Juriš

Tihi Derbi nostalgije

Brazilska verzija nogometnog fada u finalu Cope Libertadores

Dvije sezone zaredom završnicu južnoameričke Lige prvaka obilježavao je rat između zakletih argentinskih neprijatelja iz podijeljenog Buenos Airesa. I sve je nekako vodilo tome da će se isto dogoditi i u trećoj. U pandemijskoj sezoni Cope Libertadores koja će završiti večerašnjim finalom, River Plate i Boca Juniors mjesecima su jurišali s dvije suprotne strane ždrijeba prema novom međusobnom finalu koje bi za milijune njihovih navijača značilo novu iscrpljujuću borbu na život ili smrt.

No, poprilično iznenada, s leđa su i jedne i druge zaskočili Brazilci.

Dva argentinsko-brazilska polufinala početkom siječnja sučelila su dvije velike južnoameričke nogometne prijestolnice — Buenos Aires i São Paulo. Uškopljeni bez istinskog spektakla, krcatih tribina i fanatične navijačke energije La Bombonere i El Monumentala, argentinski velikani potpuno su podbacili u prvim utakmicama. Boca i Santos odigrali su bez golova, a Palmeiras je River šokirao s tri gola.

U brazilskim uzvratima narednog tjedna River je u prvom poluvremenu nagovijestio mogući senzacionalan povratak povevši s 2:0, ali tako je i ostalo do kraja. Sutradan je posao dovršio i Santos, koji je Carlosa Teveza i prijatelje ispratio kući s tri laka komada.

Maracanã će biti prazna, ali i taj će detalj pomoći da se raspire duhovi prošlosti koji će tumarati mitskim zdanjem dok se na njemu bude odvijao tihi Derbi nostalgije

I tako je umjesto žestokog i ludog argentinskog Superclásica, finale dobilo posve drugačiju notu. Nostalgičnu i sjetnu. Ali ništa manje zanimljivu. Jer Santos i Palmeiras imaju svoju priču.

Tko god je imao sreću posjetiti Brazil ili Portugal, saudade je vjerojatno jedna od prvih riječi koju je tamo naučio. Izraz koji je, kažu, nemoguće doslovno izvesti u druge jezike, a simbolizira nešto između nostalgije, melankolije, tuge i čežnje. I najbolje ćete je shvatiti slušajući portugalski fado koji se skrasio i u Brazilu, inače poznatijem po drugačijim, vedrijim vrstama glazbe.

Od svih mogućih epiteta koji će vam pasti na pamet kad razmišljate o nekom nogometnom dvoboju, saudade je vjerojatno na samom dnu liste. Ali je zaista savršeno pogođen opis ovog nogometnog rivalstva. Clássico da Saudade.

Najvećim brazilskim nogometnim derbijem generalno se smatra okršaj Flamenga i Fluminensea, iako zapravo svaki dvoboj klubova iz Rio de Janeira i São Paula, bilo međusobni, bilo međugradski, nudi svoju priču, povijest i rivalitet. Utakmica Corinthiansa i Palmeirasa je najglamurozniji gradski derbi São Paula, a suprostavljene navijačke vojske tih dvaju klubova može ujediniti samo jedna stvar. Mržnja prema trećem gradskom klubu koji je prisvojio gradsko ime.

Početkom 20. stoljeća engleski Corinthian F.C. doputovao je u São Paulo i odigrao nekoliko utakmica pokazavši Brazilcima igru u koju su se odmah zaljubili. Kao posljedica te turneje ostao je Corinthians, klub koji su lokalni zaljubljenici u nogomet osnovali čim su Englezi otišli.

Uskoro su na turneju stigla i dva talijanska kluba, Torino i Pro Vercelli, pa je golema talijanska emigracija u tom kraju odlučila osnovati svoj klub i nazvala ga Palestra Italia. Tijekom Drugog svjetskog rata ime je ‘nacionalizirano’ u Palmeiras, pa su se klubu osim lokalnih Talijana približile i mnoge druge etničke skupine. A rivalstvo s Corinthiansom i São Paulom već je bilo razbuktano.

Santos je, međutim, klub iz istoimenog grada 50-ak kilometara udaljenog od centra najveće južnoameričke aglomeracije kojeg tri giganta iz São Paula, zabavljena međusobnom mržnjom i rivalstvom s klubovima iz Rija, nisu bili navikli mrziti. Taj Santos je zapravo dugo bio, a dijelom i ostao, miljenik velikog dijela Brazila jer se baš u njemu pisala povijest tamošnjeg nogometa i rađala o jogo bonito koja je brazilski nogomet učinila posebnim.

A sve je počelo kad je u lučki grad na jugoistočnom prilazu São Paulu ujahao golobradi šerif imenom Edson Arantes do Nascimento. Zvali su ga Pelé.

