-1. Po tome je Hajduk još i dobro prošao protiv Slaven Belupa (xG 1,01 – 1,33, rezultat 2-2); Rijeka (xG 1,96) je ostavila Istru na samo xG 0,06 (rezultat 2-1); Gorica je imala xG 3,2 protiv Šibenikovih 2,4 (bilo je 3-2), a Varaždin (xG 1,42) ima za čime žaliti poslije utakmice s Lokomotivom (0,3), jer je bilo samo 1-1. Po InStatu je najviše izglednih prilika za postizanje pogodaka stvorio upravo Osijek protiv Dinama (10), a najmanje Lokomotiva (dvije). Gorica je najviše puta pucala (22, od čega devet puta unutar okvira gola), Šibenik je bio najprecizniji (18/12), a Istra je uputila tek dva šuta, jedan unutar okvira gola.

Najviši postotak posjeda lopte ostvarila je Rijeka sa 60,8 posto, a ona je i najtočnije dodavala (88 posto; najneprecizniji Slaven sa 75 posto). Hajduk je uputio najviše dodavanja u suparnički šesnaesterac (42, od čega 25 točnih) te najviše centaršutova (18/8). Osijek ih je imao 17/9, dok Šibenik od 16 pokušaja baš nijednom nije pogodio točan centaršut. Najviše ključnih dodavanja imao je Varaždin (11, od kojih šest točnih), najmanje Lokomotiva (2/0)

Najviše izglednih šansi za gol, po tri, kreirali su Antonio Čolak (Rijeka) i Nikola Rak (Šibenik). Najviše puta je pucao, kao i obično, Kristijan Lovrić iz Gorice (sedam puta, dvaput unutar okvira gola); Rijekin Luka Capan upisao je najviše točnih dodavanja od svih u kolu (78/84); najviše ključnih imali su Varaždinovi Neven Đurasek i Itsuki Urata (po 2/2), koji je usto i najviše put centrirao (6/2); Osijekov Talys i Hajdukov Ádám Gyurcsó imali su po 5/3. Gyurcsó je uputio i najviše dodavanja u suparnički kazneni prostor (16, od čega 12 točnih).

Japanac Urata dobio je najviše duela od svih (18/26); spomenimo i da Hajdukovo pojačanje Dimitrios Diamantakos predvodi rubriku napadačkih duela s 15/27 (ukupno 15/33). Dinamov Luka Ivanušec kompletirao je najviše driblinga (šest iz sedam pokušaja), a Urata se pojavljuje i na vrhu liste uspješnih startova na loptu (8/9). Dominik Kovačić (Lokomotiva) presjekao je 14 suparničkih dodavanja, više od svih, a Varaždinov Matej Rodin uzeo najviše ‘ničijih’ lopti (14, od čega dvije na suparničkoj polovici terena).

Prvi ispod crte idealnih 11 ovaj su put bili Sherif Kallaku (Lokomotiva), Merveil Ndockyt (Osijek) i Slavko Blagojević (Istra).

Evo tko je u Momčadi kola po InStat Indexu, formacija je 4-3-1-2.

Dominik Livaković (298), Dinamo

Po InStatu Igrač sezone 2019./2020. jedan je od trojice igrača koji nakon tri ovosezonska kola imaju već po dva pojavljivanja u idealnih 11. Primio je jedan gol, obranio sedam udaraca (uključujući jedanaesterac), od kojij pet idu u InStatovu kategoriju supersaves. Usto je pokupio 2/2 suparnička centaršuta ili dodavanja te uputio 23/29 točnih pasova.

Sadegh Moharrami (273), Dinamo

Točnih dodavanja 34/39 (u suparničkih 16m 1/3), dobivenih duela 11/17, uspjelih driblinga 5/7, uspješnih startova na loptu 4/4, uz četiri presječena dodavanja (jedno na suparničkoj polovici).

Nino Galović (280), Rijeka

Dodavanja 67/74 (u 16m 1/1), dueli 6/8, startovi 1/2, tri presječena dodavanja i 10 osvojenih ničijih lopti (tri na suparničkoj polovici).

Emir Dilaver (305), Dinamo

Dodavanja 47/51, dueli 6/6, startovi 2/2, devet presječenih dodavanja i tri osvojene ničije lopte (jedna na suparničkoj polovici).

Itsuki Urata (302), Varaždin

Prvi u ligi po dobivenim duelima — defenzivnim (15/21), na tlu (13/17) i ukupno (18/26), najviše ključnih dodavanja (2/2) i upućenih centaršutova (6/2), najviše i startova na loptu (9/8). Točno dodao 68/87 puta (7/14 u 16m), piše mu se asistencija, 3/4 uspjela driblinga, sedam presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i četiri osvojene ničije lopte (tri na suparničkoj polovici).

Hrvoje Babec (287), Gorica

Četiri udarca, tri unutar okvira gola, jedna pogodak. Dodavanja 53/63 (u 16m 0/2), dueli 7/9, startovi 3/3, pet presječenih dodavanja, sedam osvojenih ničijih lopti (tri na suparničkoj polovici).

Arijan Ademi (315), Dinamo

Počeo u obrani kad je Dinamo igrao s trojicom natrag, premjestio se u vezni red. I njemu je ovo drugi put ove sezone u idealnih 11. Namjestio dvije šanse za gol, zabio iz jedinog svog udarca. Dodavanja 54/58, dueli 6/12, driblinzi 3/3, startovi 0/4, šest presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i četiri osvojene ničije lopte (jedna na suparničkoj polovici).

Mihael Žaper (307), Osijek

Tri udarca, nijedan unutar okvira gola, jedna asistencija. Dodavanja 42/49 (ključna 1/1, u 16m 1/3), dueli 7/11, driblinzi 0/1, startovi 2/4, šest presječenih suparničkih dodavanja i osam osvojenih ničijih lopti (pet na suparničkoj polovici).

Luka Ivanušec (346), Dinamo

Namjestio dvije izgledne šanse, upisao jedan asist i dva udarca (nijedan unutar okvira gola). Dodavanja 42/52 (ključna 1/2, u 16m 3/7), dueli 12/15, driblinzi 6/7, startovi 2/3, zatim tri presječena dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i tri osvojene ničije lopte (sve tri na suparničkoj polovici).

Franko Andrijašević (280), Rijeka

Zabio oba Rijekina gola (četiri šuta, dva unutar okvira gola), dodao 40/50 puta točno (0/2 ključna, 2/3 u 16m), dobio 10/16 duela, 2/2 driblinga, 3/3 starta na loptu, triput presjekao dodavanje (dvaput na suparničkoj polovici) i četiri puta osvojio ničiju loptu (triput na suparničkoj polovici).

Ádám Gyurcsó (289), Hajduk

Namjestio dvije šanse, jednom pucao i zabio. Dodavanja 43/54 (ključna 1/2, u 16m 12/16), dueli 4/14, driblinzi 2/4, startovi 2/4, dva presječena dodavanja i tri osvojene ničije lopte (po jedno/jedna na suparničkoj polovici). I on je drugi put ove sezone u ovom izboru.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.