Topnički dnevnici

Buđenje bika

Ramón Miérez golgeterski je oživio, a s njim se probudio i Osijek

U svibnju 2021. Nenad Bjelica je u svlačionici imao najboljeg strijelca lige. Stvar je u tome što je Ramón Miérez bio na posudbi i Bjelica je trebao odlučiti hoće li iskrcati Alavésu 2,5 milijuna eura kako bi otkupio njegov odgovor.

Osijek prije toga nije isplatio ni blizu toliko veliku odštetu. Rekord je držao Mirko Marić koji je Videotonu plaćen milijun i pol eura, a preko milijun su još išli samo Antonio Mance i Igor Silva. Do tog trenutka sva ostala pojačanja su plaćena manje, tako da je Miérezova odšteta ipak stršala kao ozbiljan izdatak. Međutim, nitko normalan se nije dvoumio. Miérez je zabio 22 gola u 31 nastupu u HNL-u, ugrabio je titulu najboljeg strijelca sezone 2020./21. i cijena na Transfermarktu mu je narasla na pet milijuna eura, što je dvostruko više od iznosa klauzule u ugovoru.

Na kraju krajeva, Miérez nije bio obični golgeter koji je gurao loptu u mrežu kad bi mu je suigrači servirali na pladnju. Bjelica je cijeli napadački sustav temeljio upravo na Miérezovoj borbenosti i sposobnosti da ovlada dugim loptama koje su upućene iz vlastite polovice. U sezoni 2020./21. imao je 3,4 osvojena zračna duela i na njemu je bilo počinjeno 2,7 prekršaja. Udarao je i on; radio je 2,2 faula po utakmici, ali to je samo indikator toga koliko je često bio meta za prijenos lopte.

Posebnu prevagu donosila mu je obrana koju je igrao. Bjelica je imao napadača koji daje 22 gola u sezoni, na kojeg uvijek može napucati dugu loptu i tako preskočiti izgradnju igre, a taj isti napadač je imao 0,7 presječenih lopti i 1,2 osvojene lopte po utakmici. Za usporedbu, prvi idući napadač na ljestvici oduzetih i presječenih brojeva bio je bio Deni Jurić koji je tada igrao u Šibeniku i čije su brojke bile za 40 posto lošije. Nije Miérez driblao i nije previše kreirao, ali je bio monstrum u zračnim duelima, borio se i igrao je fantastičnu obranu. A usput je zabio i 22 gola.

Tomas je u Miérezu ponovo probudio bika koji predvodi momčad svojom strašću, duelima, fizičkom snagom i obranom

Mogao je zabiti i više. Nino Bule je u razgovoru s Nikolom Patkovićem iz Jutarnjeg lista otkrio da je upravo Miérez bio određen za izvođenje kaznenog udarca protiv Istre. Bez obzira na to što je imao bonuse za svaki postignuti gol, on je izvođenje prepustio Damjanu Boharu, koji je imao nešto sporiji ulazak u sezonu. Kroz taj čin altruizma Miérez je pokazao da nije riječ samo o beskompromisnom ratniku koji živi od strasti i energije. Poveo je primjerom i pokazao je da mu je više stalo do suigrača nego do vlastitog učinka, a to znači da ima karakter satkan od liderskog materijala.

U tom kontekstu, klauzula od 2,5 milijuna eura se u svibnju 2021. činila kao bagatela.

Uostalom, čak i prije nego je Miérez službeno otkupljen, Bjelica je javno izjavio kako je za njega došla ponuda od šest milijuna eura iz Rusije. Osijek je to odbio i čekao minimalno 10, a Bjelica je oko Miéreza nastavio slagati momčad s kojom se nadao napasti titulu. Oni koji su bolje upućeni u interne stvari tvrde da je upravo kod tog transfera nastao nesporazum između Miéreza i Bjelice. Pristigle ponude nisu bile rekordne samo za NK Osijek; Miérez je iz Rusije i Kine primao opcije s pet ili šest puta većom plaćom, a to je već jako velika razlika za egzistenciju relativno mladog igrača.

Sukob nikada nije eskalirao u otvoreni rat s trenerom niti je Miérez ušao u štrajk kako bi iznudio da ga se proda onamo gdje naumio otići. Nastavio je odrađivati svoj posao, ali njegov se golgeterski učinak odjednom ugasio i neko vrijeme stvarno nije sličio sebi.

