Na suncu i sjeni

Kriza, ultrasi, nasilje

Što se, kvragu, događa na tribinama francuskih stadiona?

Utakmica Lyona i Bordeauxa načelno je ogled dvaju velikih francuskih klubova, koji povrh svega imaju ogromnu navijačku podršku, ali u nedjelju je Lyonov Groupama Stadium bio neobično tih. Dvije momčadi koje zajedno imaju 13 naslova francuskih prvaka sada su u krizi, svaka na svoj način: Bordeaux očigledno u puno većoj, ne samo zbog činjenice da je za njega boravak među francuskom nogometnom elitom ugrožen nakon punih 30 godina, već i zbog podjednako loše financijske situacije koja itekako prijeti dugoročnoj budućnosti; Lyon, s druge strane, tek preživljava u prosječnosti, s kadrovskim kaosom u klupskim uredima koji se očigledno prelijeva i na teren.

Lyonova najveća ultras grupa Bad Gones objavila je uoči utakmice proglas u kojem tvrdi da momčad neće imati podršku na utakmici. Navijačima “srce nije na mjestu” zbog načina na koji se klub vodi, tvrde. S druge strane, Bordeauxovi Ultramarines 1987, očekivano, imaju još ekstremniji stav prema svojim pulenima. Štoviše, oni su prije mjesec dana zbog optužbi za rasizam prisilili ikonu Laurenta Koscielnyja na igračku mirovinu, dok su nakon nedavnog poraza od Montpelliera napali ekipu ispred stadiona. Takav vid incidenata postao je zapravo redovita stvar u Francuskoj, u velikoj i tradicionalnoj nogometnoj sredini koja u posljednje vrijeme manjak dinamike na terenu ‘kompenzira’ kaotičnim odnosom klubova i navijača.

Čak je i pariški Le Classique u nedjelju bio lišen inače poznate i šarolike navijačke dinamike. PSG-ovi ultrasi, ovi koje su inicijalno katarski vlasnici ‘otkupili’ natrag na tribinu, odbijali su slaviti golove svojih skupih zvijezda, razočarani načinom na koji ti isti bogati vlasnici vode klub. Navijačkih rivala iz Marseillea, koji su posljednjih godina izazvali niz incidenata — uključujući i napad na vlastite igrače prošle zime — u Parizu nije ni moglo biti, pošto su im vlasti zabranile putovanje u strahu od nove eskalacije nasilja.

Samo su ove sezone, od kolovoškog povratka publike na stadione u Francuskoj, čak dvije Marseilleove utakmice prekinute zbog navijačkih nereda, dok je brojka utakmica koje su uključivale ‘manje’ izgrede ove sezone došla do dvoznamenkaste razine.

Ovaj današnji navijački, ultras pokret izgrađen je na principima egalitarnosti te borbe protiv bogatih i bahatih vlasnika kojima lokalna politika povlađuje

Čelnik Ligue 1 Vincent Labrune koristio je još krajem prošle godine jako uznemirujuće izjave kojima je karakterizirao strukturalni kaos na francuskim stadionima, tvrdeći kako ta “epidemija nasilja” zapravo dolazi do razine na kojoj “prijeti preživljavanju francuskog sporta”. Po njegovoj je procjeni val nasilja, pomalo i populistički, izazvan posljedicama pandemije koje su u francuskom društvu samo dodatno produbile niz društvenih podjela kroz agresivnu polarizaciju. Dok ne treba sporiti kako je pandemija ostavila dubok trag, ovakav zaključak iz struktura u francuskom kontekstu zvuči kao spinanje s najvećeg problema. Francuzi problem s nasiljem na tribinama imaju već niz godina, a skok je značajan bio i uoči same pandemije.

Pandemija je zapravo utjecala na njihovu nogometnu kulturu tako što je povlačenje inače zagarantiranih 815 milijuna eura, koliko je tvrtka Mediapro ponudila za otkup TV prava uoči pandemijske 2020., ligu i klubove dovelo na prag propasti. Kolektivni gubitak se u međuvremenu popeo na tri milijarde eura, što je postao ozbiljan udarac klubovima čiji se vlasnici ni dotad nisu proslavili razumnim poslovanjem. Svi navedeni klubovi ubilježili su ogromne gubitke. PSG je 2021. završio s 300 milijuna eura gubitaka, ali Bordeauxov primjer strši po tom pitanju.

