Punchlines

London nije pao

UFC London — neočekivani event godine

Kad god se američki sportski brendovi pojavljuju u Europi, teško je umaći osjećaju da se radi o nekoj vrsti milostinje. Ta vrsta milostinje, (Friedrich Nietzsche je ovdje bio u pravu), uvijek je više usmjerena na to da se onaj koji je daje osjeća na neki način superiorno, nego na to da se uistinu nešto podijeli između jednakih. Kad sam bio dječak u ratnom Sarajevu jeo sam američke krekere iz Vijetnama kojima je čak i taj suludi ispasteriziran-do-atoma rok istekao još 1970-ih. Većina NFL-ovih ili UFC-jevih europskih izleta su poput tih vijetnamskih američkih krekera: nekvaliteta samo naglašava uvredu, naše bijedno stanje.

Teško mi je reći što se u tarotu ove UFC-jeve priredbe posložilo točno, ali ispalo je prekrasno.

Ne mogu, prije svega, ocijeniti je li booking bio odličan ili su britanski i europski borci kojima se rijetko pruža prilika po Amerikama i Emiratima naprosto spareni s onima koji su bili slobodni. Siguran sam, primjerice, da je Paddyju Pimblettu, u želji da se hype nastavi, vrlo svjesno dodijeljen/namješten Kazula Vargas. Ali što reći za dodjelu Dana Hookera Arnoldu Allenu? Izuzev Baddyja, svi su ostali lokalni borci imali prilično teške protivnike. Čak i ako je, u kontekstu match-makinga, sve bilo pomno isplanirano, ovakav rezultat iz fanovske perspektive ipak nitko nije mogao očekivati.

Od 12 borbi, samo su tri išle do sudačke odluke, a i one su bile jako dobre. U sve borce i borkinje kao da se uvukao neki vrag gonjen pijanim, vašarskim navijanjem pa su htjeli dokazati da nisu ono što se o njima misli. Ne znam kako drugačije opisati, recimo, Allenov tehnički nokaut nad Hookerom. Zbog toga ću danas proći kroz nekoliko važnih trenutaka, iako preporučam svakome tko nije gledao UFC London da bingea cijelu ovu priredbu umjesto nekakve serije.

UFC London je neočekivano i donekle UFC-jevu vodstvu usprkos ispao priredba godine (dosad). Ako mu se nešto može zamjeriti, onda je to višak uzbuđenja

Muhammad Mokaev je prije nekoliko mjeseci postao moj kandidat za nadu godine, iako nije imao nijednu UFC borbu. Mladi je Dagestanac, hibrid karataša i hrvača, dobio priliku protiv također hrvački orijentiranog Codyja Durdena.

Vjerujem da u ovakvim slučajevima — dakle, kad netko dolazi u UFC s prtljagom očekivanja, postoje dva idealna ishoda: 1. treba imati malo sreće, spektakularni finiš i kratku borbu u kojoj nećete otkriti svoje mane; 2. treba pobijediti teškog protivnika na težak način, ali u borbi u kojoj na više frontova možete testirati svoje vještine u oktagonu. Mokaev je odradio ovu prvu verziju: leteće koljeno u Durdenovu glavu u otklonu, pa obrana od rušenja hvatanjem gušenja — čisti sos.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Switch knee.

Jack Shore, moj drugi kandidat za nadu godine, bio nešto manje hipsterski odabir i njegova je borba to pokazala.

On je imao ovu drugu verziju debija: pobijedio je jako teškog protivnika (Timur Valijev) sudačkom odlukom. Pred desecima tisuća ljudi testirao je svoje ofenzivno hrvanje, defenzivni jiu jitsu (ako već tjeramo mak na konac), kickboksačke tehnike, čiste boksačke tehnike i preživljavanje giljotine… Rekao bih da je kod boraca koji dolaze već izgrađeni u UFC upravo ovo idealan debi; Mokaev je dovoljno mlad da može još jedno desetljeće učiti nove tehnike i još jednom promijeniti stil borbe, a Shore treba samo naći načina da s onim što ima nastavi pobjeđivati te da usput korigira sitnice.

