Laboratorij

Derbi: Što će presuditi?

Hajduk je u naletu, Dinamo u krizi. Moralo bi biti uzbudljivo

Na prvi ovosezonski najveći hrvatski derbi morali smo čekati čak do 18. kola prvenstva. Zaključno kolo drugog kruga utakmica u HNL-u na Maksimiru će nam ponuditi ogled između Dinama i Hajduka. Trenutno susjedi na trećem i četvrtom mjestu prvenstvene ljestvice, svoj susret iz prvog od ukupno četiri kruga utakmica odgodili su zbog Dinamovih napora u europskim natjecanjima i stoga će ovo biti prva prilika da pogledamo njihov izravni dvoboj.

Hajduk je promjenom trenera rezultatski uzletio. Valdas Dambrauskas upisao je sve četiri pobjede za kormilom splitskog kluba: u ligi su padali redom Hrvatski Dragovoljac, Rijeka i Istra, dok je sredinom tjedna u Zagrebu osigurano polufinale Kupa pobjedom protiv Lokomotive. Iz utakmice u utakmicu zabijali su Bijeli sve više pogodaka, a sve je dosegnulo vrhunac u Kranjčevićevoj, gdje je Hajduk natrpao šest golova u Lokomotivinu mrežu.

S druge strane, Dinamo je u srijedu okončao svoj put u hrvatskom Kupu porazom 1:3 kod kuće od Rijeke, remizirao je s Genkom na Maksimiru i time osigurao nastavak natjecanja u Europi, barem u Konferencijskoj ligi, ali isto tako si je zakomplicirao utrku za drugo mjesto i odlazak u drugu fazu Europa lige. Ispadanje iz Kupa stajalo je Damira Krznara trenerskog mjesta, jer ni posljednji rezultati u HNL-u mu nisu bili na razini: u zadnje tri utakmice momčad je upisala po jedan poraz, pobjedu i remi, a gledajući posljednjih 11 utakmica u svim natjecanjima, gol nije primio samo protiv Gorice u onoj nemogućoj magli krajem listopada.

Takav odnos snaga, kaos s jedne strane i odlična serija s druge dodatno su približili ove dvije momčadi pred njihov međusobni susret. Hajduk se diže i počinje poprimati konture kakve su se od njega očekivale dolaskom svih pojačanja, a Dinamu u goste dolazi najveći rival, kao odlična prilika da se iščupa iz mini-krize taman pred utakmicu sezone u Europa ligi.

Obje ekipe imaju defenzivnih problema u sličnim zonama, ali borba za prevlast na sredini terena trebala bi se pokazati ključnom

Puno je prerano uopće pričati o dosadašnjem Dambrauskasovu radu i ocjenjivati ga nakon tek četiri odigrane utakmice i jedne reprezentativne pauze. Jasno, četiri vezane pobjede natjerat će svakoga da na njegov Hajduk pogleda iz optimističnije perspektive; naglasit će se bolje reakcije tijekom utakmice od onih koje smo viđali u doba njegova prethodnika, veća taktička prilagodljivost ekipe ili jednostavno kvalitetnija generalna izvedba cijele momčadi.

Ne može se poreći da jest došlo do nekih promjena.

Još kad smo pisali o Dambrauskasovoj Gorici, jedna od glavnih tema prilikom profiliranja ekipe bila je odlična igra u fazi igre bez lopte — točnije, u presingu. Gorica je tada bila među najboljim ekipama u svim kategorijama koje su se ticale pritiska na suparničku momčad, a u sličnom smjeru krenuo je i njegov Hajduk.

Opet treba napomenuti, u obzir su uzeta samo dosadašnja tri kola domaćeg prvenstva, ali čak i kada bi se brojka presing akcija po utakmici uvelike umanjila, opet je razlika ogromna. Kako je prikazano i na grafu, Hajduk je skočio s posljednjeg mjesta po količini pokušanih presing akcija, iako je u tome bio prilično efikasan, uvjerljivo na prvo mjesto.

Naravno, za očekivati je da će ta brojka s vremenom malo padati, ali u isto vrijeme je za očekivati da će postupno rasti učinkovitost, budući da svaki dodatni tjedan rada više uigrava potrebne mehanizme. Već sad je vidljiv značajan pomak i ekipa brzo hvata trenerove standardne zahtjeve u defenzivno uskih 4-2-3-1 te presingom na bočnim pozicijama, ali u ovom ogledu s Dinamom ključan posao bi trebali odraditi Hajdukovi centralni veznjaci, koji bi trebali biti ta sigurnosna spona ako se probije prva linija presinga.

U dosadašnjem tijeku prvenstva gledali smo defenzivno promjenjive predstave Hajdukovog para centralnih veznjaka, bez obzira tko je od njih bio u toj ulozi, uključujući i osvježenja s klupe.

Na grafu ispod je kroz tijek prvenstva prikazan njihov učinak u uspješnim startovima koji su vodili do osvojene, kao i presječene lopte, a prilično je porazan bio u ‘velikim’ utakmicama protiv Osijeka i Rijeke. Svakako je teže biti dobar protiv boljih ekipa, iako se protiv njih sasvim sigurno dolazi u više prilika za defenzivne reakcije, ali Hajdukovse su brojke — one koje se tiču efikasnosti, ali i volumena — osjetno padale.