Sa 17 godina bio je šlag na torti momčadi koja je već bila dvostruki prvak države São Paulo, najvažnijeg nogometnog natjecanja u ogromnoj zemlji koja još nije imala zajedničko nacionalno prvenstvo. Taman u to vrijeme (1959.) prvaci 20-ak brazilskih država počeli su razigravati za naslov prvaka Brazila.

Santos je u to vrijeme posložio momčad koja je do danas ostala upamćena kao najveća i najvažnija generacija u povijesti brazilskog nogometa. Pelé, Coutinho, Zito, Mauro Ramos, Pepe, Gilmar, Mengálvio, Dorval vladali su čitavo desetljeće. Ostali su upamćeni kao Os Santásticos, momčad koja je pobjeđivala, oduševljavala i dominirala.

U desetak godina osvojili su čak 25 trofeja. Devet puta su bili prvaci države São Paulo, šest puta prvaci Brazila, dvaput prvaci Južne Amerike, jednom svjetski klupski prvaci. A 1962. je Santos postao prvi klub na svijetu koji je u jednoj godini osvojio sva četiri spomenuta trofeja.

Istovremeno, ta je zlatna Santosova generacija predvođena Peléom pokorila i reprezentativni svijet. Triput je taj Brazil bio svjetski prvak (1958., 1962. i 1970.) i poslužio kao inspiracija brojnim budućim brazilskim velikanima da igraju nogomet na način kako su ga oni igrali. Jogo bonito.

Pelé i Santos bili su ljubimci Brazila, Pelé i Brazil bili su ljubimci nogometnog svijeta. Bili su brazilska verzija The Beatlesa u Zlatnom dobu ne samo brazilskog nogometa, nego i društva koje je u to vrijeme proživljavalo zamah poslijeratnog procvata, izgradnje i modernizacije na svim razinama.

A Palmeiras je sve to morao pratiti iz prvog reda. I uglavnom im čestitati. Iako je i sam imao fantastičnu generaciju zbog koje su ga prozvali ‘Akademijom brazilskog nogometa. Ademir O Divino da Guia, Vavá, Djalma, Zequinha, Servilio, brazilske nogometne ikone. Bili su to epski okršaji u kojima su se čitavo desetljeće dijelile titule, a jedna je utakmica iz ožujka 1958. posebno upamćena. Završila je s nevjerojatnih 7:6 za Santos, a ostala je skromno titulirana kao “najbolja utakmica u povijesti nogometa”.

Palmeiras se nije povlačio, dapače. Uspio je triput uzeti i Paulistao i Braseilerao, bio je zapravo jedina momčad koja se mogla nositi sa Santásticosima. Njihovi dvoboji za prevlast u São Paulu, Brazilu, Južnoj Americi i svijetu ostali su legendarni. I do danas u Brazilu izazivaju nostalgiju za Zlatnim dobom i nekim drugim Brazilom. Ne samo nogometnim. Za tim Brazilom ljepote, lepršavosti i optimizma, koji se savršeno ocrtavao u tom nogometnom rivalstvu Santosa i Palmeirasa, mnogi Brazilci i danas nostalgično čeznu.

Tu auru brazilskog šarma i nogometne raskoši ta dva kluba sačuvala su do današnjih dana. Santos je nakon Peleova odlaska i umirovljenja zlatne generacije novi naslov prvaka Brazila čekao sve do 2002., ali ondje su uvijek nekako održavali taj famozni Peléov jogo bonito, pa nije slučajno da su baš iz njihovog inkubatora izlazili igrači poput Diega, Robinha, Neymara.

U specifičnom i jedinstvenom svijetu brazilskog nogometa, iako danas nisu ni najtrofejniji, ni najpopularniji, ni najbogatiji, Palmeiras i Santos ostali su najvažniji klubovi koji su gradili temelje i lige i reprezentacije i svega onoga što je brazilski nogomet nakon Peléa i Ademira postao.

Oba kluba večeras će igrati svoje peto finale Cope Libertadores. Santos ga je triput osvajao, prva dva puta sa Santásticosima u 1960-ima, treći put s Neymarom 2011. Palmeiras jednom 1999., pod dirigentskom palicom Luiza Felipea Scolarija.

Bit će ovo prvo brazilsko finale još od 2006. kad je Internacional pobijedio São Paulo, ali ovo će imati i dodatnu ‘patinu’. Jer legendarni brazilski klubovi igrat će na legendarnoj brazilskoj Maracani.

Prava je šteta što će stadion u Riju biti prazan, ali i taj će detalj pomoći da se dodatno raspire duhovi prošlosti koji će tumarati mitskim zdanjem dok se na njemu bude odvijao tihi Derbi nostalgije. Ovog puta ne za krunu Brazila, nego čitave Južne Amerike.

Clássico da Saudade. Utakmica koja će zauvijek odisati nekom nogometnom čežnjom, romantikom i patetikom. Santos i Palmeiras su brazilska verzija nogometnog fada.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.