Ilija Topurija je imao loš (za samog sebe) meč protiv Jaija Herberta, ali ga je završio potencijalnim nokautom godine; lijevi kroše u tijelo, desni kroše (palac prema gore) u glavu — savršeno. K tome još, Topurija je imao sličan nokaut i prije, u borbi protiv Damona Jacksona. Ono što za Topuriju nije prošlo dobro činjenca je da je prozvao Pimbletta, koji je u svom intervjuu nakon pobjede hladno odjebao i Topuriju i njegovu prozivku.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Protiv Jacksona…

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

… i protiv Herberta.

Paddy Pimblett je, s druge strane, odradio još jedan Paddy-meč. Vargas mu je bio očigledno namješten za demonstraciju učinkovitosti, a Pimblett je našao način da borbu, na svoju štetu, učini interesantnom. Odmah u startu je bio uzdrman, primio je dva desna crossa, (dobar dio razmjena u kratkoj UFC karijeri Pimblett zapravo gubi), potom se ustao i izveo sjajno, ne rušenje, nego bacanje.

Ovdje je ključno napomenuti da Vargas nije pokazao bogznakakav borilački intelekt pustivši Paddyju overhookove i loveći svoje bacanje — tako je i završio u parteru. Ondje je prvo izgubio poziciju, pa izgubio meč gušenjem (RNC). Vargasova šansa bila je u stojci, upravo putem koji ga je u prvom navratu i doveo u dominantnu poziciju u parteru. Vargas je očigledno krivo zapamtio prethodnu situaciju — nije tada on izveo rušenje, nego je udarcima natjerao Pimbletta na loš pokušaj rušenja u kojem je slučajno završio u gardu. Ostajanje u klinču s Pimblettom je, bit ću direktan, izuzetno glup potez.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Pimblettovo bacanje.

Odgovor na pitanje koliko je Pimblett dobar nismo dobili, iako se, u svakom slučaju, slično Seanu O’Malleyu sigurno bori slabije nego što stvara hype. Ja iskreno ne vjerujem da je Paddy u svojoj diviziji šampionski kalibar. Ali sve to na stranu — u eri u kojoj svi borci pokušavaju ponovo ‘izvesti Conora’, on je prilično izvan tog kalupa i to treba pohvaliti. Imam dojam da Paddy pokušava biti upravo Conor, ali u njemu je previše sreće i veselja — pa kad poželi biti ljut i zločest, uvijek ispada samo šaljiv. Po modelu Tysona Furyja, recimo.

Allen je, s druge strane, sušta suprotnost Pimblettu; introvert je i ima niz od devet pobjeda za koje većina ne zna, a UFC ih ignorira. Njegov je problem dosad bio taj što se voli boriti odmjereno — uoči borbe s Hookerom jahao je niz od četiri pobjede odlukom zaredom. Što god da je bilo prije ovog meča, više ne vrijedi. Allen je konačno došao do dragulja koji mu je nedostajao — u borbi koja je bila čudna kombinacija seoskog rafalanja i preciznosti, pobijedio je tehničkim nokautom.

Allen je na početku koristio low kickove kao kuke/sweep iz kontragarda u kojem mu je Hookerova prednja noga bliža. Hooker je vjerovao da je put do pobjede u pritisku. Nakon minute, međutim, ova dvojica na Allenovu inicijativu ulaze u suludu divlju tuču koja se jednim dijelom može pripisati činjenici da su na Allenovu domaćem terenu. Allen je pogodio dva direkta, uzdrmao Hookera i krenuo po završetak, a znamo da svi više vole krošee kad emocije počnu teći. Prvo je Hooker bio uzdrman, potom je Allen pokleknuo, ustao se i počeo ubijati Hookera divljim krošeima.

