Laboratorij

Koliko je jaka Dinamova grupa?

Počinje Liga prvaka, a brojke nam sugeriraju čemu se Plavi mogu nadati

Ostao je još samo jedan dan do početka najjačeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu. Sutra na Maksimiru i na Signal Iduna Parku u 18:45 će novu sezonu Lige prvaka pokrenuti svojim susretima Dinamo i Chelsea, odnosno Borussia Dortmund i FC København.

Kladionice su već odavno postavile favorite za osvajanje cijelog natjecanja, a uoči samog početka na vrhu liste postavljena su uobičajena imena. Najviše povjerenja kladionice imaju u Manchester City, iza kojeg je nagurana grupa sastavljena od triju momčadi: PSG, Liverpool i Bayern redom su prvi izazivači engleskom prvaku, dok listu uskih favorita na petom mjestu zaključuje aktualni europski prvak Real Madrid.

No, šanse za osvajanje cijelog natjecanja uvelike su definirane i ždrijebom druge faze natjecanja. Već u osmini finala može se naletjeti na vrhunskog suparnika, a do samog finala tri su takve stepenice. Uostalom, Real Madrid je lani, uz Liverpool u finalu, morao preskočiti PSG, Chelsea i City, što je na tragu brutalno zahtjevnog puta prema tituli kakav je imao 2018.

Salzburg je Dinamu dosad treći najpovoljniji matchup u grupnoj fazi natjecanja

Stoga smo se u najavi natjecanja odlučili više fokusirati na grupnu fazu natjecanja i vidjeti kolike šanse se daju kojoj momčadi da osigura europsko proljeće.

Koristeći se prediktivnim modelom koji je razvio fivethirthyeight, u tablicama iznad prikazali smo koliku vjerojatnost je model dao svakoj ekipu u osam skupina Lige prvaka za prolazak u drugu fazu natjecanja. Naravno, svih pet ekipa spomenutih u kontekstu osvajanja cijelog natjecanja imaju više od 80 posto šansi da osiguraju jedno od prvih dvaju mjesta u svojim skupinama, a njima su se kao glavni favoriti vlastitih grupa pridružili Tottenham, Atlético Madrid i Chelsea.

Prije svega, zanimljivo je vidjeti da ovaj model daje Dinamu samo 12 posto šanse da će ući u drugi krug natjecanja, što je nešto povoljnije od koeficijenta koji su kladionice postavile na hrvatskog prvaka. Naime, prema kladionicama su Dinamovi izgledi da će odigrati više od šest utakmica u ovosezonskoj Ligi prvaka ispod sedam posto. Što se tiče iste skupine, velike razlike u usporedbi kladionica i modela su u Salzburgovim šansama da završi ispred Milana, pri čemu je prošlosezonski prolazak grupne faze natjecanja dao dobru podlogu za podizanje raznih statističkih parametara.

Osim toga, model je dao Ajaxu i Sportingu prilično visoke šanse za prolazak dalje u, za njihove standardne, zahtjevnim grupama. S druge strane, prema njegovu bi izračunu Talijani trebali sve četiri svoje momčadi preseliti u natjecanje Europa lige, budući da je osim Milana na treća mjesta u skupinama gurnuo Napoli, Inter i Juventus, što se vjerojatno neće ostvariti.

Bitno je pogledati i kakvo je ovogodišnje izdanje Lige prvaka u usporedbi s prethodnim, odnosno kako se međusobno odnosi prosječna snaga ekipa koje su osigurale svoje mjesto u grupnoj fazi natjecanja.

Kao što vidimo na grafu iznad, od sezone 2003./04., otkako je Liga prvaka zauzela aktualni format s osam skupina iz kojih prvo i drugoplasirani idu u osminu finala, nema neke velike razlike u razini kvalitete ekipa, barem računajući je preko ELO bodova. Sve tri linije na grafu imaju uzlazni trend, od kojih prosjek 16 najjačih ekipa ima najveći, što znači da kvaliteta onih najboljih ipak raste te njihova razina ima veći utjecaj na prosječnu snagu ekipa. Upravo taj prosjek sve 32 ekipe iz natjecanja smješta ovosezonsku Ligu prvaka na drugo mjesto najjačih u gledanom razdoblju s prosječnom ELO vrijednošću od 1.795 boda.

Dva je to boda manje nego što je imalo prošlogodišnje izdanje Lige prvaka, ali ako gledamo 16 najboljih ekipa, onda je ova sezona na sedmom mjestu među posljednjih 20, a na trećem ukoliko gledamo donju polovicu kvalitete klubova. Usprkos tako visokom plasmanu slabije polovice ekipa (zadnjih pet sezona sve u top 10), zbog velike kvalitete ovih na samom vrhu grupna faza natjecanja često djeluje previše predvidljivo, pa smo prilično daleko od stanja kakvo je bilo u prve dvije sezone gledanog razdoblja. Upravo iz tih sezona nam dolaze dvije najslabije grupe top 16 ekipa i dvije najjače grupe slabijih 16, pa stoga možda manje čudno izgledaju iznenađujući osvajači iz 2003./04. (Porto) i 2004./05. (Liverpool).

