Gol u gostima

Kako su strgali Zeku

Objavljujemo ulomak iz biografije Velimira Zajeca koja uskoro izlazi

Nakon godinu dana rada na njoj, Sanjin Španović završio je veliku biografiju Velimira Zajeca, ikone zagrebačkog Dinama i hrvatskog nogometa, ali i grčkog Panathinaikosa. Na 480 stranica u više od 130.000 riječi uz oko 150 fotografija obrađene su sve igračke, trenerske i direktorske faze jednog od najvećih hrvatskih nogometaša. Kako se ove godine obilježava 40 godina od osvajanja legendarnog Dinamova naslova prvaka 1982. poznatog i pod nazivom “Dinamovo proljeće”, knjiga će u prodaju biti puštena na prvi dan proljeća.

Španović je Telesportu ustupio ulomak iz knjige koji se bavi incidentom s kraja Zajecove igračke karijere. Objavljujemo ga u izvornom obliku, bez dodatnog uređivanja.

xx

Dok je na utakmici finala grčkog kupa 1986. godine (pobjeda 4:0 op.a.) sa svojim Panathinaikosom ispraznio gledalište navijača najljućeg rivala Olympiakosa i pobrao ovacije svojih navijača, na drugim utakmicama Zajec bi doživljavao aplauz i od suparničkih navijača. Nešto što je u Grčkoj teško zamisliti.

To će potrajati svih godina poslije, a potvrda toga dogodit će se i nakon kraja njegove igračke karijere. Jednom prilikom Zajec će se naći u metrou za Pirej gdje je išao na neku utakmicu Olympiakosa. Vrlo brzo će ga prepoznati njihovi navijači među kojima se našao, a koji su poznati po velikoj mržnji prema ičemu povezanom s Panathinaikosom.

“Prepoznali su me, ali sve je prošlo bez imalo problema. Valjda zato što nikad nisam potpaljivao vatru, provocirao. Nikad nije bilo vrijeđanja, omalovažavanja, stvaranja nekakve lažne veličine”, ispričao je Zajec.

Argentinac Juan Ramón Rocha (Zajecov suigrač u Panathinaikosu op.a.) kaže da se tako nešto nigdje ne može kupiti, već zaraditi igrom i respektom prema nogometu, ali i protivniku.

“Odmah sam čuo kak puca nešto i znal sam da je gotovo”

“Velimir Zajec nije bio omiljen samo kod igrača i navijača Panathinaikosa, već su ga respektirali, ako se već nisu i divili, igrači i navijači svih grčkih klubova. Samo rijetki ljudi u nogometu nisu respektirali Zajeca. Poput Giorgosa Papadopoulosa, igrača Iraklisa iz Soluna. Zadao mu je strašan udarac odostraga i slomio mu nogu. Giorgos Papadopoulos bio je igrač izvanredne prirodne snage, ali bio je budala, glup. Kada je slomio nogu Velimiru slijedio je nalog svog trenera Nikosa Alefantosa. Sjećam se pogotovo tog dana kada je slomio Velimira, bilo je strašno. Trener Alefantos je uvijek bio navijač Olympiakosa. Uvijek je želio doći do naslovnih strana, mislio je kako je najbolji, ali za mene je bio klaun. Htio se dokazati Olympiakosu i pokušao je to tako da ozlijedi Zajeca. Kad se vratio nakon ozljede, Velimir više nije bio isti na terenu. Bila je to jako teška ozljeda”, kazat će Rocha.

Tadašnji liječnik Panathinaikosa Argiris Mitsou prisjeća se kako je Zajecu bio slomljen cijeli gležanj i teži prijelom ligamenata.

“Mislim da se ni danas igrači s takvim ozljedama ne bi mogli brže oporaviti i zaigrati na istoj razini kao Zajec. Koliko je bio opušten, strpljiv i miran kao igrač, Zajec je tada bio i opušten i strpljiv kao pacijent. Nosio se sa svime time zaista smireno i trudio se da ne utječe ništa na njegov oporavak. Kada se vratio bio je na istoj razini kvalitete nogometa kao i prije”, priča doktor Mitsou koji će izraziti zadovoljstvo da je poslije postao i prijatelj sa Zajecom. Sjeća ga se kao velikog lidera i jednog od najboljih igrača Panathinaikosa, i kao igrača i kao čovjeka van terena. Ta ozljeda značit će i kraj Zajecove igračke karijere iako je nakon oporavka odigrao sezonu do kraja. Vidio je, kaže, da više nije onaj pravi.

