Off Topic

Hoće li korona ubiti Igre?

Zbog straha od virusa otkazuju se mnogi eventi. Što će biti s onim najvećim?

Još do jučer Corona je bila samo pivo koje je sponzoriralo sportska natjecanja: golferski US Open, dvoboj Floyda Mayweathera i Conora McGregora, football…

Od danas, Corona je ukleto piće. Zbog koronavirusa su proizvođači meksičkog piva zabilježili gubitak od 170 milijuna dolara u svega dva mjeseca viralne histerije — umjesto da zajašu na meme groznicu o alkoholu koji ubija virus pa okrenu marketing u svoju svrhu, oni primaju udarce; štoviše, rafale masovnog ludila i neshvatljive paranoje od boce koja, misle ti čudni ljudi, u sebi krije trojanskog konja po imenu COVID-19.

Nije baš tako karikaturalno. Corona je, kažu njeni predstavnici — osim, vi’š vraga, ako (conspiracy alert!) ne pokrivaju svoju marketinšku nesposobnost — najveći gubitak zabilježila zbog drastičnog pada prodaje u Kini, pri čemu ulogu ne igra iracionalni strah od toga da će te boca piva ugristi za dupe, nego je tradicionalno ogromna potrošnja Corone u dane pokvarene lunarne novogodišnje proslave naišla na konkretan i praktičan debakl na terenu: nitko ne izlazi iz kuće i ne odlazi u ionako zatvorene kafiće i klubove, gdje bi se tih 170 milijuna ulilo u blagajnu kroz ulijevanje u jetru.

Nije Corona jedina na gubitku — masovnim otkazivanjem velikih svjetskih i nacionalnih sportskih natjecanja događa se potpuni kaos u kompleksnoj organizatorsko-sponzorskoj mreži koja čini kralježnicu njihova postojanja.

Službena verzija trenutno glasi: pripreme se nastavljaju kao da se ništa neće otkazati, a obećali su i mjere koje bi Olimpijske igre u uvjetima pandemije učinile “sigurnima”

A eventi, iako su neki već prodali ulaznice, padaju kao muhe: Hong Kong je otkazao maraton, što je poremetilo planove čak 70.000 natjecatelja; 38.000 natjecatelja nije trčalo maraton u Tokiju nakon otkazivanja zbog informacije da je prijavljeno čak 1.800 osoba iz Kine, što je rizik činilo prevelikim. Otkazali su i polumaraton u Parizu, čime je 44.000 natjecatelja ostalo kod kuće, a neće se trčati čak ni u Sjevernoj Koreji, nakon što je otkazan maraton u Pjongjangu planiran za 12. travnja. Nema ni brzog hodanja, čije se azijsko prvenstvo na 20 km trebalo održati 15. ožujka u Japanu, ali ipak je odlučeno da od toga neće biti ništa.

Velika streličarska natjecanja u Bangladešu i Šangaju otkazana su, kao i velika prvenstva u badmintonu koja se neće održati na Filipinima, kao ni u Poljskoj i Njemačkoj, gdje su se u ožujku trebale dogoditi kvalifikacije za Olimpijske igre. Čekaju se novi datumi. Japan i Tajvan otkazali su vodeće utakmice bejzbola, a velika biciklistička utrka UAE Tour koja se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkazana je kada su dva člana talijanskog tima testirana pozitivnima na koronavirus. Iranci su zabranili publiku na nogometnim stadionima — ali ne i utakmice — dok su Kina, Južna Koreja i Indija odgodile održavanje svih većih utakmica.

Rukometne kvalifikacije u Crnoj Gori, zakazane za 20. do 22. ožujka, neće biti potpune zbog otkazivanja Kine i Hong Konga. Ni na otvorenim golf terenima nema mira. Dobar dio planiranih azijskih golferskih turnira otkazan je ili pomaknut, a talijanski golferi Lorenzo Gagli i Edoardo Molinari ‘protjerani’ su s Oman Opena kad su pokazali simptome. Vratili su se nakon što su prošli karantenu i testiranje, te se pokazali zdravima.

U nogometu su, između ostalog, odgođene pojedine utakmice talijanske Serie A, priča se o dodatnim odgodama i reprezentativnih ogleda, kao i o igranju bez prisustva gledatelja, a novinari pritom živciraju trenere pitanjima da se izjasne o virusu.

