Nogomet narodu

Zašto uvodimo pretplatu

Podržite nas i pridružite nam se na oslobođenom sportskom teritoriju

Običnog ljubitelja sporta možda neće zanimati je li Hrvatska doista igrala u rombu i je li kombinatorika, kao što veli izbornik Zlatko Dalić, njena najveća snaga ili možda ipak nije. Možda će ga zanimati samo rezultat. Možda mu neće biti toliko bitno zašto su trice u tolikoj mjeri zavladale NBA-om sve dok je krajnji proizvod koji gleda dovoljno zabavan, niti će se zamarati razlikom između jaba i prednjeg direkta sve dok će taj udarac rezultirati nečijim krvarenjem ili atraktivnim nokautom. Možda će ga više od toga što je aktualni transferni sustav nezakonit zanimati glasina o klubu X koji za igrača Y nudi Z sumu novca, a više od nazivanja stvari poput kriminala i laži pravim imenom gifovi golova i objave na društvenim mrežama.

Običnog ljubitelja sporta možda neće dirati to koliko je strasti, vještine i znanja uloženo u ono što čita i možda će se zadovoljiti nečim prvoloptaškim napisanim iz glave, s prvom fotografijom koja uredniku padne pod ruku. Možda ga neće zahvatiti razbacane kulturne ili povijesne reference ili ga se neće ticati ni autorov stav o ijednoj od navedenih stvari, barem dok nije istovjetan njegovom.

Ali vas hoće. Barem nešto od toga.

Telesport, nećemo se lagati, nije niti će ikad biti baš za svakoga. Da je za svakoga, onda sigurno ne bi bio dovoljno dobar za vas.

Umjesto bjesomučne utrke za klikovima, prioritet nam je zadržati vas i ostvariti dublju, sadržajniju vezu s pravim Telesportovim fanovima

Da je za svakoga, onda bi držao do maločega osim do broja klikova i onda bi se i ponašao u skladu s tim. Ne bi iznad svega nastojao ostati iskren u pristupu, slobodan u mišljenju i izražavanju te vjeran sebi i svojoj publici.

Ali mi hoćemo. Telesport je mjesto za zahtjevniju publiku, onu koju zanima o sportu pročitati nešto dublje i opsežnije od onoga što joj ostatak domaće scene može ponuditi.

Nakon četiri godine i pet mjeseci rasta i rada kako na sebi, tako i na izgradnji baze fanova, istomišljenika, simpatizera, suboraca; nakon tisuća kvalitetnih priča, analiza i kolumni, prije svega se nadamo da smo uspjeli zaraditi vaše povjerenje. Ono će nam značiti sve u pothvatu u koji se upravo upuštamo, a koji predstavlja najveći korak još od pokretanja: odlučili smo napraviti, štono bi se reklo u američkim filmovima, leap of faith i pozvati vas k sebi na svoj oslobođeni sportski teritorij.

Da, kao što ste možda već (na)čuli, Telesport od danas uvodi opciju pretplate.

Pritom ne spuštamo paywall na čitavu stranicu niti zaključavamo neki njen dio za sve osim za pretplatnike; Telesport ćete i dalje moći besplatno čitati, ali do određenog manjeg broja tekstova mjesečno, nakon čega će vam se pojaviti poziv na pretplatu kako biste mogli nastaviti dalje. Konzumirate li naš sadržaj tek tu i tamo, vaše se dosadašnje navike ne moraju mijenjati. No, ako ste fan i(li) redovito nas čitate, onda ćemo vas zamoliti da podržite ono što radimo odabirom jednog od pretplatničkih paketa.

A oni su sljedeći:

– Za 29 kuna mjesečno dobivate neograničeni pristup Telesportovu sadržaju — kako svim novim i budućim tekstovima, tako i kompletnoj arhivi svega dosad objavljenog, koja uključuje brojne velike priče i kolumne iz povijesti sporta, kao i druge praktično bezvremenske teme. Dakle, sav Telesport za kunu dnevno, pa i manje od toga.