“Vrlo brzo sam u Grčkoj dobio flastera na svakoj utakmici. Nije bilo šanse da me netko ne stišće. I to su me stiskali već u našem šesnaestercu. Igrali smo s Iraklisom u Solunu u jesen 1987. godine i taj frajer Papadopoulos mi je ušao klizećim startom u nogu, baš na lijevu na kojoj sam već imao kvrgu. Dakle, faulirao me na naših šesnaest metara. Odmah sam čuo kak puca nešto i znal sam da je gotovo. Odmah smo otišli u bolnicu i na prvoj snimci se nije vidjelo ništa, sve je bilo natečeno pa nisu mogli dokučiti razmjere povrede. Stavili su mi stoga odmah longetu. Nakon dva tjedna kad je to splasnulo na magnetskoj rezonanci se vidjelo da kost nije pukla, ali da je fibula kompletno polomljena. I tu sam ja bio poludio, nisam praktički više htio igrati”, prisjeća se Zajec.

Panathinaikos će tada tog igrača goniti i sudski, tražeći kaznu i odštetu.

“Nateravali su ga moji u klubu tad ko pesa sudski, a bio je kažnjen čak i sa šest mjeseci neigranja”, dodat će Zajec.

Niti ta kazna Giorgosu Papadopoulosu neće biti dovoljno upozorenje. Par sezona poslije na utakmici s Olympiakosom na isti će način ozlijediti i Brazilca Giovannija, prisjeća se grčki novinar Manos Staramopoulos i dodaje da je ta ozljeda spriječila Zajeca da napravi možda i najveći uspjeh s Panathinaikosom.

Tog krvničkog starta prisjetit će se u razgovoru i Dimitrios Saravakos, jedan od najvećih grčkih nogometaša i Zajecov suigrač u Panathinaikosu.

“Ne mogu izbrisati taj moment iz sjećanja kada je startao krvnički na njega. Kako je to bio šokirajući moment, osjećao sam se kao da je povrijedio mene”, kazat će Saravakos.

Upravo u toj sezoni klub iz Atene je bio na putu novog europskog uspjeha. U Kupu UEFA na pogon trojca Zajec, Rocha, Saravakos izbacili su francuski Auxerre s Guyom Rouxom na klupi, Juventus s Michaelom Laudrupom te mađarski Honved. Na kraju su ispali od Club Bruggea. Juan Ramón Rocha uvjeren je kako bi otišli puno dalje da Zajeca nisu ozlijedili.

“Ta se ozljeda dogodila četiri dana prije prve utakmice s Juventusom. Pogotkom Saravakosa smo pobijedili 1:0, ali sam se na toj utakmici, nakon starta desnog krila Maura i ja ozlijedio. Imao sam 18 šavova iznad koljena. Tako da smo uzvrat u Torinu nas dvojica gledali zajedno na štakama. Tu smo utakmicu uspjeli izgubiti, ali smo prošli zbog dva gola u gostima. Ja sam se brzo srećom vratio, ali on nije. Da smo imali Zajeca sigurno bi došli do finala. Suparnici su nam bili dostupni za proći. Tada jednostavno suci nisu štitili dobre igrače i dopuštali su da ih se grubo udara”, priča Rocha.

“To je bio nažalost početak kraja Zajecove karijere”, kaže grčki novinar Anastasios Nikologiannis. “Da je Zajec bio zdrav, uvjeren sam da bi Panathinaikos igrao najmanje finale Kupa UEFA…”

__________

Zeko: Biografija Velimira Zajeca u prodaji će biti od prvog dana proljeća ove godine. Svi zainteresirani već se i sada mogu predbilježiti u jednostavnom formularu na stranici www.zajec5.com, rezervirati svoj primjerak i ostvariti popust.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.