Na posudbi

Savršeno starenje Edina Džeke

Klasni je strijelac i s 36. I još će biti

Rumunji su bili pomalo u čudu. Ustajali su sa svojih mjesta, fotografirali, jedan od njih je na prilično posjećenom internetskom portalu napravio i poseban tekst. Nije im bilo jasno da se Edin Džeko, koji je u ožujku navršio 36 godina, zagrijava pored aut linije i djeluje kao da ne može dočekati da uđe na teren i zaigra u potpuno nevažnoj utakmici svoje Bosne i Hercegovine u okviru Lige nacija. Onda je u 71. minutu i ušao, zamijenio debitanta Darija Šarića — ne onog Darija Šarića — i već nakon šest minuta postigao pogodak za smanjenje rumunjskog vodstva.

Stvari se na kraju nisu razvile tako da ova priča ima i sretan završetak, igra BiH se u toj utakmici već odavno bila raspala i on nije je mogao pokrpati ni Džeko, koji je trčao s jedne na drugu stranu napravivši neke stvari dobro, neke loše, ali za Rumunje je to ipak bio savršen primjer kako se veteran poput njega bori za svoju zemlju, čak i kad to nije nužno, s obzirom na to da se BiH već ranije bila plasirala u višu diviziju Lige nacija, konstatiravši da je “zbog toga u tim godinama i dalje zvijezda Serie A”.

No, gdje je ustvari sada Edin Džeko?

Gdje je u odnosu na prošlo ljeto, kad su ga iz Rome gotovo potjerali kao potrošenog i umornog, a u Interu prigrlili kao čovjeka koji može zakrpati rupe i odraditi svoj labuđi pjev? Zapravo puno dalje nego što je itko vjerovao da može biti.

Igru je prilagodio svojim realnim mogućnostima, očekivanjima i iz svog znanja, zrelosti i iskustva izvukao i još uvijek izvlači najviše

Za potvrdu toga da je nositelj igre reprezentacije nitko nije trebao čekati utakmice ovog ciklusa, pogotovo ne ovu. U BiH se doslovno sve vrti oko Edina Džeke, koji je daleko najbolji igrač, ali i pokretač te selekcije. Ne ide li njemu, nema li on svoj dan, nema ga ni Bosna i Hercegovina, i to je pravilo za koje, kao i za svako, postoje tek izuzeci. Čovjek je najbolji strijelac u povijesti zemlje, kapetan koji će s klupe ući u prijateljskoj utakmici protiv Luksemburga ili Rumunjske, potegnuti, zabiti, možda preokrenuti. U ovoj godini BiH je u osam utakmica zabila devet golova — u sedam je, kao strijelac ili asistent, direktno sudjelovao Džeko.

U njegovoj domovini i dalje ga vide kao nekoga čiji završni čin karijere mora biti Europsko prvenstvo koje se za dvije godine igra u Njemačkoj. Edinu će tada biti malo više od 38 godina, ali to nije razlog da ga se ne vidi kao nositelja igre i čovjeka koji će BiH do Njemačke donijeti na svojim leđima. I što je najčudnije u ovoj priči, to zapravo nije nerealno. Mora se poklopiti mnogo faktora, puno više nego nekim drugim selekcijama koje imaju veću kvalitetu, ali nije nerealno da Džeko i s toliko godina i dalje bude glavni igrač ove selekcije.

A nije nerealno upravo zbog onoga što vidimo da radi u Interu. Ondje su, naravno, njegova uloga i percepcija u javnosti i među navijačima potpuno drugačije. Ondje nije glavna zvijezda, nije sve na njegovim ramenima — naprotiv, kao i svugdje gdje je igrao, dočekan je s dozom rezerviranosti i sumnje, dok su očekivanja od ostalih veća — ali on i dalje koristi prostor na najbolji način za sebe, a momčadi vraća koliko god je to moguće.

