Off Topic

Najjači na svijetu

Tko su ti snagatori koji vuku vozila, dižu balvane, nose kamenje i hostese?

Tko je najsnažniji čovjek na svijetu? U naslovu nema upitnika, ali TV show The Strongest Man in History kao da pokušava odgovoriti na to pitanje — prvo u ljeto 2019. na History Channelu u SAD-u, a onda i kod nas, na europskom kablu, gdje se upravo prikazuje. Četiri strongmana — ‘snagatora’, ali to ipak ne prevodimo zbog univerzalne etikete sportskog identiteta — putuju svijetom pokušavajući pobijediti rekorde legendi iz prošlosti, ali se i nadjačati međusobno.

Tko su oni?

Robert Oberst, pasionirani stoner i pobjednik nekoliko strongman natjecanja iz 2012. i 2013. godine, još je uvijek aktivan, unatoč brojnim problemima s kralježnicom. Oberst je s 12 godina bio visok 185 cm i imao 100 kg. Ne čudi da je školu proveo na terenu za football. A onda su ga u NFL-u odbili pa je završio kao redar u kalifornijskim noćnim klubovima. Od kolega na vratima prvi je put čuo za strongman natjecanja pa se posvetio ovom sportu s popriličnim uspjehom — trebala su mu samo četiri mjeseca treninga da postane profić i krene obarati rekorde, poput četiri repeticije mrtvog dizanja s 340 kg.

Nick Best izgradio je karijeru na powerliftingu, kojim se bavio sredinom 1990-tih i osvajao prvenstva, a onda se 2010. obrušio na snagatorsku konkurenciju pa krenuo osvajati zlatne, srebrne i brončane medalje. IFSA (International Federation of Strength Athletes) ga bilježi kao svjetskog rekordera u Farmer’s Walku, jednoj od najpopularnijih disciplina ovog sporta. ‘Farmerova šetnja’ osmišljena je 1983. na Novom Zelandu, kao natjecanje u broju brzinski prehodanih metara s ogromnom kilažom u obje ruke (‘nošenje konstrukcije’). Best je prošetao 75 metara u 47,3 sekunde sa 125 kilograma u rukama.

Ivan Međimurec, powerlifter iz Čakovca, nosi titulu “jedinog strongmana u Hrvatskoj”

Za razliku od Amerikanaca Obersta i Besta, Eddie Hall dolazi iz Engleske, ali ima globalni ugled, zahvaljujući postignućima iz 2016. i 2017. — prvo je oborio svjetski rekord u mrtvom dizanju (500 kg) po strongman pravilima, a onda dobio titulu World’s Strongest Man, pobijedivši na velikom spektaklu koji se održava u SAD-u. World’s Strongest Man okuplja kremu sporta još od 1977. godine. Hall se snagatorskim natjecanjima počeo baviti 2010., nakon kratke karijere u body buildingu, a uzdržavao se kao automehaničar; danas je dovoljno slavan da završi u showu naziva Celebs In Solitary, u kojem je sudjelovao 2018. na programu britanske televizije Channel 5.

Zadnji u ekipi je američki mrga Brian Shaw, čovjek koji je odnio pobjedu na natjecanjima The World’s Strongest Man 2011., 2013., 2015. i 2016. godine. U isto vrijeme kada je slavio na WSM, pobjeđivao je i na Arnold Strongman Classics, natjecanju koje organizira Arnold Schwarzenegger i njegova brending mašinerija. Shaw ima preko dva metra pa je u školi razvaljivao košarku, ali dok je trenirao s loptom navukao se na teretanu pa 2005. prvi put nastupio kao strongman na natjecanju u Denveru. U showu na History Channelu vukao je brod težak pet i pol tona.

Sva četvorica — Oberst, Best, Hall i Shaw — zajedno imaju oko pola tone žive vage. I svi oni, kao TV kolektiv i skup natjecateljski raspoloženih individualaca, nastavljaju sportsku tradiciju dugu nekoliko tisuća godina.

Grčka mitologija govori o bogovima koji su se natjecali u snazi, a onda su se i prve Olimpijske igre posvetile usporedbi funkcionalnosti mišićne mase i testiranju snage ligamenata i kostiju. Prva suvremena strongman natjecanja organiziraju se u Europi u 18. stoljeću, a moderna povijest sporta zapravo je startala u Škotskoj, početkom 19. stoljeća, s prvim formaliziranim natjecanjima.

Kroz cijelo 19. i dobar dio 20. stoljeća, snagatori su zarađivali u cirkusu, uzgajali svoje brkove i dizali utege u čergama putujućeg spektakla, ne bi li zastali u gradovima pa za honorar i oduševljenje publike savijali metalne šipke, lomili lance na prsima i podizali predmete za koje bi većini trebao viljuškar — samo ga tada još nisu izmislili.

