Off Topic

Kraljica rodea

Amberley Snyder ni paralizirane noge nisu mogle odvratiti od jahanja

Zamislite na trenutak da postoji generator scenarija za filmove koji dobivaju Oscare, mašina u koju ubacivanjem kofera gotovine i s nekoliko nasumično odabranih i(li) utipkanih pojmova dobijete priču spremnu za osvajanje crvenog tepiha. Priča, naravno, mora imati sve potrebne elemente zbog kojih čovjek prati priče dostojne crvenog tepiha, ali uz dodatak mirodija iz izloga teške kategorije koja tepih dodatno isklofa i počisti — zbog toga je ona u ovom slučaju napisana u čarobnom stroju zvanom Život, s jednom ključnom riječi na kojoj počiva čitava povijest sportskih uspjeha: Volja. Volja za životom čak i onda kada se čini da ju je najjednostavnije izgubiti.

Netflix je prvi koji je u tome prepoznao priliku. Ne samo priliku, nego dugometražni igrani film, tako da je u jeftinoj digitalnoj TV produkciji priča na kraju izrasla u trash dramu za fanove ljubavnih romana s kioska, a ne u materijal za Oscara, ali nema veze. Čudno je samo to da ova priča nije prije pretvorena u film, kao i to da je nije zgrabio kakav veliki holivudski studio. Jer je istinita. Iako zvuči kao film.

A priča je to o životu Amberley Snyder, koja u sažetku ide ovako nekako: žena je svjetski prvak u rodeu — ali ne bilo kakva žena, nego lijepa mlada plavuša. I to ne bilo kakva lijepa mlada plavuša, nego paralizirana lijepa mlada plavuša koju automobilskim pojasom vežu na konja. Jesam li spomenuo da je riječ o lijepoj mladoj plavuši? Dalai Lama me naučio da to moram naglasiti.

Amberley je kalifornijska djevojka, ali ne tip cure iz istoimene pjesme Katy Perry, s obzirom da joj u fokusu nisu svjetla Los Angelesa, nego miris slame i prerije američke Zapadne obale. Odrasla je na farmi, bile su joj samo tri godine kada je počela jahati, a onda se kao sedmogodišnja curica krenula natjecati u barrel racingu, popularnoj formi rodea, disciplini čija je svjetska cowgirl prvakinja postala 2009.

Četiri mjeseca nakon nesreće već je sjedila na konju, koristeći ga kao produžetak tijela, način na koji se može kretati bez invalidskih kolica

Iako rodeo zvuči kao najameričkija od svih američkih sportskih disciplina, natjecateljski sport koji podrazumijeva nekoliko različitih podvrsta povezanih šeširom i jahanjem konja dolazi iz — tadam-tadam! — Europe. Sama riječ, kao i praksa, nastala je u Španjolskoj; prvo kao jednostavno skupljanje stoke na konjima, a onda i kao sport natjecateljskog karaktera, kako se priča krenula širiti: prvo po centralnoj i južnoj Americi, a tek onda i u Sjedinjenim Državama, ali i Kanadi, pa sve do Filipina.

Poduzetni Amerikanci najzaslužniji su za to što je rodeo postao sportska disciplina i veliki biznis, natjecanje koje testira vještine kauboja i kaubojki u nekoliko različitih sportskih disciplina, kao što su, recimo, tie-down roping, team roping, steer wrestling, saddle bronc riding, bareback bronc riding, bull riding i barrel racing. Amberly je izabrala ovo zadnje, ali i pole bending i breakaway roping, u čemu se također natjecala kao klinka.

U čemu, ponavljate s upitnikom?

Barrel racing je utrka protiv vremena — jahači i jahačice prelaze stazu u obliku djeteline, obilazeći bačve, a pobjeđuje onaj koji odjaše zadani oblik u najkraćem vremenskom roku. Pole bending je doslovno slalom na konju, samo po ravnoj podlozi i bez snijega, a breakaway roping je pravi old school rodeo s bacanjem užadi na tele u trku.

Danas žene ne samo da nisu rijetkost u rodeu, već su ravnopravna snaga svakom Marlboro Manu iz kaubojskog klišeja: Women’s Professional Rodeo Association kontrolira čak 800 različitih natjecanja, a na nekima od njih trijumfirala je i Amberley, koja je samo godinu dana nakon osvajanja pojasa svjetskog prvaka doživjela veliku tragediju.

Nesreća će se simbolički vrtjeti upravo oko pojasa, baš kao da je netko tražio motiv za filmski scenarij: u siječnju 2010. nastavila je voziti nakon stajanja na benzinskoj, ali nije se zavezala i gledala je u mapu umjesto ispred sebe. Putovala je iz Utaha u Denver, a trenutak nepažnje rezultirao je skretanjem vozila s puta i njegovim okretanjem čak sedam puta oko svoje osi. Ispala je iz auta i leđima udarila u stup. Amberley je preživjela, ali njezina kralježnica nije. Ostala je paralizirana od struka naniže.

Nakon terapije imala je jasan izbor: odustati ili nastaviti. Nastavak je izgledao kao nemoguća misija. Kako? Djevojka koja je odrastala s konjima i od svoje sedme godine nije provela niti jedan dan bez jahanja, odjednom više nije mogla ni ustati iz kreveta. Imala je svako opravdanje za defetizam, ali nije trošila puno vremena na očajavanje. Samo četiri mjeseca nakon nesreće već je sjedila na svom najdražem konju Poweru. Doslovno je svoje dvije noge nadogradila s četiri nove, koristeći omiljenu životinju kao produžetak tijela, način na koji se može kretati bez pomoći invalidskih kolica. Kako konjem nije mogla upravljati stiskom nogu, naučila ga je da sluša zvučne zapovijedi, kombinaciju glasovnih uputa i dodira ruku.

“Brzo je naučio”, kaže. “Čim je naučio ignorirati moje noge, sve je bilo u redu.”

Razvila je potpuno novi jezik i način komunikacije s konjem. Samo 18 mjeseci kasnije, kada je shvatila da je dovoljno sigurna na konju — vezana istom vrstom automobilskog pojasa koji je zanemarila u vožnji, kao i trakama koji joj pričvršćuju noge za sedlo, vratila se rodeu. Trenutno se natječe s konjem po imenu Legacy, onda kada ne obilazi cijelu Ameriku držeći motivacijske govore. I prije filma obišla je 40 država govoreći o svom iskustvu, nabijajući frustracije onima koji nisu u stanju ustati iz kreveta jer se osjećaju previše umornima. Neki bi to nazvali i motivacijom.

Walk. Ride. Rodeo. je naziv filma o njenom životu i životnom pothvatu, u kojem Spencer Locke glumi Amberley u kolicima. Glumica je za potrebe ovog filma prvi put sjela na konja, ali imala je dobru učiteljicu. Amberley ima mlađu, 18-godišnju sestru Autumn, koja je pred kamerom jahala u scenama iz mladosti, a fascinantno je kako je produkcija dopustila da sama Amberley snimi sve opasnije scene jahanja — bio je to njezin uvjet za snimanje cijele stvari. S obzirom da je zapravo odradila kaskaderski posao, Amberley je vjerojatno prvi paralizirani kaskader u povijesti filma.

“Jedina sam u SAD-u koja radi to što radim”, kaže, opisujući jahanje konja kao slobodu. Izgubila je noge, ali slobodu ne planira samo tako. Kuže je svi jahači, kauboji i bajkeri.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.