Čovjek koji je buljio u ekran

Čovjek od pola milijarde dolara

Patrick Mahomes dobio je najveći ugovor u svijetu sporta. Vrijedi li toliko?

Američki nogomet u svom originalnom, engleskom imenu nema riječ “američki”, već se jednostavno zove football. No, komotno bi mogao nositi taj pridjev, s obzirom na to da football najbolje zrcali američko društvo te je istovremeno i daleko najpopularniji sport u SAD-u. Unatoč tome, nikad u povijesti nije igrač američkog nogometa bio i najbolje plaćeni sportaš u zemlji. Najviše love ubirali su golferi, boksači i tenisači, a ako se fokusiramo samo na sportove s direktnim plaćama — ne i nagradnim fondom i jednokratnim ugovorima — te im oduzmemo primanja od sponzora, najbolje plaćeni su uglavnom bili igrači baseballa i Michael Jordan.

Od 10 najizdašnijih ugovora u svijetu sporta do jučer je devet pripadalo bejzbolašima — od Mikea Trouta koji će za 12 godina vjernosti Angelsima dobiti 426,5 milijuna dolara, do Stephena Strasbourga kojeg su Nationalsi platili 245 milijuna na sedam godina. Baseball nema salary cap, ugovori su garantirani, a model zarade je drastično drugačiji od basketa i NFL-a s obzirom na broj utakmica koji je duplo, odnosno, deseterostruko veći. Jedini čovjek koji se uspio uguziti među mahače palicama je Canelo Álvarez kojem će DAZN za pet godina boksanja platiti 365 milijuna dolara.

Do jučer.

Jučer je Patrick Mahomes postao čovjek s najvećim ugovorom u svijetu sporta.

Vrijedi li 500 milijuna dolara? Naravno da ne. Ali ako je netko blizu takvom suludom, bolesnom, nenormalnom, luđačkom, odurnom, basnoslovnom iznosu, onda je to on

Odradi li ga do kraja, lanjski MVP i aktualni osvajač Super Bowla zaradit će 503 milijuna dolara kroz 12 godina. Neloša lova za 24-godišnjeg momka iz Tylera u Texasu. Radi se o bolesnoj cifri, o pola milijarde dolara, o cifri iz koje bi se mogao ekstrapolirati niz tema — o tome kako su zabavljači i umjetnici (bar jedan njihov sloj) danas precjenjeniji nego ikad prije, o tome kako je basna o cvrčku i mravu postala velika laž, o tome kako navijači financiraju takve ugovore kroz povećanje cijena ulaznica, TV paketa i suvenira, o tome kako to utječe na rasap originalnih sportskih zajednica i eliminira određeni društveno-ekonomski sloj sa stadiona i sve te ružne stvari. To su svakako važnije i dublje teme od površnog sagledavanja jednog ugovora unutar okvira specifičnog natjecanja, ali njima smo se već bavili više puta i nema smisla ponavljati ih. Znate gdje stojim po tom pitanju.

Maknemo li to u stranu, koliko god to bilo teško, sve što nam preostaje je vidjeti koliko je ovaj trenutak važan za NFL što se tiče vizure lige, ali i što se tiče budućnosti. Konsenzus je da je puno važniji vis-a-vis* imidža budući da samo utvrđuje položaj lige na samom vrhu američke sportske piramide, i to u trenutku dubiozne financijske budućnosti.

*Oduvijek sam želio napisati vis-a-vis u tekstu. Otmjen do bola.

Korona je dobrano zaprijetila primanjima u NBA-u i MLB-u, a nitko ne želi razmišljati što će se dogoditi najesen kada bi trebala krenuti sezona u NFL-u dok su tradicionalna football uporišta poput Floride, Teksasa i Arizone poharana virusom. I vjerojatno će biti još jače pogođena u sljedećih nekoliko mjeseci nakon što je sam Donald Trump sabotirao pokušaje svojih epidemiologa da stvar stave pod kontrolu, pretvarajući borbu protiv virusa u političku debatu o pitanju slobode na kojoj se skupljaju bodovi. NFL ovim ugovorom pokazuje kako se ne plaši budućnosti, praznih stadiona i nepostojećih TV termina, što je važno za, ako ni za šta drugo, za umjetno upumpavanje optimizma.

Što se tiče nekakve ogromne korekcije tržišta, ona se nije dogodila. Mahomesov ugovor, iako ogroman, predstavlja devijaciju u odnosu na standardne ugovore prvenstveno po svom trajanju i po tome više podsjeća na ugovore u baseballu nego u footballu. No, unatoč svojoj monumentalnosti, ugovor bi u prosjeku trebao uzimati 15,4 posto salary capa, što nije tako drastično više od ugovora kakav ima, recimo, Jared Goff (14,3 posto) ili kakav je imao Andrew Luck (14,9). Pritom valja uzeti u obzir kako Mahomesov ugovor, za razliku od onih u baseballu, nije garantiran u svojoj cjelosti te će se vjerojatno restrukturirati nakon 2025.

