Na posudbi

Bosanska Oštrica

Sheffield United opet će igrati Premier ligu. Anel Ahmedhodžić bio je ključ

Kad je u drugoj polufinalnoj utakmici doigravanja za Premier ligu Morgan Gibbs-White — igrač koji će uskoro završiti u redovima suparnika, Nottingham Foresta — promašio posljednji jedanaesterac za Sheffield United, na Bramall Laneu su pretpostavili da će biti u velikim problemima. Sezonu ranije klub je ispao iz društva najboljih i novac iz čuvenog ‘padobrana’ automatski je u tom trenutku postao nedostatan za nova velika pojačanja u jednom od najtežih natjecanja na svijetu. Trener Paul Heckingbottom zato je pokušao zadržati ono što je imao na okupu, potom je izveo nekoliko sad već standardnih poteza sa solidnim posudbama i ostao na ‘kikirikiju’ koji je morao potrošiti na najboljeg mogućeg igrača.

Pronašao ga je u Anelu Ahmedhodžiću. I to nikako nije bilo slučajno.

Heckingbottom i Ahmedhodžić dijele potpuno različitu, ali suštinski istu priču. Nogomet je okrutan sport i prelako kažnjava svako ‘klizanje’, pogotovo kad su igrači i treneri u razvojnim godinama, kad neosporni talent pokušavaju pretvoriti u profesionalnu karijeru. Za većinu odluka i ne možete znati da mogu biti loše, da će vam svezati noge, ograničiti mogućnosti, ali nogomet nije briga za to — on koristi svako to proklizavanje da odstrani viškove; tko nema sreće, njegov problem.

Jednu takvu odluku Heckingbottom je donio u zimu 2018., kada je iz tada stabilnog Barnsleya, koji mu je bio prvi klub, otišao u Leeds United. Ondje su očekivanja bila ogromna, dobio je nogu nakon četiri mjeseca i onda se okušao u škotskom Hibernianu. Početak je bio dobar, ali kad na takvom mjestu kola krenu nizbrdo, ona se teško zaustavljaju, jer otkaz u Edinburghu praktično je mogao značiti i kraj ozbiljne trenerske karijere za nekadašnjeg vodoinstalatera kojem su predviđali veliku budućnost u nogometu. Kad je kao trener Unitedove U20 momčadi preuzeo prvu momčad u Premier ligi i izgubio pet utakmica zaredom, činilo se da mu je sudbina zapečaćena.

Heckingbottom je prošao sito i rešeto i na kraju u Ahmedhodžiću, koji je imao sličan put, pronašao ono što mu je nedostajalo za lansiranje Oštrica natrag u Premier ligu

Ahmedhodžićeva priča možda na prvu ne djeluje strašno, ali zagrebe li se površina, jasno da je njegov put uz malo sreće mogao biti puno lakši.

On je kao izuzetno talentirani 16-godišnji dječak iz bosanske familije koja je živjela u Malmöu preselio u akademiju Nottingham Foresta. U njoj u iduće tri godine smatran jednim od najvećih talenata, ali i takvi ponekad teško dočekaju pravu priliku. Bilo mu je 17 kad je protiv Newcastlea debitirao za prvu momčad, ali minute više nisu dolazile i frustracija je rasla. On je više od svega želio igrati, a engleski nogomet mu je to uzimao, pa je povratak u Malmö FF djelovao kao rani pokušaj spašavanja karijere. Nakratko je posuđen u Dansku, ali Ahmedhodžić nije prestajao vjerovati u svoju kvalitetu.

Kad je 2020. postao jedan od nositelja igre u Malmöovoj momčadi koja je igrala i Ligu prvaka, bilo je jasno da se radi o ogromnom talentu koji ima veliku perspektivu. No, čudna je percepcija švedskog nogometa, čak i u samoj Švedskoj. I pored činjenice da redovito izbacuje veliki broj igrača koji zauzmu važne uloge u klubovima Petice, nastupi u tamošnjem prvenstvu nikaa nisu dovoljno dobro mjerilo. Kad je odlučio promijeniti reprezentaciju i švedski dres zamijeniti bosanskohercegovačkim, ta se svojevrsna sumnja u njega udvostručila i djelovalo je kao da se čeka pogrešan potez, novo proklizavanje, kao dokaz da nešto nedostaje.

Iako se spekuliralo s gomilom imena, Ahmedhodžić je u zimu 2021. nakon druge titule švedskog prvaka preselio u Bordeaux. Brzo se ispostavilo da je to jedan od onih loših poteza koje kao takve nikad ne možete unaprijed projicirati; Bordeaux se doslovno raspadao, igrao najgoru sezonu u svojoj povijesti, i od Nove godine do kraja sezone upisao tek dvije pobjede. Individualni napredak je izostao, barem na prvi pogled, a izostao je, logično, i interes onih velikih klubova kojima se Anel nadao. Još jedno nesvjesno i neželjeno proklizavanje na koje zapravo nije imao utjecaja. Ali najbolje među nama ipak ponekad pogledaju nogometni bogovi.

Heckingbottom je ljetos na raspolaganju imao jedva tri milijuna funti za transfer kojim bi ojačao momčad koja je doslovno morala napasti vrh. Skautska je služba ponudila tamo nekog Ahmedhodžića, koji je već jednom bio odbio klub prije nego što je otišao u Francusku — njegov stil igre, sposobnost iznošenja lopte u suparničku polovicu ili trećinu, reakcija po izgubljenoj lopti, dobar pregled igre i dobar skok gurnuli su ga na vrh liste u Sheffieldu, gdje su tražili igrača njegovih specifičnih karakteristika. Na njoj ga je ugledao i prvi Heckingbottomov pomoćnik Jack Lester, koji je Ahmedhodžića prethodno trenirao u Forestovu podmlatku i znao je kakav je igrač.

Stvari koje su možda u jednom trenutku izgledale negativno — period u Nottinghamu, povratak u Švedsku, odlazak u Bordeaux i obaranje cijene katastrofalnim rezultatima — poklopile su se i pretvorile u pozitivu.

Ahmedhodžić je ove sezone odigrao 34 utakmice u Championshipu, dodao na to i pet nastupa u FA Cupu (u kojem je ekipa došla do polufinala) i jedan u Liga kupu. Upisao je dvije asistencije i šest golova; od toga i onaj protiv Prestona koji je United poslao u Premier ligu. Prema Sofascoreu je statistički drugi najbolji igrač Bladesa, a uvršten je i u službenu najbolju momčad prvenstva. U međuvremenu je postao i jedan od najstandardnijih igrača reprezentacije Bosne i Hercegovine te skupio 20 nastupa za nju; jedan je od najvažnijih i najomiljenijih igrača i u klubu i u nacionalnoj vrsti. Vrijednost na tržištu mu se upeterostručila.

Paul Heckingbottom prošao je sito i rešeto i na kraju u Anelu Ahmedhodžiću, koji je imao donekle sličan put, pronašao čovjeka koji mu je nedostajao za najveći rezultat u karijeri, lansiranje Oštrica natrag u Premier ligu. Jer ma koliko nogomet bio okrutan, ponekad njegovi bogovi na kraju pogledaju najbolje među nama. A on jest jedan od takvih.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.