Žirondinci su 2018. pali. u ruke američkog investicijskog fonda General American Capital Partners koji je ušao u klub s mišlju izvlačenja brzog profita kroz prodaju igrača i sredstava od TV prava. Godinu dana kasnije prodao je svoj udio u klubu drugom američkom fondu King Street Capital Management, koji se s propašću dogovora oko medijskih prava naprosto preko noći povukao iz kluba, ostavivši ga na rubu bankrota. Da se nije ukazao bivši Lilleov vlasnik Gérard Lopez, klub bi već lani otišao u likvidaciju, ali se sad svejedno čini kao da je cijeli krah samo prolongiran. Pritom nije slučajno što je Lopez u više navrata stao na stranu navijača, čak i kada su napadali igrački kadar, kupujući vrijeme dok ne procjeni kako se najbolje izvući iz tog kaosa.

Još jedan tradicionalni velikan, Saint-Étienne, panično traži nove vlasnike. Aktualni Bernard Caiazzo i Roland Romeyer već nekoliko godina bezuspješno pokušavaju prodati klub; kao potencijalni kupci spominjali su se i članovi kambodžanske kraljevske obitelji, inače sustavno optuživane za raznorazne zločine protiv čovječnosti, ali su se povukli kada su postali svjesni dubine financijske krize u klubu. Potkraj listopada 2021. navijači su prekinuli utakmicu protiv Angersa tako što su u znak prosvjeda protiv vlasnika zasuli teren bakljama. Klub je posljedično kažnjen igranjem utakmica iza zatvorenih vrata.

I dok je suludo opravdavati nasilne prosvjede i sukobe, oni imaju jasno uporište u ligi koja je krahirala pod teretom lošeg upravljanja privatnih vlasnika, onih koji se mahnito povlače iz klubova i ostavljaju ih na rubu bankrota. Pritom oni bježe bez posljedica, ostavljajući za sobom razočarane i gnjevne navijače koje se kolektivno kažnjava unatoč tome što velik dio njih ne podržava nasilje koje se događa na francuskim stadionima.

Primjerice, već godinama se i za najsitnije incidente kolektivno navijačko tijelo kažnjava suludim mjerama koje lokalne regionalne vlasti redovitoo provode; u suštini se te prefekture služe ograničavanjima ustavnih prava, u kojima pojedinac, čak i ako nema nikakvu povijest nasilničkog ponašanja, može zaraditi veliku novčanu, ali i zatvorsku kaznu ako na dan utakmice policija utvrdi da je u pitanju navijač gostujuće momčadi. Marseilleovi su navijači tako bili pod vikend-zabranom ulaska u Bouches-du-Rhone i čitavo područje regije Île-de-France, a istu su zabranu dobili i Lensovi navijači, kojima je kolektivno zabranjen ulazak u obližnji Lille na Derbi sjevera, inače također obilježen incidentima u rujnu prošle godine.

Ti neredi na utakmici Lensa i Lillea odličan su primjer dodatnih posljedica financijskog sloma, u kojem vlasnici ne samo da uskraćuju sredstva za jačanje momčadi i kluba općenito, već štede i na sigurnosnim protokolima, zbog čega dolazi i do okršaja rivalskih navijačkih grupa.

Istovremeno političari koriste sistemske probleme na stadionima kako bi dodatno uskratili opće građanske slobode u zemlji, pogotovo nakon jačanja populističkih antiestablišmentskih uličnih pokreta, u prvom redu takozvanih Žutih prsluka. Francuska ministrica sporta Roxana Mărăcineanu u više je navrata pozivala navijačke skupine na “kontrolu trupa”, zazivajući strože nadzore i kazne, iako Francuzi generalno imaju vrlo restriktivne zakone kojima pokušavaju prevenirati nasilje na stadionima i ok onjih. Takav je trend motivirao i ljude iz krovnih udruga koje zastupaju prava navijača, kao što je Football Supporters Europe, da kontinuirano naglašavaju kako kolektivizacija krivnje dovodi do pogrešnog načina ophođenja s problemom i da problem zapravo dolazi kroz loše upravljanje, koje se onda reflektira i na razinu organizacije utakmica.

Termin “ultras” zapravo je dijelom deriviran iz izraza ultraroyaliste, što su bili pripadnici francuskog ekstremno rojalističkog pokreta koji je u post-revolucionarnom razdoblju agresivno zastupao interese velikih zemljoposljednika, aristokracije i crkvene vlasti, odbacujući sekularne i egalitarne principe koji su nasljeđe Francuske revolucije. Ironično, ovaj današnji navijački, ultras pokret izgrađen je na principima egalitarnosti te borbe protiv bogatih i bahatih vlasnika kojima lokalna politika povlađuje na štetu običnih ljudi i narodnog predznaka sporta.

Aktualna događanja u francuskom nogometu također se u neku ruku mogu staviti pod ‘revolucionarni’ nazivnik i, baš kao u tom povijesnom periodu, nasilje je posljedica šire društvene dinamike; neželjena, ali isto tako i očekivana.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.