Na udaru je čak i e-Sports, fenomen koji puni korejske stadione s mladim superzvijezdama u nadmetanju igranja video igara — The Overwatch League, skupina istreniranih nerdova koji razvaljuju FPS Overwatch, trebala je održati mečeve u tri kineska grada, ali su zbog epidemije preselili u Seul, gdje su opet morali otkazati. U Hong Kongu su prebacili spartansku utrku s kraja travnja na kraj svibnja, a novonastaloj situaciji prilagodili su i pravila — s pologona će izbaciti sve prepreke s premisom zajedničkog valjanja u blatu i mulju, najvećim potencijalnim rasadnicima zaraze.

Ni u Australiji nisu mirni. No, iako je država pokrenula posebne mjere djelovanja, organizatori Australian Grand Prixa, prve utrke u kalendaru Formule 1, ipak ne otkazuju pa nastavljaju dalje kako su i planirali. Turistički odbor izdao je potpuno iskreno priopćenje za javnost: kažu da si država Victoria jednostavno ne može priuštiti financijsku katastrofu koju bi uzrokovalo otkazivanje utrke.

Financijski i organizacijski košmar ogromni je udar na suvremeni, globalizirani svijet, ali nije novost. Prokleti virusi, vječni neprijatelji Homo sapiensa, kroz povijest su već zadavali ozbiljne udarce velikim sportskim natjecanjima.

Pandemija španjolske gripe je od 1918. do 1920. zarazila trećinu populacije planeta i pobila između 50 i 100 milijuna ljudi — a krv Prvog svjetskog rata još se nije bila potpuno ni osušila. Španjolska gripa najveći je komparativni horor scenarij, ne samo zbog body counta, već i činjenice da sportski život nije pomagao: ubijala je i mlade i zdrave. Srećom, koronavirus trenutno ne pokazuje slične tendencije, ali možemo samo zamisliti život prije 100 godina i paniku koju je raspalila stravična stopa smrtnosti od 10 do 20 posto.

Povijest tako pamti jedino otkazivanje Stanley Cupa ikad, ono iz 1919., kada se serija utakmica morala zaustaviti nakon pet odigranih — finale Seattlea i Montreala je završilo bez šampiona, jer je većina kanadskog tima oboljela od gripe. Branič Joe Hall umro je svega četiri dana kasnije, a menadžer George Kennedy nekoliko godina kasnije, od posljedica preležane gripe. Hamby Shore igrao je za Ottawa Senatorse, s kojima je osvajao prvenstva od 1903. do 1906., a 1918. je preminuo od španjolske gripe. U SAD-u je španjolska gripa odnijela živote 675.000 Amerikanaca, među kojima je i Silk O’Loughlin, ikona bejzbola, koji je preminuo u 46. godini. Zbog pandemije je tada skraćena MLB sezona.

U 2020. godini američki bejzbol, za razliku od azijskog, zasad nije pred sličnim problemima, ali dok Japan otkazuje sve živo i neživo, postavlja se ključno pitanje: što je s Olimpijskim igrama u Tokiju?

Kao, nitko javno ni ne pomišlja da bi ih otkazao. Osim Dicka Pounda.

Kada je Pound, bivši potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, prije tjedan dana rekao da je gotovo sigurno kako Igara 2020. neće biti, odmah su skočili japanski organizatori i vlada pa demantirali kolegu. Službena verzija trenutno glasi: pripreme se nastavljaju kao da se ništa neće otkazati, a obećali su i mjere koje bi Olimpijske igre u uvjetima pandemije učinile “sigurnima”, iako nisu dali detalje o tome na što točno ciljaju. Svejedno, očekuje se da će konačna odluka doći za najkasnije tri mjeseca — ako virus i dalje bude jurišao, nema sumnje da ćemo prekočiti i ovaj sportski mega-event.

Nogometni fanovi se također brinu, iako ih smiruju da će Euro 2020 startati po planu i programu — i to utakmicom u Rimu, unatoč tome što je Italija europski epicentar koronavirusa. Idete? Nema veze što ne štite, ali svakako nabavite masku s kockicama!