Godišnja pretplata uključuje popust i iznosi 24 kune mjesečno, odnosno 288 kuna jednokratno za cijelu godinu, što će uključivati povlašteni pristup i pravo prvenstva u bilo kojem naknadnom našem dodatnom projektu (imamo nešto u rukavu, ali ne smijemo još o tome)

– Želite li se uz Telesport pretplatiti i na Telegram, najkvalitetniji domaći portal koji je uveo opciju mjesečne pretplate po cijeni od 49 kuna, za taj ćete Premium pretplatnički paket također dobiti popust i plaćati 69 kuna mjesečno za Telegram + Telesport, a pritom će vam iz tekstova biti uklonjeni svi oglasi i dobit ćete na poklon Telegram knjigu

– Odlučite li se za godišnju pretplatu na Premium paket, za samo 49 kuna mjesečno — odnosno 588 kuna za cijelu godinu — dobivate sve već navedeno za Telesport i za Telegram

Svaki pretplatnički paket uključivat će i specijalne newslettere, a više informacija o pretplati možete naći ovdje. Pretplatiti se možete odmah sad u samo nekoliko klikova.

Zašto pretplata, pitate?

Nećemo vam pokušati prodati onu uobičajenu priču kako medij ne može biti uistinu neovisan ako financijski ovisi isključivo o oglašivačima. Ne zato što možda nije validna — naravno da jest — nego zato jer to, barem u našem slučaju, nije glavna poanta.

Telesport je i dosad bio neovisan do te mjere da su se naši autori osjećali potpuno slobodnima ispričati sve svoje priče i iznijeti svoje stavove bez straha od ikakvog oblika cenzure ili pritiska ‘odozgo’, od izdavača ili bilo koga drugog. Da je drugačije, budite sigurni da ne bismo ovo ni radili. Pritisaka izvana je, naravno, bilo i ima ih, ali to nije nešto s čime se ne možemo nositi. Niti je nešto što bi nas poljuljalo u pristupu i stavovima; upravo suprotno, takve stvari nas još učvršćuju u uvjerenju da radimo nešto važno.

A nijedan autor koji kaže išta iole važno nije univerzalno voljen niti prihvaćen.

Ne morate se uvijek slagati s nama; mediji, uostalom, nisu tu da bi povlađivali javnosti ni promovirali općeprihvaćena ili većinska mišljenja, pazeći da se nikome ne zamjere — takva uređivačka politika neizostavno vodi u mrak, sljepilo i jednoumlje. Mediji moraju preispitivati upravo takve ‘istine’ i autoritete, moraju provocirati i postavljati neugodna pitanja, čak i onda ako nemaju odgovore na njih i čak i onda kad to nije oportuno.

Telesport doista ima neke temeljne vrijednosti — nazovite ih idealima, ako hoćete — na kojima je zasnovan. Pritom, pretpostavljam, treba naglasiti da su ti ideali samo naši. Nismo ničiji “servis” i nitko ne “stoji iza nas”.

Protiv smo površnosti, clickbaita, podilaženja masi i moćnicima; za slobodno promišljanje i izražavanje, kritičko mišljenje, demokraciju i uključivost. Za ljepotu i za pamet nasuprot uljepšavanju i pametovanju.

Pravi, najvažniji razlog zbog kojeg smo odlučili ići na pretplatu zapravo je strateški: umjesto ‘teritorijalnih pretenzija’ i širenja na novu publiku, što znači bjesomučnu utrku za klikovima, naš prvi cilj je konsolidirati i obraniti ovaj svoj oslobođeni teritorij. Ne zbog toga što nam ono prvo loše ide — hvala na pitanju, protekli mjesec ostvarili smo najveću posjećenost još od siječnja 2020., odnosno od prije početka pandemije koja je na neko vrijeme ugasila gotovo sav sport, a posljedično i na duži rok smanjila zanimanje publike za njega — nego zato jer nam je prioritet zadržati vas i ostvariti dublju, sadržajniju vezu s pravim Telesportovim fanovima.

