Čovjek koji je buljio u ekran

Zione, povedi nas

On je zračni baletan koji fiziku čini svojom kujom. Što će Pelikani s njime?

“Physics makes us all it’s bitches”
Gronlandic Edit, Of Montreal

Kako starim, sve je manje novoga. Svijet je nekoć bio bogata trpeza stvari spremnih za otkrivanje, kako čulima tako i umom; švedski stol filmova, serija, muzike, sporta, okusa. No, kako vrijeme prolazi, sve manje stvari sa sobom donose otkrivenja, posebno u ova naša postmoderna, retro vremena koja se protežu nad zapadnom kulturom dugo i predugo. Gotovo svaka stvar varijacija je nečega iz prošlosti; čak i u ljudima vidim sjene drugih koje sam upoznao ranije. Zbog toga je susret s nečim što dosad nisam iskusio, s nečim novim i dotad neviđenim, iznimno uzbudljiv.

Zion Williamson je nov i dosad neviđen.

Ljudi su prije početka njegove NBA karijere govorili kako zbog svoje konstitucije i zbog svoje visine podsjeća na Charlesa Barkleyja, ali to je bila lijena usporedba koju sam i ja nekoliko puta zloupotrijebio. Zion se u svojoj drugoj sezoni ukazao kao uistinu jedinstvena pojava. Čak je i nepravedno reći kako je ovo njegova druga sezona, pošto još nije odigrao 82 utakmice u karijeri zbog ozljede koja ga je zadesila lani, ali kao i puno drugih talentiranih igrača oko kojih su se vukli upitnici zbog ozljeda na startu karijere — Joela Embiida, Bena Simmonsa ili Michaela Portera Jr-a, koji igra sve bolje u zadnje vrijeme — Zionu nije trebalo dugo da se etablira među NBA elitom. Jer on jest njen dio.

Pelsi su ekipa koja ima uložen kapital u krive igrače i ekipa koja mora pronaći svoj identitet. Kako u napadu, tako i u obrani. Taj identitet mora graditi oko Ziona

Postoje dvije stvari koje, bar za mene, izdižu igrače iznad ostalih. Prva je efikasnost. Druga je estetika. Zion ima oboje.

Njegova efikasnost je zaprepašćujuća. Čovjek je u de facto rookie sezoni, bar što se broja odigranih utakmica tiče, spojio 25 tekmi s preko 20 poena i preko 50 posto šuta iz igre i tako izjednačio rekord kojeg je postavio Shaquille ONeal. Njih dvojica su jedini igrači koji su to uspjeli napraviti otkako je uveden sat za istek napada, što dodatno naglašava ludilo tog poduhvata jer obuhvaća niz različitih epoha liga u kojima su dominantne bile znatno drugačije paradigme. Srušiti takav rekord u drugoj sezoni u ligi pozicionira Williamsona u paragona efikasnosti.

On je trenutno sedmi po postotku šuta u ligi (62 posto), deveti po statistici effective field goal percentage (eFG%, 63 posto) i sedmi po true scoring percentageu (TS%, 66 posto) s time da mu se niti jedan igrač ispred njega ne može približiti ni po volumenu šutova ni po broju postignutih poena, pošto se na listama nalaze uglavnom putback centri poput Rudyja Goberta i Jarreta Allena te dvojica suludih tricaša Joe Harris i Joe Ingles, čija uloga varira od trećeg do šestog strijelca u momčadi, ovisno o ozljedama. Zion je jedini među njima prva opcija u svojoj momčadi. Suludo je da je netko tako mlad tako efikasan, s takvim teretom na leđima.

No, osim efikasnosti, Zion ima estetiku. Znam, znam, kada pričamo o igračima koji su estetski privlačni, uglavnom pričamo o fluidnim igračima sa svilenkastim šutom i nevjerojatnim driblingom, igračima poput Kobea i Jordana, Duranta i Curryja, igračima koji teku poput čiste, zelenilom uokvirene rijeke pod proljetnim nebom u koju možete gledati satima. Zion nije takav, ali estetski govoreći je jednako fascinantan. Takva gromada od čovjeka ne bi smjela letjeti tako visoko i kretati se tako brzo. Vidjeti Ziona uživo, kako leti i kako trči, je sigurno fascinantan osjećaj koji je, bar u mojim mislima, istovjetan prvom pogledu na piramide. Neshvatljivo je da nešto takvo može postojati.

No, ono što Williamsona čini toliko fascinantnim nije sama silina kojom pokreće svoj kolosalni okvir od mesa i kostiju, nego elegancija kojom kontrolira svoju masu u letu. Pogledajte pozorno njegova polaganja i zakucavanja i vidjet ćete zračnog baletana, čovjeka koji se uvija i savija i pronalazi rupe između ruku kako bi položio loptu u obruč. Zion je bez ikakve sumnje snažan igrač koji prednost nad suparnicima može ostvariti zahvaljujući čistoj fizičkoj silini, ali on ostaje efikasan čak i kad pošaljete dvojicu ili trojicu da ga zatvore zato jer je sposoban raditi prilagodbe u zraku koje su obično rezervirane za vižljaste, poput Adonisa građene bekove.

