Kastratijev efekt

Lokomotivino oružje od kojeg strepe obrane u HNL-u; donosimo i detaljni statistički pregled kola

Zadnja izmjena: 30. lipnja 2020.

Negdje polovicom prvog poluvremena, dok je Istra kontrolirala loptu i pokušavala organizirati napad, kamera je uhvatila Slavka Blagojevića kako mirno predaje loptu prema naprijed, gleda preko lijevog ramena, povlači se nekoliko koraka unatrag i ponovo gleda preko ramena dok se napad razvija prema sasvim drugom dijelu terena.

Blagojević je u tom trenutku pogledom tražio Lirima Kastratija.

Svoje je odradio, predao je loptu i odlučio se — svjesno ili nesvjesno, tako je svejedno — koncentrirati na Kastratija umjesto na nastavak napada, iako je Istra još uvijek bila u naletu i imala je stabilan posjed lopte. Takvo ponašanje možemo nazvati Kastratijev efekt jer ono je tek manifestacija situacije u kojoj se sve momčadi u ligi prilagođavaju na Lokomotivina krilnog napadača.

Čovjek je naprosto prebrz. Bilo da pričamo o eksplozivnosti i sposobnosti da ostavi suparnika već u prvih nekoliko metara, ili o najvećoj brzini koju može ostvariti na otvorenom prostoru, Kastrati ima sjajne fizičke predispozicije i donosi konstantnu prijetnju obrani. Čak i kad imate loptu, jedan dio koncentracije morate posvetiti tome gdje se nalazi Kastrati jer čim je izgubite, on ima sposobnost unakaziti vas u samo nekoliko sekundi kao nitko drugi u ligi.

Normalno je da momčadi imaju dozu asimetričnosti. Međutim, Lokomotiva je cijela pomaknuta prema desnoj strani

Uostalom, i sama Lokomotiva se prilagođava Kastratiju. Statistika potvrđuje ono što je vidljivo golim okom nakon samo nekoliko minuta utakmice. Po InStatovim podacima, Lokomotiva je protiv Istre na lijevoj strani napada imala 17 pokušaja, a desno je, preko njegove strane, usmjerila 31 napad. U prošlom kolu protiv Hajduka lijevo je otišla 22 puta, a desno čak 51 put. Protiv Rijeke u pretprošlom kolu je na lijevoj strani imala 18 napada, a desno 33. Obrazac je očit: Lokomotiva u pravilu ima dvostruko više napada na desnom krilu u odnosu na lijevo i nijedna druga momčad u HNL-u nije toliko orijentirana na jednu stranu.

Razlog za to leži u Kastratijevom igračkom profilu. Kada je došao u Hrvatsku, nije imao seniorskog nogometnog iskustva i u suštini je bio jednodimenzionalno krilo s jednom elitnom karakteristikom. Kad stvari ne bi mogao riješiti pravocrtnim bijegom na otvorenom prostoru i kad bi ga čuvar usmjerio na slabiju nogu, više od pola posla je bilo obavljeno. Međutim, Kastrati se razvijao. U kratkom vremenu je u svoj arsenal vještina dodao osjećaj za utrčavanje u prazan prostor, onda i dribling koji ga čini nepredvidljivijim kada primi loptu, a na kraju i dodavanje, s kojim je postao još veći faktor za kreaciju svoje momčadi u zadnjoj trećini terena.

Lokomotiva je desno

Međutim, Kastrati je zadržao jedan dio jednodimenzionalnosti, jer njegova igra je i dalje u ogromnom postotku vezana uz aut liniju.

Kao što pokazuje ova skica (lijevo dolje) njegovih akcija na utakmici protiv Istre, Kastrati naprosto ne ulazi u sredinu i ne pokušava razliku napraviti u međuprostorima. Goran Tomić ga povremeno koristi i kao centralnog napadača, pogotovo ako Lokomotiva igra s trojicom natrag, ali njegova zona komfora je vezana u prostor uz aut liniju i u njoj još uvijek prvenstveno traži izolaciju protiv suparničkog bočnog igrača kojeg može maltretirati svojom brzinom. Velika većina njegovih dodira s loptom je isključivo u širokim zonama terena.