Nakon što je u sezoni 2020./21. zabio 22 gola i tako odnio titulu najboljeg strijelca lige, iduće je sezone zabio samo tri. Osijek se na polovici sezone pojačao Mijom Caktašem i Kristijanom Lovrićem koji su trebali skinuti dio fokusa suparničkih obrana s Miéreza, ali nije upalilo. Dapače, napad je postao nedefiniran, a patnja se nastavila i u trećoj Miérezovoj sezoni. U prvih sedam kola pod Bjelicom nije zabio ni gol, a onda je u 16 utakmica pod Reneom Pomsom pogađao triput, pa je zabio još tri pod Borimirom Perkovićem, da bi na kraju sezone klupu preuzeo Stjepan Tomas. Miérez je s njim na klupi u zadnjih šest kola zabio pet golova i tako je odvukao Osijek u Europu jer je bio centralna točka pobjeda protiv Istre i Varaždina.

U istoj formi je nastavio i ove sezone. Zabio je gol za otvaranje sezone u pobjedi protiv Slaven Belupa, a ugurao je loptu u mrežu i protiv Zalaegerszega, što znači da u osam utakmica s Tomasom kao trenerom ima sedam postignutih golova. Tomas je u Miérezu ponovo probudio bika koji predvodi momčad.

Utakmica protiv Zalaegerszega je najbolja ilustracija onoga što je novi trener donio Osijeku. Osijek je pobijedio Miérezovim golom u 91. minuti, ali bio je neupitno bolji tijekom cijele utakmice. Jedan od glavnih razloga Osijekove dominacije bilo je iskorištavanje njegove fizičke snage. U 90 minuta utakmice je ušao u čak 25 duela, od čega je 16 bilo zračnih; ponovo je odradio fantastičnu obrambenu partiju s tri oduzete lopte i tri otklonjene opasnosti, pucao je četiri puta i imao je tri ključna dodavanja, ali činjenica da se našao u 25 duela najvažnija je stvar za Osijekov stil igre. Tomas je vratio Miéreza u fokus.

Nije to nužno atraktivan ili osobito moderan stil nogometa. Suština je često u preskakanju igre, napucavanju lopte naprijed i upumpavanju centaršutova u suparnički kazneni prostor. Međutim, Osijek je pronašao svoj identitet igre. Nakon godinu i pol dana balansiranja između Caktaša, Lovrića i Miéreza te neuspješnih pokušaja da se izvuče nešto od svih njih zajedno — pa i od sredine terena s Darkom Nejašmićem, Mihaelom Žaperom i Ivanom Fiolićem — napokon se odustalo od kemijanja. Tomas je ključeve momčadi dao u ruke Miérezu i to daje rezultate.

Da, Miérez je zabio i Slaven Belupu i Zalaegerszegu. Ali još važniji podatak je taj da je sudjelovao u 16 duela protiv Slavena i 25 protiv Zalaegerszega. Na kraju prošle sezone u utakmici protiv Rijeke je imao 14 duela, protiv Šibenika 17, protiv Hajduka 25, protiv Dinama 15, protiv Varaždina 26, a protiv Istre 20 duela. Otkako je Tomas preuzeo Osijek, Miérez u prosjeku sudjelovao u 19,8 duela po utakmici. Za usporedbu, prošle sezone je Ante Erceg imao 11,5 duela po utakmici, Tonio Teklić 11,4, a Facundo Cáseres 11,3 i oni su predvodili ligu po volumenu duela u kojima su se nalazili. Miérez je u Tomasovu mandatu prebacio učinak njih trojice za 70 posto!

U takvom volumenu će, naravno, biti utakmica kao što je bila ona protiv Hajduka na Poljudu. Miérez se u njoj našao u 25 duela, ali osvojio je samo pet. Momčad je tog dana odigrala 32 duge lopte prema njemu, on se našao u 13 zračnih duela i osvojio je samo jedan. Naravno, s takvim učinkom glavnog igrača Osijek je uvjerljivo izgubio. Ali poanta je u tome da Osijek napokon ima definiranog glavnog igrača. Nakon više od godine dana lutanja i pokušavanja balansiranja između različitih opcija, Tomas je ključeve momčadi dao u ruke Miérezu. Nekad će mu to izgubiti utakmicu, ali puno češće će definiran stil igre i jasno određen fokus napada ipak voditi do pobjede.

Utakmica protiv Zalaegerszega najbolja je ilustracija toga. Tomas je u Miérezu ponovo probudio bika koji predvodi momčad svojom strašću, duelima, fizičkom snagom i obranom. A kad Miéreza stavite u fokus napada, onda se stvari počnu događati. Malo iz prekida, malo iz gužve, malo iz lopte koja je ispala vrataru iz ruku, malo na čistu snagu i upornost, ali golovi redovito kapaju. S ovim kojim je donio Osijeku prednost u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, to je sedam Miérezovih golova u osam utakmica u Tomasovu mandatu.

Tomas je probudio El Tora, a s njim i Osijek.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.