Zašto? Više je razloga.

Prvi je taj što bi salary cap do 2025. trebao narasti za oko 100 milijuna dolara. ESPN-ova TV prava ističu 2021., CBS, FOX i NBC imaju prava do 2022. i predviđa se kako će kuće ratovati za prava iz jednostavnog razloga — izravni prijenosi sportskih natjecanja jedini su događaji koji stvaraju monokulturu i privlače iznimno heterogenu i brojnu publiku. Oni su potrebni nacionalnim TV kućama u borbi s fragmentiranim tržištem koje je u zadnjih pet godina doživjelo još veću podjelu stasanjem streaming servisa poput Netflixa, Hulua i Amazona. To bi trebalo nabiti cijene do neba i automatski značiti kako će Mahomesov ugovor izgubiti na relativnoj vrijednosti iz drugog razloga.

Taj drugi razlog je taj što će u to doba nove ugovore potpisati Mahomesovi vršnjaci poput Daka Prescotta i Deshauna Watsona, koji su već najavili potpisivanje kraćih ugovora kako bi se naplatili 2025. Lako je moguće da ćemo do tada vidjeti i nove ugovore za Lamara Jacksona, pa čak i Joea Burrowa, što bi trebalo korigirati tržište i odrediti nove cijene za top quarterbackove.

Treći je razlog sam mehanizam Mahomesova ugovora koji, iako mu lova nije garantirana, jamči naplatu dvije godine unaprijed do određene točke u vremenu. Ugovori u NFL-u su tako strukturirani da ih momčad de facto mora potvrditi, a to se u većini slučajeva radi odmah po završetku aktualne sezone. U Mahomesovu ugovoru stoji da Kansas City Chiefs to moraju napraviti do petog dana nove sezone i da garancije vrijede dvije godine unaprijed. Dakle, jednom kad ga potvrde za 2021., oni mu jamče da će mu isplatiti svu lovu koju mu po ugovoru duguju do 2023. Samim tim, Chiefsima se puno teže riješiti Mahomesa u slučaju nekakve teže ozljede.

No, taj mehanizam prestaje 2025. kada se proteže samo godinu unaprijed, što bi trebalo motivirati sjajnog quarterbacka da restruktuira svoj ugovor. Tako da će Chiefsi vjerojatno platiti 200-tinjak milijuna od spomenutih 500 milijuna dolara. Što opet nije malo, ali ipak stavlja ovaj ugovor u nešto uobičajeniji kontekst.

Unatoč tome što se, kao što sam rekao, radi o ugovoru koji ne odstupa previše od onih koje imaju ostali vrhunski quarterbackovi — a Mahomes je po meni najbolji u ligi, bolji čak i od Jacksona, koji igra stilom zbog kojeg konstantno strahujete od ozljede — on će natjerati Chiefse da budu maštoviti pri slaganju rostera. Mahomesov udio u salary capu skočit će sa 2,42 posto ove sezone na 12,5 posto iduće, što znači da će Chiefsi imati 10 posto manje love za ponuditi ostalim igračima. Kada u to uračunamo pare koje su dužni Franku Clarkeu, kojemu dogodine duguju 23,7 milijuna s bonusima, ispada kako će potrošiti više od četvrtine salary capa na dvojicu igrača.

To nije recept za osvajanje naslova.

Generalno gledano, najbolje šanse za osvajanje Super Bowla imaju ekipe s jebačkim quarterbackom na rookie ugovori. Nisu to jedine momčadi koje su osvajale naslove, daleko od toga, ali ekipe koje ga plaćaju onoliko koliko tržište smatra da bi trebali obično ostaju tanke i kratke. Ne možete imati sjajnog QB-a, duboku hvatačku jedinicu, kvalitetnu O-liniju i iznadprosječnu obranu ukoliko na dva igrača trošite 25,5 posto svog salary capa. Chiefsi su imali sve to prilikom ovogodišnjeg pohoda na titulu. U budućnosti neće. Igračima će isticati postojeći ugovori, a nove će potpisivati za druge momčadi koje ih mogu platiti.

Unatoč tome ne bih otpisivao tako lako Chiefse. Mahomes je jedan od rijetkih igrača koji svojom briljantnošću zavrijeđuju takve cifre. Vrijedi li 500 milijuna dolara? Naravno da ne. Ali ako je netko blizu takvom suludom, bolesnom, nenormalnom, luđačkom, odurnom, basnoslovnom iznosu, onda je to Patrick Mahomes.

Kvragu, samo ona bomba na Tyreeka Hilla u Super Bowlu vrijedila je bar 70 milijuna.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.