To znači da Lokomotiva mora prilagoditi svoj stil igre. Kada joj je glavni igrač — i ne manje bitno, čovjek kojeg se suparničke obrane boje i mijenjaju svoje standardno ponašanje — toliko daleko na desnoj strani, ostatak momčadi se mora postaviti tako da se približi njemu. Najbolje to prikazuje grafički prikaz (desno gore) prosječnih pozicija Lokomotivinih igrača na utakmici protiv Istre.

Normalno je da momčadi imaju dozu asimetričnosti kako bi se maksimalno koristili igrački profili koje treneri imaju na raspolaganju i njihova individualna kvaliteta, jer nije logično da, primjerice, Míchel Salgado odlazi visoko ako na drugom beku imate Roberta Carlosa. U tom kontekstu, Tomić puno više koristi Frana Karačića koji na poziciji desnog beka ima više napadačkih zadataka nego na drugoj strani Stipo Marković, koji obično ostaje nisko. Takav pristup je logičan i u kontekstu pružanja potpore Kastratiju jer Karačić svojim podizanjem može odvući igrača i onemogućiti suparnika da duplira Kastratija.

Međutim, Lokomotiva je cijela pomaknuta prema desnoj strani.

Desni stoper, u ovom slučaju Jon Mersinaj, pomaknut je prema desno, obojica centralnih veznih su pozicionirana više prema desnoj strani terena, lijevo krilo je pomaknuto u sredinu. Cijela momčad je postavljena tako da iskoristi Kastratija na desnom krilu i da mu što efikasnije dostavi loptu.

I dalje najveći adut

Kastrati je protiv Istre zabio gol nakon što je iskoristio nepažnju domaćeg vratara i lijevog beka kojem se ubacio iza leđa; imao je sedam uspješnih od 12 pokušanih driblinga, dva točna ključna dodavanja i osam puta je pokupio ‘ničiju loptu’, od čega dvaput u suparničkoj polovici, što obično znači opasnost po suparnički gol. Ukratko, možemo reći da je bio raspoložen i da je odradio efikasnu utakmicu, o čemu najbolje govori relativno visok InStat Index.

Istovremeno, Lokomotiva je 30 minuta i 15 sekundi držala loptu u posjedu, što je drugi rezultat ovog kola. Međutim, iako je držala loptu, imala je 11 udaraca — dovoljno tek za tek peto mjesto, odnosno tek za dva udarca više od 10. mjesta. Od tih 11 udaraca, samo dva su išla unutar okvira gola, a to je rezultat za deveto mjesto lige, jer u ovom kolu je bio lošiji samo Dinamo s jednim takvim šutom. Isto tako, usprkos visokom postotku posjeda lopte, Lokomotiva je s loptom u suparničku četvrtinu terena ušla 35 puta, a manje od toga imaju samo Istra (30) i Slaven Belupo (23). Dakle, Lokomotiva se protiv Istre suočila s problemom bezidejnosti i tuposti napada usprkos tome što je Kastrati odradio individualno sasvim dobru utakmicu.

Ironično, dobar dio razloga zašto su njegovi suigrači bili bezidejni najlakše je opisati situacijom u kojoj je kamera uhvatila Blagojevića koji preko lijevog ramena traži Kastratija. Istra je znala gdje je Lokomotiva najopasnija, znala je kako gradi napade, znala je obrasce ponašanja i znala je da i sama Lokomotiva pada pod Kastratijev efekt. Samim tim je Lokomotiva bila predvidljivija i lakša za braniti, tako da 1:1 u Puli zapravo nisu dva izgubljena boda nego jedan osvojeni, s obzirom na to da je veći dio utakmice Tomićeva momčad bila bezopasna.

