Topnički dnevnici

Ikonoklast

Arne Slot ne poštuje pravila. Ali nevjerojatno je ono što radi s Feyenoordom

Kad je Vitesse 2010. prodan gruzijskom biznismenu Merabu Jordaniji — koji je, kako će se to kasnije pokazati, bio samo paravan za nogometno djelovanje Romana Abramoviča i njegovih poslovnih partnera — u ugovor je ugrađena klauzula o ideološkoj ispravnosti. U suštini, novi je vlasnik pristao da u klupskoj strukturi postoji čovjek koji ima ulogu FID sklopke. Nije problem da klub vode mutni likovi koji posluju preko off-shore računa niti je problem što klub služi za mešetarenje igračima; uloga nadzornika je isključiti Upravu ako se promijeni stil igre.

Takva klauzula dolazi iz toga da je nizozemska javnost opsjednuta taktikom i da neće prihvatiti da joj netko sa strane govori na koji način treba igrati nogomet. Gotovo svaki nogometni klub pri prodaji ima figuru koja je zadužena da čuva ideološko određenje jer svaki taj nogometni klub — uključujući i Vitesse danas, kad je u vlasništvu američkog konzorcija koji posjeduje klubove u Belgiji i Engleskoj — ima jasan identitet koji se mora čuvati. Kod nekih je naglasak stavljen više na moderne trendove, kod drugih na tradiciju, ali sve filozofije oko kojih se Nizozemci raspravljaju vuku zajednički korijen iz Totaalvoetbala kao temeljne vrijednosti.

Sva pravila oko kojih se slažu i cruijffianen i vangaalisten sažeta su u narančastu knjižicu s jednom jedinom riječi na naslovnici: Collectief.

U suštini, to je priručnik koji Nizozemski nogometni savez već godinama dijeli polaznicima svojih trenerskih akademija. U njemu nema toliko praktičnih stvari nego služi kao kratki pregled principa koji nizozemski nogomet čini različitim od svih drugih. Da se ne lažemo, ne samo različitim nego, kako to Nizozemci vide, uzvišenijim i boljim od svih drugih. Sama riječ Collectief izvorište je onoga što se uzima kao temeljna vrijednost nizozemskog nogometa i ključna je odrednica svih ideja.

Ispod svega toga, za nizozemski nogomet skandaloznog, krije se fantastičan trener

Jedan od principa u toj knjižici je taj da treneri mladih selekcija koriste sve igrače koje povedu na utakmicu. Od utakmica potpunih početnika koji igraju sedam-na-sedam na kvartovskom terenu do krune omladinskog nogometa, treneri obično uvode sve igrače s klupe. To ide do takve razine da čak i na susretu za prvaka juniorske lige ne postoji ograničenje broja izmjena kako bi svi dobili priliku. Kolektivnost uključuje i onog zadnjeg na klupi, a to Nizozemcima znači jako puno.

Arne Slot je taj element naprosto ignorirao.

Princip nije nužno i propisana obaveza, on više služi kao smjernica za ispravnu ideologiju. Kako bi izbjegao da ga Ajax ponovo dobije dvoznamenkastom razlikom, Slot je, vodeći PEC Zwolle u ključnoj utakmici kadetskog prvenstva, ostavio slabije igrače na klupi i pokušao slomiti utakmicu forsirajući prvotimce. Između principa i pobjede, Slot je izabrao pobjedu.

“Bilo je nevjerojatno vidjeti da djeca stoje na podiju i plaču”, ispričao je Pierre van Hooijdonk koji je tog dana dijelio medalje najboljima. “Zanima me bi li Slot napravio karijeru kakvu je napravio da ga je trener s 12 ili 13 godina posjeo na klupu jer je u tom trenutku imao jačeg ili bržeg. Osnova našeg nogometa je da svi dobiju priliku dokazati da vrijede. To čak i djeca znaju. