Na posudbi

Tisuću dana Miralema Pjanića

Strmoglavio se sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Možda to i nije tako loše za njega

Osjećaj je morao biti dobar.

Na njegovo je dodavanje srušen suigrač Paco Alcácer, suparnik je napravio naivan penal, a on je odmah potrčao i zgrabio loptu, preuzeo odgovornost. Najveća zvijezda momčadi, njen najbolji i najvrjedniji igrač, stavio je loptu na bijelu točku i desnom nogom šutirao u svoju lijevu stranu. Golman ga je pročitao, uhvatio pravi korak, pravu stranu, ali nije bilo nikakve koristi. Njegov je udarac bio presnažan i predobar. Za trenutak je zastao, gledao kako lopta prolazi kroz ruke nemoćnom vrataru, češe stativu i zabija se u mrežu, taman toliko jako da se za trenutak zadrži u zraku, kao u bestežinskom stanju. Ekstatični komentator je ponavljao njegovo ime, on je lagano potrčao i skromno proslavio pogodak, kratko pogledao u tribine gdje je nekoliko tisuća navijača u bijelim kutama veselo vikalo i mahalo dok mu nisu dotrčali suigrači i čestitali na pogotku za 2-0.

Miralemu Pjaniću bio je to prvi gol u dresu novog kluba i morao se osjećati dobro. Ali osjećaj je baš u tom trenutku morao biti i čudan, jako čudan. Morao je biti neobičan, drugačiji, pomalo i nadrealan.

Posljednji put kada se Pjanić našao u istoj toj situaciji i istoj ulozi — u ulozi strijelca prvenstvenog gola za svoj klub — njegovo je okruženje bilo potpuno drugačije. Jednako je skromno slavio i tada, ali kad se osvrnuo oko sebe, s njim je slavilo i 40-ak tisuća gledatelja na Allianz Stadiumu. U zagrljaj mu je prvi pritrčao Cristiano Ronaldo, a za njim i Gonzalo Higuain, Sami Khedira i kapetan Leonardo Bonucci. Taj je Pjanićev posljednji gol u klupskom dresu njegovu Juventusu donio trijumf nad Bolognom i prvo mjesto na ljestvici, bod ispred Intera, mjesto na kojem će s istom prednošću završiti i na kraju sezone, one u kojoj je svoj četvrti scudetto. Bilo je to u listopadu 2019.

Vrlo je lako moguće da na odluku veliki utjecaj imala i želja da konačno pobjegne što dalje od kaosa koji ga je okruživao

Točno 1.055 dana je prošlo između Pjanićeva pogotka za Juventusovo prvo mjesto i onoga kojim je svom Sharjah Cultural Sports Clubu pomogao da svlada FC Baniyas i potvrdi ulogu najvećeg favorita ovosezonskog izdanja UAE Pro League, prvog ranga nogometa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Što se u međuvremenu dogodilo da doživi takav pad?

Priča o jednom od najtalentiranijih igrača u povijesti Bosne i Hercegovine mnogo je puta ispričana i zapravo je sve do prije dvije godine imala isključivo uzlaznu putanju. Supertalentirani dječak iz izbjegličke obitelji iz Istočne Bosne težim se putem probijao u vrh europskog nogometa; bazični razvoj prošao je u nenogometnom Luksemburgu, gdje se brzo izdvojio, pa preko Metza ugrabio pozornost najvećih svjetskih klubova, ali i francuske reprezentacije. Ostao je vjeran svojoj domovini BiH, a u međuvremenu preko Lyona i Rome došao onamo gdje je talentom i zaslužio doći — na vrh.

Možemo sada razglabati o tome što je zapravo vrh i koliko je uopće moguće izvagati individualni učinak u tom kontekstu, ali Pjanić je — osim što je s BiH zaigrao na njenom prvom i dosad jedinom velikom natjecanju, što je samo po sebi bilo čudo — u vitrine složio i četiri titule prvaka u Italiji, još dva kupa i jedan superkup, igrao je finale Lige prvaka. Usput je slagao i individualne nagrade; nekad je igrao bolje, nekad lošije, imao uspone i padove, ali čitavo je vrijeme bio nogometni mainstream.

Kad je u ljeto 2020. stavio potpis na ugovor s Barcelonom, trebao je to biti vrhunac njegove karijere. Da, bio je to specifičan transfer u izuzetno turbulentno vrijeme za Barcelonu, onaj u koji je bio uključen i Arthur i o kojemu se pričalo u negativnom kontekstu, ali je i dalje iz baš svake perspektive gledano djelovao kao vrhunac karijere vrhunskog nogometaša. Što je i sasvim normalno. “Mislio sam da je prelazak u Barcelonu bio pravi potez”, priznao je nedavno u intervjuu talijanskoj verziji televizijske kuće DAZN. “Ali nisam imao pojma kakva je tamo situacija. Bilo je jako komplicirano. Nisam očekivao da ću se naći u takvoj situaciji. Nisam očekivao da će biti tako.”

