Nogomet narodu

Šest godina na slobodi

Na Noć vještica 2016. zaživio je Telesport. Evo nas još uvijek tu

Šest godina.

Manje od tri tjedna udaljeni smo od početka najvećeg nogometnog showa na Zemlji, ovaj put u pustinji popločenoj dolarskim novčanicama i na stadionima izgrađenim na kostima bijedno plaćenih i još bjednije tretiranih migrantskih radnika. Uskoro će sitničave HNL-kampanje za i protiv ovog i onog ustupiti mjesto općenacionalnoj ‘navijačkoj’ norijadi, dobu u kojem razum redovno gubi bitke protiv niskih strasti ogrnutih u plašt od ‘kockica’. Uskoro će nogomet pratiti i za svoje navijati svi i svi će oni imati svoje mišljenje o svemu što se nogometa, a poglavito Vatrenih tiče.

Uskoro će i Telesport, kao što to obično biva, biti označen svakakvim etiketama jer se svojim načinom praćenja Mundijala neće uklopiti u općenarodnu euforiju i postavljat će neugodna pitanja čak i onda kad na njih ne bude imao odgovore.

I zapravo ne bismo ni htjeli da je drugačije. Kad ne bismo uspjeli dizati živac velikom dijelu nacionalne publike ni mobilizirati ga na sumanute ispade, to bi značilo da nešto radimo krivo. Kad bismo bili najpopularniji, a ne kultni, mainstream, a ne alternativa, to bi samo značilo da smo izgubili put koji smo si zacrtali i iznevjerili obećanja koja smo u startu dali.

Ono kad smo na današnji dan prije šest godina došli na svijet s porukom: “Dobrodošli na Telesport, oslobođeni sportski teritorij”.

Rođendani su i inače patetična stvar, pa ću, samo da svršimo s time, ponoviti ono sam napisao u jednom od tih ranijih rođendanskih tekstova, objašnjavajući izbor fraze, taglinea koji nas je u startu odredio i svrstao.

Telesport je nastao iz dvije stvari: iz ljubavi i iz otpora. Ljubavi prema sportu u svim njegovim aspektima te želje da se ta ljubav prenese pisanjem; otpora prema okruženju u kojem je ta ljubav zarobljena, pokorena, prema društveno-medijskom okolišu koji truje duh i uništava esenciju kako samog sporta, tako i doživljaja istog. Zacrtali smo sebi neke aspiracije i smjernice. Prije svega, da ćemo biti iskreni i pošteni najprije prema sebi, a onda i prema publici. Da ćemo si priuštiti slobodu mišljenja i izražavanja i pisati isključivo ono iza čega stojimo i do čega nam je stalo, bez podlijeganja bilo kakvim vanjskih utjecajima. Da ćemo pokušati dokazati da drugačiji, sasvim autorski koncept ima smisla i ima svoju publiku, kojoj smo od početka obećali jedno: da je nikad nećemo podcijeniti.

Mi mislimo da smo ostali vjerni sebi i uspjeli u onome što smo htjeli. Obranili smo svoj slobodni teritorij i napravili na njemu mjesta i za vas. Nadamo se da tako osjećate i vi. Ovaj put nemam za vas dugih i bizarnih rođendanskih priča; samo zahvalu za to što ste s nama te obećanje da ćemo u godini koja je pred nama pokušati napraviti još dodatni iskorak i, štono se kaže, ostaviti srce na terenu.

Budite s nama i kad krene mundijalska norijada. Imat ćete zašto. Bit ćemo definitivno drugačiji od drugih i možete računati na to da ćete kod nas pronaći svoje utočište od ludila koja će zavladati. Naravno, i ovaj put je Telesport — kao što je to bio slučaj za Mundijal prije četiri godine i za lanjski Euro — dio The Guardianove medijske mreže, što znači da ćete naše tekstove moći čitati u najprestižnijim europskim medijima, kao i tekstove Guardianovih suradnika iz svih zemalja-sudionica SP-a na Telesportu. Ali to je samo manji dio onoga što ćemo imati na sajtu.

Što vas još zanima? Uvođenje pretplate na Telesport teklo je — i još uvijek teče — preko svih naših očekivanja; ogromna vam hvala na tome. U smiješno kratkom roku rasprodana je inicijalna naklada prve naše objavljene knjige, Bilog libra Borisa Dežulovića, rasprodat će se i druga, ali nećemo stati samo na tome; uskoro očekujte i nova izdanja. Uoči i tijekom katarskog Mundijala naše ćete autore naći i u drugim najjačim stranim medijima, kao što su ESPN, The Athletic, FourFourTwo i još nekim drugima.

Pa ipak, ne osjećamo se kao da bismo nešto trebali slaviti niti puhati svjećice. Možda je to i zato što čovjek, kad dođe u neke godine, prestaje pridavati preveliku pažnju rođendanima — a šest godina je, u kontekstu hrvatskog društva i medijske scene, poprilično dugo vrijeme. U ovih šest godina gledali smo kako se stvari mijenjaju — kako u Telesportovu mikrokozmosu, tako i šire — ali ipak u svojoj suštini ostaju iste. Sve što smo željeli mijenjati još uvijek mijenjati treba, a mi smo sada izrasli jači i spremniji da u tome, uz vašu pomoć, sudjelujemo.

Rođendani su patetični jer slave prošla postignuća, a mi sada gledamo više prema onome što dolazi. Gledajte i dalje s nama.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.