Gol u gostima

Ruse treba izbaciti iz svih natjecanja

Sportske sankcije protiv Rusije sramotno su blage

Ruske klubove i reprezentacije trebalo bi odmah izbaciti iz svih međunarodnih natjecanja.

Sportske sankcije protiv Rusije najblaže su od svih. Rusija je zasad izgubila domaćinstvo finala Lige prvaka i domaćinstvo utrke Formule 1 u Sočiju. Ruskim je klubovima u nekoliko sportova naloženo da utakmice igraju na neutralnom terenu, a ne u Rusiji. I to je sve.

Što je sramotno malo.

Nemojmo se zavaravati. Sport je barem od 1936. i Olimpijskih igara koje su se održale u Hitlerovu Berlinu naglašeno u funkciji politike. Zapad je zbog ruske invazije Afganistana bojkotirao Olimpijske igre u Moskvi 1980. Sovjetski Savez uzvratio je bojkotom Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. Tvrditi da sport nije povezan s politikom glupo je i licemjerno.

Sport predstavlja određenu državu, pa samim tim i njenu politiku. Eventulano neslaganje pojedinih sportaša s određenim političkim potezima njihove Vlade ne mijenja tu činjenicu, osobito kad je riječ o kolektivnim sportovima. Sport je, zapravo, jedan od najjefikasnijih potencijalnih propagandnih alata pojedinih država i sustava. A ruska agresija na Ukrajinu jedan je od gorih međunarodnih zločina koji su se dogodili u Europi u zadnjih 77 godina, od kraja Drugog svjetskog rata. Rusiju se zbog toga upravo kažnjava na raznim razinama, koje od danas uključuju i djelomično isključenje njenih banaka iz SWIFT sustava plaćanja. Nema nikakve sumnje da će slijediti još oštrije sankcije.

Sankcije protiv Rusije moraju se hitno primijeniti i na sport. Rusku nogometnu reprezentaciju moralo bi se odmah isključiti iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ruske košarkaške i nogometne klubove moralo bi se odmah izbaciti iz svih međunarodnih natjecanja. Međunarodni olimpijski odbor morao bi odmah zaprijetiti Rusiji zabranom natjecanja na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu. Ako međunarodne sportske institucije, koje su duboko korumpirane (jer da nisu, Katar nikad ne bi dobio organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu), pa samim tim ovisne i o ruskom novcu, ne budu htjele tako postupiti, bilo bi logično da države u kojima ruske reprezentacije i klubovi trebaju nastupati naprosto ruskoj reprezentaciji i klubovima zabrane ulazak na svoj teritorij.

Invazija na Ukrajinu jedan je od najopasnijih političkih događaja u suvremenoj Europi, s potencijalno nesagledivim posljedicama. Zapad na okupaciju Ukrajine ne može reagirati vojnom intervencijom, jer riskira nuklearni rat. Ali Zapad baš zato mora u potpunosti izolirati Rusiju, kako bi slomio njenu ekonomiju, iscrpio rusko društvo i pokazao ruskim građanima da njihova Vlada provodi potpuno neprihvatljivu politiku.

Sportske sankcije mogu biti osobito ekfikasne u ovom trećem području.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.