To ne znači da će se nešto drastično promijeniti za utakmice protiv nominalno slabijih momčadi koje Lokomotivi slijede u nastavku prvenstva nakon što je jako uspješno odradila Dinamo, Hajduk i Rijeku. Ne znači ni da bi trebalo, jer iako je ponekad predvidljiv, Kastratijev efekt je i dalje najveći Lokomotivin adut u borbi za drugo mjesto na kraju sezone.

xx

Prema InStatu, omjer očekivanih golova (xG) je u susretu Dinama i Osijeka bio 0,77 – 0,69 (završilo 0-0); Rijeka je protiv Gorice izgubila 1-2 usprkos omjeru 2,4 – 1,16; Hajduk u pobjedi 2-1 nad Slaven Belupom bilježi 2,3 – 1,64; Istra i Lokomotiva remizirale su 1-1 uz xG 1,13 – 1,20, a Varaždin je dobio Inter Zaprešić 1-0 uz xG 1,51 – 0,42. Najviše izglednih prilika za postizanje pogodaka stvorili su Hajduk i Rijeka, po osam, a najmanje Dinamo, Osijek i Inter, po dvije. Rijeka je usto imala najviše udaraca (27, od čega devet unutar okvira gola), a Dinamo najmanje (devet, samo jedan unutar okvira gola).

Hajduk je imao najviši postotak posjeda lopte (61,9 posto) i najviši postotak točnih dodavanja (86 posto; najniži Gorica, 72 posto), a Splićani su kompletirali i najviše ključnih dodavanja (13 od 18 upućenih), iako je Rijeka uputila čak šest više (24), ali je tek 12 bilo točno; najmanje ključnih dodavanja imao je Inter (5/2). Rijeka je imala najviše dodavanja u suparnički kazneni prostor (66, od čega 27 točnih) te najviše centaršutova (32/5, Varaždin i Lokomotiva imali su također po pet preciznih, iz puno manje pokušaja). Najmanje su u suparničkih 16 dodavale Gorica (26/5) i Istra (25/8), dok je Slaven uputio samo tri centaršuta, nijedan precizan.

Franko Andrijašević iz Rijeke kreirao je najviše izglednih prilika za postizanje pogotka, četiri. Kristijan Lovrić iz Gorice najviše je puta pucao (osam puta, četiri unutar okvira gola). Dominik Kovačić iz Lokomotive zabilježio je najveći broj točnih dodavanja (79/83), a Hajdukov Leon Kreković najviše ključnih (4/4). Osijekov Talys ispalio je 10 centaršutova i pogodio samo dva; jedan više precizan imao je Varaždinov Petar Mamić, ali iz samo pet pokušaja. Najviše dodavanja u suparničkih 16m imali su Stjepan Lončar iz Rijeke (7/14) i Ivan Brnić iz Hajduka (6/14).

Matija Kolarić iz Varaždina dobio je najviše duela (16), ali od 29, u koliko ih se ukupno našao. Njegov suigrač Tonio Teklić ostvario je najviše uspjelih driblinga (8/10), premda je Lokomotivin Lirim Kastrati imao čak 12 pokušaja (sedam uspjelih). Još jedan igrač iz Varaždina, Nikola Tkalčić, imao je najviše uspješnih startova na loptu (7/9), dok je Antonio Bosec iz Intera najviše puta presjekao suparničko dodavanje (14), a Marin Grujević iz Istre pokupio najviše ‘ničijih’ lopti (12, četiri na suparničkoj polovici terena).

Prvi ispod crte idealnih 11 u ovom su kolu ostali Kristian Dimitrov (Hajduk), Emir Dilaver (Dinamo), Matej Rodin (Varaždin), Josip Juranović (Hajduk), Ivica Ivušić (Osijek) i Gedeon Guzina (Istra).

Evo tko je u Momčadi kola po InStat Indexu, formacija je 4-4-2.

Dominik Livaković (287), Dinamo

Već je osmi put ove sezone u ovom izboru. Sačuvao čistu mrežu protiv Osijeka s tri obrane, od kojih je jedna iz InStatove kategorije supersaves. Pokupio 4/4 suparnička centaršuta ili dodavanja, uputio 24/33 točnih pasova.