Pogledajte samo ovu akciju u kojoj okrene suparnika u reketu piruetom, naleti na Chrisa Bouchera i, umjesto da ga odnese svojom silinom, iskrivi se u stranu i položi pokraj mršavih ruku svog suparnika. Čovjek je sposoban poentirati kroz kontakt ne samo zato što je snažan, već zato što može pronaći kut u letu.

U posljednjih 15 utakmica su njegova efikasnost i njegova elegancija dodatno potencirane, pošto je počeo sve više igrati s loptom u gradnji napada, a Point Zion postao je nerješiva zagonetka za NBA obrane. U tom periodu Zion je zabijao 31 poen po tekmi uz 62 posto šuta i 50 posto šuta za tri (doduše, uzima jednu tricu svake dvije utakmice, tako da to nije bogznakako bitno), ali fascinantno je to da je počeo dijeliti gotovo pet asista po utakmici i tako bar malo anulirao izostanak Lonza Balla. Njegovo odrastanje je impresivno; osim Luke Dončića, nema igrača u posljednjih pet godina koji je ovako rano u karijeri pokazao ovakvu zrelost u razini svoje igre, koliko god Ja Morant i Trae Young bili impresivni. S tim da je Luka ipak izbrusio zanat u Španjolskoj i Euroligi, dok je Zionu ovo prvi susret s košarkom koju igraju odrasli muškarci.

Problem je samo u tome što, unatoč njegovim sjajnim igrama, Pelicansi i dalje ne uspijevaju napraviti značajan pomak prema naprijed u utrci za doigravanje.

Warriorsi im i dalje bježe za pola koraka, izmasakrirani ozljedama ali nošeni briljantnim Stephom Curryjem koji igra svoju najbolju košarku još od zadnje MVP sezone, a dolazak na Memphisovu i Dallasovu razinu čini se nedohvatljivim. Ostalo je još dovoljno utakmica da Pelsi slože impresivan niz i iskoriste povrede Dubsa te brutalno težak raspored za Spurse, ali bez obzira plasirali se oni na play-in turnir ili ne, jasno je da je ovo momčad koja ima puno falingi koje mora riješiti kako bi postala konkurentna na brutalnom Zapadu. Pelicansi su za vrijeme Anthonyja Davisa imali solidne igrače koji su se užasno nadopunjavali i ta frankenštajnovska ekipa nikako nije uspijevala ostaviti trag u ligi, a sad moraju biti iznimno oprezni kako im se ne bi dogodilo nešto slično.

Brandon Ingram i Zion na papiru bi trebali biti odlični partneri, ali na parketu nešto šteka. Osokoljen lanjskom sezonom, Ingram izgleda kao da pati od ega i kao da on mora biti nositelj ekipe; ne uspijeva se podrediti Zionu, što ubija tečnost njihova napada i rezultira isforsiranim prekidima akcija. Ingram i Zion imaju net rating od +0.6, po čemu su 152. dvojac lige koji je na parketu proveo više od 1.000 minuta ove sezone.

Steven Adams je očajan fit za ovu ekipu u napadu, pošto blokira koridore za ulazak, dok je Lonzo izgledao loše, pa sjajno nakon što je pronašao tricu, ali tko zna što će biti s njim, pošto ovog ljeta postaje restricted free agent i pitanje je hoće li mu Pelsi ponuditi 18-20 milijuna dolara koliko bi ga neka ekipa mogla (pre)platiti. Ostatak momčadi je ili premlad, ili nedovoljno dobar, ili prolazi kroz krizu poput Erica Bledsoea koji radi hrpu korisnih stvari za ekipu, ali je pokapa svojim neupotrebljivim šutom, najgorim u zadnjih 10 sezona. Pelsi su tako ekipa koja ima uložen kapital u krive igrače i koja mora pronaći svoj identitet. Kako u napadu, tako i u obrani. Morat će u sljedeće dvije sezone odlučiti što napraviti s Ingramom, što s Lonzom, mogu li utopiti Adamsa čiji ugovor idućeg ljeta pada na prihvatljivih 17 milijuna dolara, kako manevrirati draftom i free agencyjem.

Jedno je sigurno. Taj identitet moraju graditi oko Ziona. Bez obzira na opasnost od ozljeda. On je toliko jedinstven i toliko efikasan da može predstavljati kamen temeljac velikog uspjeha. Morate li nanovo graditi momčad, lijepo je imati jedinstvenog, efikasnog i estetski fascinantnog igrača koji fiziku čini svojom kujom.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.