Dovoljno je prisjetiti se i pojedinačnih primjera slabe reakcije vezne linije nakon čega se obrana raspadne — kao, primjerice, u prvoj utakmici protiv Rijeke. Dambrauskas je tome, u svojoj utakmici protiv iste te Rijeke, doskočio postavivši trojicu u zadnju liniju da bi dodatno učvrstio prostor iza leđa veznjaka u koji bi jedan od stopera trebao iskakati. Protiv kvalitetom oskudnijih Istre i Dragovoljca takvi manevri nisu bili potrebni, ali su protiv Rijeke donijeli možda i najbolju defenzivnu predstavu Hajdukovog veznog reda dosad, s podatkovne strane sigurno. Veznjaci u velikom broju prijašnjih utakmica nisu nudili dovoljno kvalitetnu podršku svojoj zadnjoj liniji u fazi obrane, a protiv Dinama bi to moglo biti pogubno.

Iako Dinamo ne igra s trojicom u posljednjoj liniji, njegova izgradnja napada često zna nalikovati na takvu formaciju. Bolje rečeno, znala je tako izgledati pod Krznarom. Bartol Franjić bi na lijevom beku ostajao nešto niže prilikom izgradnje, dok bi Stefan Ristovski i Mislav Oršić osiguravali širinu. Svi su ostali igrači imali zadatak traženja međulinijskog prostora ispred zadnje linije u centralnim koridorima terena, odnosno u zoni terena u kojoj je Hajduk bio osjetljiv. Čak i u toj Dambrauskasovoj utakmici na Rujevici, u prvom poluvremenu je Rijeka uspijevala raditi višak razvlačeći Hajdukov vezni red, a pitanje je hoće li se trener odlučiti u utakmicu krenuti s postavkom iz drugog poluvremena Jadranskog derbija.

Dinamu svakako ide na ruku to što se radi o najstabilnijoj momčadi lige u izgradnji vlastitih napada, budući da na svojoj polovici terena gubi tek 10,4 lopte po utakmici, što je najmanje u ligi. No, ne samo da apsolutno gubi najmanje lopti dok još nije prešao na suparničku polovicu, već je Dinamo i relativno gledajući na vrhu ligaške liste sa samo 15,4 posto izgubljenih lopti na vlastitoj polovici. Radi se naprosto o igračkom kadru s najvišom kvalitetom i mogućnostima u ligi, usprkos činjenici da je momčad ljetos izgubila nekoliko iznimno važnih pojedinaca.

Ipak, i takve ekipe su ranjive, što u neku ruku pokazuje njihova trenutna forma. Činjenica da je Dinamo ekipa koja u HNL-u dopušta najviše suparničkih napada kroz sredinu terena sama po sebi ne znači puno. Uostalom, gledajući listu na grafu ispod, moglo bi se reći da generalno bolje prolaze ekipe kojima se više probija kroz sredinu, ali u kontekstu utakmice protiv Hajduka to je segment igre na koji bi se trebalo dodatno pripaziti.

Uspije li Hajduk dovoljno kvalitetno pritiskati Dinamo na bočnim stranama, uz Dambrauskasovo klasično pokrivanje linija dodavanja u centralne zone, Dinamo bi se gubitkom lopte mogao naći u problemima. U centralnoj zoni, prema kojoj bi lopta nakon toga krenula, nalazi se Marko Livaja, koji je fantastična opcija prvog dodavanja zbog vrhunske sposobnosti zadržavanja lopte i pravovremenog odigravanja na brza krila, direktno prema bočnim pozicijama ili nešto okomitije.

Dodatno bi u toj situaciji pod povećalo ponovno došla Dinamova zadnja linija, koja u proteklim utakmicama nije najbolje reagirala u sličnim situacijama. Spori izlasci u međuprostor te slaba prilagodba i pozicioniranje drugog stopera nakon takve reakcije prvog, često u kombinaciji Kévina Théophile-Catherinea i Dine Perića, ostavljala je užasno puno prostora koji bi se mogao iskoristiti. Čak i u situacijama koje nisu tranzicijske, a ako pričamo o igračima koji se jako dobro snalaze između linija, ne smiju se zaobići Livaja i Filip Krovinović.

Na kraju se čini da obje ekipe imaju defenzivnih problema u sličnim zonama terena — doduše, iz nešto različitih razloga — ali ta borba za prevlast na sredini terena i iskorištavanje, odnosno pokrivanja prostora između suparničkog napada i vezne linije trebala bi se pokazati ključnom.

Hajduk je možda trenutno u naletu i euforičan, na što se Dambrauskas na nedavnoj presici osvrnuo, ali ima puno istine i u njegovim prijašnjim ocjenama odigranih utakmica, u kojima je naglašavao da rezultati nisu bili baš realni pokazatelj situacije na terenu. Još je dosta puta ispred Hajduka da u kontinuitetu uhvati sve zahtjeve novog trenera, pa ne čudi to što je, usprkos kaotičnoj situaciji u Dinamu, zagrebački klub favorit prema kladionicama.

U trenutnom stanju i prilikama teško predvidjeti kako bi Dinamo sutra mogao izgledati, ali s pravom se možemo nadati dobroj utakmici u najvećem hrvatskom derbiju.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.