Nikad ništa nismo radili preko noći i na ho-ruk; naš (i vaš) rast je oduvijek bio organski, a ciljevi dugoročni. Zato smo odlučili da ni s uvođenjem pretplate ne idemo na sva zvona i megalomanskim akcijama kojima je cilj raširiti se na što više pretplatnika odmah, a kasnije što bude. Želimo se povezati s vama putem newslettera i drugih akcija jer cijenimo svoju publiku i iskreno nas zanima njeno mišljenje — ali umjesto da slušamo svakog nasumičnog magarca i skribomana s (često lažnim) Facebook profilom, radije bismo čuli što nam vi, redovni konzumenti našeg sadržaja, imate za poručiti.

Drugi najvažniji razlog za uvođenje pretplate je jednostavan: želimo još više i još bolje.

U početku je ovaj Telesport nalikovao izgradnji hrama golim rukama. Znali smo što želimo i možemo, ali nedostajalo nam je resursa i danonoćno smo radili i krpali se da proizvedemo sadržaj kakav bismo i sami željeli konzumirati. Ali svo to vrijeme samo smo postavljali temelje, u koje smo s vremenom ugradili dodatne stijene i na svemu tome podigli snažne nosive zidove. Te stijene i ti zidovi su naši autori; vjerujem da nisam neskroman nego samo realan kad kažem da se s ovim timom nitko u nas ne može mjeriti — bilo da se radi o onima koji su s nama otprije, neki i od samog početka, bilo da govorimo o pojačanjima kao što je maestro Boris Dežulović. Kvragu, tu je čak i Philipp Lahm iliti “Aljoša Vojnović za sirotinju”, kako ga je nazvao netko u komentarima.

Telesport se, vlastitim izborom, drži podalje od domaćeg, često toksičnog medijskog okruženja. Najveća priznanja su nam česta gostovanja i citiranja u mnogim inozemnim medijima, a jedino bitno članstvo ono u The Guardian Experts’ Networku. Bit ćemo dio te medijske mreže i za predstojeći nogometni Euro, što znači da ćete u The Guardianu i nekima od drugih najkvalitetnijih europskih medija moći čitati naše autore — ali i, naravno, njihove autore na Telesportu.

Međutim, dan kad budemo počeli biti zadovoljni onime što jesmo i ne stremiti tome da smo još više bit će dan kad će Telesport početi propadati. Želimo ne samo još top autora, nego i više terenskog rada i pravih reportaža; još više sportskih, navijačkih i životnih priča o znanim i manje znanim herojima našeg doba; još dublje analize zasnovane na opsežnijim i preciznijim podacima. Želimo vašu podršku kao dodatni dokaz da ovo što radimo ima smisla te poticaj da se upustimo u nove pothvate i budemo najbolji što možemo biti.

Uvođenje pretplate nije ogroman korak samo u kontekstu dugoročnog opstanka na tržištu i dokazivanja da drugačiji, pošteniji koncept s autorskim pristupom u samim svojim temeljima ima smisla. On znači i da se mijenja osnovna paradigma našeg odnosa prema publici: ako ćete nas podržati ne samo riječima, nego i sudjelovanjem u financiranju projekta, ako će naše plaće i honorari dolaziti dijelom i od vas, onda to cijelu priču podiže na sasvim novu razinu odgovornosti prema vama. No, to je teret kakav bismo ponijeli radije od bilo kojeg drugog. Zato vas molim da razmotrite davanje podrške Telesportu čak i ako niste sigurni hoćete li nas moći redovito čitati. Jer u ovoj bitci bitan nam je svaki pojedini navijač — svaki član, svaki glas i svaki čovjek.

U svom prvom obraćanju ovdje obećao sam vam da vas nikad nećemo podcijeniti. Sad vam obećavam i to da tu odgovornost nikad nećemo ispustiti iz vida.

Neki će, naravno, reći kako je suludo u ovakvo vrijeme, u ovakvom društvu i ovakvoj državi tražiti od ljudi da plate nešto što su dosad imali besplatno, pa makar se radilo i samo o kuni dnevno. I ja se s time slažem: čitatelj će se teško odlučiti podržati medij koji je za svakoga, jer upravo je taj Svatko onaj zbog kojeg je sve onakvo kakvo jest. Svatko neće brinuti o mentalnoj higijeni i neće mariti za budućnost dok god je njemu dobro ili dok god mu redovito bace kakvu kost koju neko vrijeme može glodati.

Ali vi i mi zajedno hoćemo.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.