Na razini cijelog natjecanja to izgleda tako, ali zanimljivo je provjeriti kakva je snaga na razini pojedinih grupa ove sezone, ali i malo detaljnije pogledati kakva je ovosezonska Dinamova grupa u odnosu na prethodne.

Skupina A, u kojoj je Liverpool glavni nositelj kvalitete, ove sezone ima najveći prosječni ELO rating kada se uračunaju individualne razine sve četiri ekipe iz grupe. Kad bi se iz jednadžbe izbacila najslabija momčad i vrednovale samo preostale tri, na vodeće mjesto bi skočila skupina C u koju su se nagurali Bayern, Barcelona i Inter i kojima prosjek znatno narušava češka Viktoria Plzeň. No, bez obzira na to, skupina C se našla na 16. mjestu najjačih skupina od sezone 2003./04. do danas.

Naravno, još bolje, šesto mjesto među 160 skupina izvučenih u posljednjih 20 godina Lige prvaka ulovila je vodeća grupa ove sezone, kao što se može vidjeti u tablici iznad. Daleko najjača grupa izvučena u istom vremenskom razdoblju je skupina D iz 2013. u koju su kuglice skupa smjestile Real Madrid, Ajax, Manchester City i Borussiju Dortmund. Njen je prosjek za čak 45 ELO bodova viši od prošlosezonske skupine B (Liverpool, Atlético, Porto i Milan) koja je na drugom mjesto po snazi. Koliko je to velika razlika možda najbolje govori činjenica da je jednakih 45 bodova razlika između druge i 20. najteže izvučene skupine.

Iz hrvatske perspektive ipak je najzanimljivije pogledati kako su se karte posložile za jedinog domaćeg predstavnika. Nakon dvije sezone pauze, Dinamo se vratio u najelitnije klupsko natjecanje te u njemu dobio skupinu koja je četvrta po snazi prema ELO bodovima ekipa ove sezone i na 66. mjestu gledajući svih 160 skupina izvučenih od 2003./04. sezone.

Druga je to najjača grupa čiji je Dinamo bio član u Ligi prvaka u posljednjih 20 izdanja.

Ona posljednja koju je igrao, s Manchester Cityjem, Atalantom i Šahtarom, u prosjeku je bila najjača, a budući da je u njoj igrao najjači Dinamo u tom razdoblju, i on je bio pozitivni faktor u prosječnom ELO ratingu. Gledajući samo snagu suparnika, ova sezona pada na četvrto mjesto mjesto po snazi, uz bok sezoni 2016./17. kad su na Maksimir dolazili Juventus, Sevilla i Lyon. Daleko najpovoljnija grupa dosad za osvajanje barem trećeg mjesta je ona iz sezone 2012./13., ali tadašnji Dinamo nije mogao ni do jednog boda.

Sada je situacija malo drugačija, pa je zagrebački klub puno konkurentniji na europskoj sceni, a nadu za ostvarivanje boljeg rezultata nego u prethodnim izdanjima prije svega nudi Red Bull Salzburg. Uspoređujući razliku između Dinamova ELO ratinga i onog koji imaju njegovi suparnici, Salzburg je dosad treći najpovoljniji matchup u grupnoj fazi natjecanja s Dinamovih 75 bodova zaostatka za austrijskim prvakom.

Jedan je to od pet klubova za kojima je Dinamo imao manje od 100 bodova zaostatka na početku grupne faze natjecanja, a uz Lyon 2016./17. koji je tek za 40 bodova bio dominantniji i Olympiakos iz 2015./16., čak su dvije ekipe iz sezone 2019./20. — ukrajinski Šahtar i talijanska Atalanta — bili suparnici po mjeri, kojima je Dinamo i uzeo bodove. No, pobjeda protiv Atalante i dva remija sa Šahtarom nisu bili dovoljni ni za nastavak natjecanja u Europa ligi.

Ipak, taman na polovici natjecanja Atalanta je podignula razinu svoje igre za dodatnu stepenicu i započela rast koji ju je doveo na znatno višu razinu ELO bodova od one na kojoj je započela tu sezonu. Dobra je to vijest u kontekstu ovogodišnjeg Dinamovog suparnika, Red Bull Salzburga. Momčad je ovog ljeta ostala bez Karima Adeyemija, Brendena Aaronsona, Rasmusa Kristensena i Mohameda Camare, odreda igrača koji su prošle sezone imali iznimno važne uloge, a pitanje je mogu li ih nove, mlade snage već sada kvalitetno zamijeniti.

U srazovima protiv Salzburga tražit će se presudni bodovi za nastavak natjecanja u nekom UEFA-inu natjecanju i koliko god je skupina mogla biti lakša, toliko su suparnici mogli biti i zahtjevniji. Kako podaci kažu, grupa je dovoljno jaka da bude oko sredine ovogodišnjeg izdanja natjecanja, uz jednog suparnika s kojim se “može igrati”, dok je samo natjecanje vrlo blizu najboljih u posljednja dva desetljeća.

Neće to sugerirati kako nas čeka neizvjesno i napeto natjecanje u grupnoj fazi, ali sigurno znači da ćemo svaki dan imati barem jednu utakmicu koju se isplati ispratiti. Hoće li u toj konkurenciji Dinamo uspjeti uloviti dugo priželjkivani iskorak u Ligi prvaka?

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.