I to je zapravo jako dobar početak priče o ovih tisuću dana Miralema Pjanića.

Njegov je transfer u Barcelonu sam po sebi bio prekompliciran, pravi početak sage o ekonomskim malverzacijama koje su u vodstvu tog kluba pravili kako bi nadoknadili sve gubitke. Za Pjanićevu zamjenu s Arthurom znalo se da joj je poriv u prikrivanju minusa kroz računovodstvene igre, ali to nije nužno bilo i problem za njega. U nogometu se nekad stvari tako poklope i dobijete priliku koju iskoristite. No, on zapravo nikada i nije dobio pravu priliku. Za Barcelonu je odigrao ukupno 30 službenih utakmica, i to sa 43 minute na terenu u prosjeku. U La Ligi je imao tek šest startova, ukupno u svim natjecanjima njih 13. Nije imao niti jednu asistenciju niti je zabio gol.

Na klupi su se izmijenila trojica trenera, ali niti jedan od njih nije prečesto gledao u Miralemovu smjeru. I dok, naravno, postoji i objektivni problem forme, doprinosa momčadi i uklapanja u sistem ili filozofiju igre, teško se oteti dojmu da su unutarnji problemi kluba bili i problemi za Pjanića. I Quique Setien i Ronald Koeman imali su drugačije igračke želje i zapravo im je Pjanić bio solidna moneta u raskusuravanju sa starim i novim gazdama. Pjanić je to znao, pa je pokušao — i to davši ozbiljan doprinos rješavanju Barceloninih financijskih problema — ispraviti krive Drine posudbom u Beşiktaş, ali ondjes su se stvari nastavile kotrljati nizbrdo. Pritisak i očekivanja bil su ogromni, Pjanićevi problemi s ozljedama i motivacijom u takvim uvjetima također, i ispalo je da je više odmogao nego što je pomogao.

Povratak u Barcelonu, gdje je sada stolovao Xavi, pokazao je da Pjanić nije želio vjerovati u kaos koji ga je okruživao i o kome danas otvoreno govori. Jer ma koliko se na Nou Campu trudili da stvari pokušavaju vratiti u normalu i ma koliko Xavi imao veliku ulogu u tome, Pjanić je, zajedno s još nekima, bio svojevrsna personifikacija problema iz posljednje dvije sezone i svega što se događalo izvan terena, ali i na njemu. Bilo je jasno da tu za njega budućnosti nema i da će, i ako ostane, problemi samo biti veći.

Nakon što je u Europi, gdje navodno nije nedostajalo zainteresiranih, završen prijelazni rok, Pjanić je ipak prihvatio činjenicu da, više uopće nije važno zbog čega, neće biti u ozbiljnim Barceloninim planovima. I tako je završio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji koja je na nogometnoj mapi gotovo nepostojeća i koja iz te perspektive djeluje tek kao dom za umirovljenike. A Miralem bi, sa svojih tek 32, ipak trebao biti daleko od mirovine.

Zašto je završio ondje? Možda je razlog novac, na koji naše društvo automatski prvo pomisli; možda je razlog činjenica da ustvari nije imao adekvatnu ponudu i da je ovo bilo najbolje što mogao; možda želja da se izdvaja kvalitetom i tako možda vrati u formu. No, vrlo je lako moguće da na odluku veliki utjecaj imala i želja da konačno pobjegne što dalje od kaosa koji ga je okruživao.

Nema nikakve sumnje da je Pjanićeva karijera sa svog vrha krenula silaznom putanjom. No, iako na prvu puno faktora sugerira drugačije, to ne mora nužno značiti i da je odlaskom u Emirate njegova ozbiljna karijera gotova. Naprotiv, Miralem je oduvijek bio igrač koji je igrao pod ogromnim pritiskom, a u isto vrijeme je puno više je pokazivao na terenu onda kad je imao mir i kada se od njega nije očekivalo da radi čuda. Sada će pritisak i očekivanja, to nema nikakve sumnje, biti drugačiji i mnogo manji — ne samo na klupskoj, nego vjerojatno i na reprezentativnoj razini.

Možda je upravo zato ovo korak koji će mu produžiti karijeru i prilika da negdje tamo daleko ponovno počne uživati u nogometu i izvlačiti najbolje iz onoga što zna. Jer osjećaj na početku možda jest čudan, ali najvažnije je da bude dobar. Barem ovaj put ovisi isključivo o sebi.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.