Ovo je vrlo vjerojatno najluđih 30-ak sekundi koje ćete ove godine vidjeti. Po završetku ovog okršaja čak su torza obojice bila crvena od promašenih udaraca prema glavi. Tuča je završila oko tri minute prije kraja prve runde i s obojicom boraca vidno zadihanima, a Hookerom u stanju zombija. Allen je uzeo kratku pauzu i pametno ponovio istu sekvencu: dva direkta i divljanje krošeima dok sudac nije prekinuo meč.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Prva sekvenca…

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

… i druga sekvenca s istim početkom.

Osim ove, Allen nema veliku pobjedu u svom rezimeu, ali u diviziji koju su Max Holloway i Alexander Volkanovski zaštopali on je najveći kandidat za izazivača. U UFC-ju sad imaju i opravdanje i video materijal za promociju. Kao prvo — u potrazi su za popunjavanjem rupe velikog engleskog borca koju je ostavio Michael Bisping; kao drugo — upravo je tehničkim nokautom pobijedio jednog od najčvršćih boraca u UFC-ju.

Allen ovo očigledno zna i pametno je prozvao Calvina Kattara — s njim može hrvati, a pobjedom nad njim postati izazivač za titulu, izbjegavajući na tom putu nagazne mine poput Briana Ortege.

Tom Aspinall je imao donekle slične probleme introverta kao i Allen, pa je zapravo kul da su bili zvijezde ove večeri. Aspinall polako gradi svoju MMA personu neobičnog teškaša — tehnički je jako dobar, a sve četiri UFC borbe završio je prekidom.

Borbu je započeo kombinacijom 1-2-3, došao do saplitanja i na koncu rušenja. Aleksandar Volkov je imao tek par middle kickova prednjom nogom — čini se da je planirao malo usporiti Aspinallove ruke udarcima po njima, ali je prebrzo završio u parteru. Ono što vrijedi reći je to da je Volkov navikao voditi borbe, a tu mu je ulogu Aspinall odmah oduzeo. Nakon rušenja je Aspinall završio u side control poziciji; Volkov se, uhvativši jednu protivnikovu nogu, repozicionirao u half guard, ali za kontrolu i laktove koje je Aspinall planirao to zapravo nije bilo bitno; teškaš u poziciji za laktarenje jedna je od opasnijih pozicija u MMA-u i lice Volkova je to brzo pokazalo.

Nakon što se uspio podići, nastavio je sa svojim nožnim udarcima u serijiama, ali ne zadugo; Aspinall nema samo brzinu u šakama, jako je brz i u pokretima glave i, još bitnije, ulascima u rušenja. Eskivirao je kick unatrag, vratio se u poziciju i eskivirao direkt u rušenje. Kimuru, koju je držao ranije, ovaj put je pretvorio u armlock armbar koji, na najvišoj razini, dugo nisam vidio. Ovo je više kritika Volkovu nego pohvala Aspinallu.

Slično kolegi i zemljaku Allenu, Aspinall će pokušati pametnijom rutom do statusa izazivača — izazvao je Taija Tuivasu. Tuivasa je trenutno trećerangirani, a svi ostali na osnovu kojih bi Aspinall mogao do statusa izazivača su teži protivnici (Stipe Miočić ili Ciryl Gane). Čak i ako nekim bizarnim nokautom izgubi od Tuivase, taj se poraz može pripisati teškaškoj tomboli.

Ništa ne prikazuje ovu večer bolje od Meatball Molly McCann. Kao da se neki prkos uvukao u sve Britance na priredbi (većina ih je već prilično luda) i učinio ih još luđima. Rijetko se događa da razbijačica koja se uzda u snagu i kaos uspijeva učiniti da joj svaka sekunda borbe ide kako želi, a Meatball Molly je učinila upravo to — spinning elbow nokaut koji ćemo spominjati i na kraju godine.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Ne znam što napisati.

Ukratko, UFC London je neočekivano i donekle UFC-jevu vodstvu usprkos ispao priredba godine (dosad). Ako mu se nešto može zamjeriti, onda je to višak uzbuđenja koji može dovesti do zamora. No, sve u svemu, sjajno.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.