Neke ikone ovog razdoblja još uvijek drže neoborene rekorde, popur Arthura Saxona, njemačkog zabavljača iz cirkusa, koji je bent press — vježbu koja je danas jedna od osnova rada s kettlebellom, a podrazumijeva dizanje tereta jednom rukom iza leđa — odveo na novu razinu, te digao 168 kg. Nije čudo da ga zovu “najsnažnijim čovjekom svih vremena”, tj. pravim nositeljem titule The Strongest Man in History.

Rus Alexander Zass nazvao se ‘Čelični Samson’, u mladosti je vježbao savijajući zelene grane drveta, a onda se proslavio pothvatima svojih ramena na kojima je nosio ozlijeđenog konja. Pa onda dva lava. Pa je odlučio na sebe staviti klavir s glazbenikom i plesačicom. Uposlio je i zube pa njima dizao klavir. Savijao je metalne šipke kao da su kobasice.

Kako je dizanje utega u 20. stoljeću ušlo na Olimpijske igre, tako se i na natjecanja u snazi počelo gledati sa sve manje burlesknog duha, a sve više kao na priliku za razvijanje ozbiljnog novog sportskog biznisa.

Televizija je igrala veliku ulogu u cijeloj priči, prvo sa spomenutim natjecanjem The World’s Strongest Man, ujedno i emisijom na CBS-u (1977.), koja je dvije godine kasnije stvorila i Britain’s Strongest Man. Dva velika zapadna tržišta dobila su se priliku razvijati preko malih ekrana pa ući u kućanstva na isti način na koji četverac iz The Strongest Man in History to sada čini preko kablovske televizije. Televizični potencijal dodatno je popularizirao sport koji se razgranao u brojne prilike za lov na medalje, u mnogim natjecanjima i izazovima, kao što su Giants Live, Highlander World Championships, World Muscle Power Championships

Razne organizacije, druge lokacije, ali manje-više svi su oblikovani oko osnovnih natjecateljskih disciplina — pored spomenutog Farmer’s Walka, tu je i potezanje vozila (najčešće kamiona), dizanje balvana, držanje ‘Herkulovih stubova’, nošenje kamenja, frižidera, hostesa…

Neke od tih disciplina osvanule su i u Hrvatskoj, kada je 2014. godine Strongman Champions League došao u Split i postao ljetnom atrakcijom, a natjecatelji iz raznih dijelova svijeta odmjeravali su snage noseći konstrukciju od 300 kg po stazi dugoj 50 metara; vukli su brod, a onda sljedeće godine i kamion; podizali su se balvani teški 200 kg i to iznad glave, a u disciplini Ljepotice i zvijeri, natjecatelji su na ramenima nosili platformu tešku 400 kg, dodatno otežanu s čak četiri hostese koje sjede na njoj.

Ovako nabrojano, očito je da je strongman, iako sport, i dalje etiketa za spektakl — dani našiljenih brkova i tarzanolikih kostima putujućih cirkusa nisu se izgubili u formaliziranju frikovitih pothvata kao profesionalne sportske discipline.

U susjedstvu imamo Matjaža Belšaka, Slovenca s velikom međunarodnom strongman karijerom, a u Hrvatskoj imamo Ivana Međimurca, powerliftera iz Čakovca, koji je dobio titulu “jedinog strongmana u Hrvatskoj”, iako se od Čakovca preko Virovitice do Bjelovara (koji je prije sedam godina ugostio Highland Games Strength Challenge) u potezanju i podizanju vozila okušalo još nabildanih i perspektivnih konzumenata proteinskih pripravaka.

Ima nas, ali ne toliko da bismo imali svoju verziju Roba Kearneyja, prvog ‘otvoreno gay strongmana’ na svijetu, čiji je cilj biti prvi homoseksualni osvajač WSM-a. Nedovoljno nas je da bi složili barem domaću verziju The Strongest Man in History, ali dovoljno da se nadamo kako će i mala Hrvatska jednom, negdje i nekako izroditi nekog svog Hafþóra Júlíusa Björnssona, kojem ćemo, ako ništa drugo, barem znati pročitati ime.

Björnsson dolazi s Islanda, zemlje koja ima samo 360.000 stanovnika, a na desetke strongman ikona, legendi i šampiona. Björnsson je prva osoba koja je osvojila Arnold Strongman Classic, Europe’s Strongest Man i World’s Strongest Man unutar iste kalendarske godine — i još usto sačuvao tijelo u jednom komadu. Svi ga, naravno, znate kao Planinu iz serije Igra prijestolja, diva koji cijedi ljudsku lubanju kao naranču.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.