Nije, naravno, ovo jedna od bajki u kojima bi trebalo napuhati Džekin doprinos Interu i njegovu kvalitetu, nije pokušaj zlatanizacije Džeke, niti njemu nešto takvo treba. No, jest činjenica da je ovih godinu i nešto malo u Interu zapravo odlična potvrda da je Edin Džeko, poput dobrog dijela današnjih napadača, naučio kako savršeno stariti, odnosno kako da to svoje iskustvo, zrelost i mudrost pretvori u najbolje za sebe i svoju momčad.

S razvojem sportske znanosti pomaknuta je granica vrhunca i to je stara nogometna vijest, ali je za igrače poput Džeke izuzetno važno naučiti kako silaznu putanju s tog vrhunca učiniti što bezbolnijom, odnosno manje strmom. ‘Potrošeni’ Džeko je tako prošle sezone odigrao ukupno 49 utakmica, a samo su još Ivan Perišić (33) i skoro 10 godina mlađi Lautaro Martínez imali isto toliko. U Serie A Džeko je nastupio 36 puta, a jedna od dvije utakmice koje je propustio bila je u zadnjem kolu protiv Sampdorije. Usporedi li se to sa sezonom ranije, kada je još uvijek bio u Romi, Edin je za Inter odigrao čak 11 utakmica, odnosno točno 1.000 minuta više. Više je to odigranih utakmica nego u sezoni 2019./20., više nego i u 2018./19., isto kao i u 2017./18., a za veći broj nastupa morali bismo se vratiti 30-godišnjem Džeki koji je za Romu igrao 52 utakmice u jednoj sezoni.

U međuvremenu je, uključujući i početak ove sezone, za Inter zabio i 19 golova i dodao 13 asistencija u svim natjecanjima, ispunivši zapravo ulogu koja je pred njega postavljena kad je stigao u Milano. Znalo se da besplatni Edin ni profilom ni kvalitetom ni energijom ne može biti klasična zamjena za skoro sedam godina mlađeg Romelua Lukakua koji je bio na svom vrhuncu, pa mu to nije ni bila namjera — on se prilagodio (slabijoj) momčadi, njenim potrebama i u skladu sa svojim mogućnostima dao doprinos solidnom rezultatu ekipe.

Pred subotnju utakmicu sa ‘svojom’ Romom Edin Džeko je na točno 99 golova postignutih u Serie A.

Kapetan Bosne i Hercegovini u Italiji je zabijao skoro svima protiv kojih je igrao — od 31 suparnika samo su se Parma i Spezija provukli bez postignutog gola. Pretjerano drugačije nije ni u Bundesligi, ondje od 24 ekipe protiv kojih je igrao gol nije zabio tek Arminiji, Duisburgu, Freiburgu i Kaiserslauternu, dok je u Engleskoj od 27 suparnika propustio kazniti njih pet, ali je protiv Chelseaja, West Hama i Leicestera zabijao u drugim natjecanjima, pa su ostali tek Birmingham i Sunderland. Iako mu se oduvijek zamjerala manja konverzija šansi od konkurencije, Edin je oduvijek bio klasni strijelac i zabijao je svima i svuda.

Sad je svoju igru digao na višu razinu, ali ne u smislu da je bolji, nego u onome da ju je prilagodio svojim realnim mogućnostima, očekivanjima i iz svog znanja, zrelosti i iskustva izvukao i još uvijek izvlači najviše. Zato ne bi bilo nikakvo čudo da i za dvije godine BiH povede na neko veliko natjecanje, da u Interu koji je u problemima napravi rezultat ili prijeđe u neki novi klub i u njemu bude važan faktor.

Teorija po kojoj je svako vino bolje s godinama pogrešna je i netočna. Ali okus vrhunskih vina postaje kompleksniji i ugodniji s godinama, upravo zbog načina i uvjeta u kojima prolaze proces starenja.

Procesa kojeg je Edin Džeko savršeno naučio.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.