Igor Silva (280), Osijek

Dodavanja 51/60 (ključna 2/4, u suparničkih 16m 2/3), dueli 11/23, driblinzi 4/8, startovi 3/7, šest presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i sedam osvojenih ničijih lopti (dvije na suparničkoj polovici). Drugi put u Momčadi kola.

Ardian Ismajli (296), Hajduk

Nastavlja predvoditi ligu po broju pojavljivanja u idealnih 11 — ovo mu je već 10. put, nitko drugi nije bio u više od osam navrata. Jedan šut, dodavanja 55/64 (ključna 1/2, u 16m 3/6), dueli 7/9, startovi na loptu 0/1, osam presječenih suparničkih dodavanja i osam osvojenih ničijih lopti (jedna na suparničkoj polovici terena).

Dominik Kovačić (305), Lokomotiva

Najviše točnih dodavanja od svih u kolu (79/83, od čega 1/1 ključno i 1/1 u suparničkih 16m), jedna asistencija, 11/15 dobivenih duela, 1/1 uspjeli dribling, 4/5 uspješnih startova, sedam presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici), pet osvojenih ničijih lopti (jedna na suparničkoj polovici). Drugi put u Momčadi kola.

Petar Mamić (280), Varaždin

Dodavanja 52/72 (ključna 1/3, u 16m 3/5), jedna asistencija, dva udarca (jedan unutar okvira gola), dueli 10/18, driblinzi 2/4, startovi 2/5, presječenih dodavanja 10 (dva na suparničkoj polovici), osvojenih ničijih lopti također 10 (pet na suparničkoj polovici). Drugi put u Momčadi kola.

Ivan Posavec (286), Varaždin

Kreirao dvije izgledne šanse za gol; dvaput pucao izvan okvira gola. Dodavanja 30/37 (ključna 2/2, u 16m 3/3), dueli 15/23, driblinzi 6/9, startovi 3/5, dva presječena dodavanja i osam osvojenih ničijih lopti (pet na suparničkoj polovici). Prvi put u idealnih 11.

Jiloan Hamad (277), Gorica

Također prvi put u Momčadi kola. Dodavanja 15/20 (ključna 0/2, u 16m 3/4), dueli 10/14, driblinzi 4/5, startovi 3/4, jedno presječeno dodavanje na suparničkoj polovici i dvije osvojene ničije lopte.

Mijo Caktaš (318), Hajduk

Šesti put u idealnih 11, drugi put Igrač kola. Namjestio dvije izgledne šanse, četiri put pucao (triput unutar okvira gola), jednom zabio. Dodavanja 42/49 (ključna 1/2, u 16m 5/7), dueli 8/15, driblinzi 1/1, startovi 6/8, tri presječena dodavanja (dva na suparničkoj polovici), pet osvojenih ničijih lopti (četiri na suparničkoj polovici).

Kristijan Lovrić (279), Gorica

Namjestio dvije izgledne prilike za gol, čak osam puta pucao (četiri puta unutar okvira gola), jednom zabio. Dodavanja 7/14 (ključna 0/1, u 16m 0/5), dueli 4/9, driblinzi 2/2, dva presječena dodavanja (jedno na suparničkoj polovici), dvije osvojene ničije lopte (jedna na suparničkoj polovici). Osmi put u Momčadi kola.

Lirim Kastrati (287), Lokomotiva

Jedan šut, jedan gol; dodavanja 23/33 (ključna 2/3, u 16m 4/5), dueli 12/26, driblinzi 7/12, startovi 2/4, osam osvojenih ničijih lopti (dvije na suparničkoj polovici). I on je već osmi put u Momčadi kola.

Cherif Ndiaye (315), Gorica

Jedan šut, jedan gol; dodavanja 13/16, dueli 8/25, driblinzi 3/4, četiri presječena dodavanja i šest osvojenih ničijih lopti (jedna na suparničkoj polovici). Treći put ove sezone u Momčadi kola.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.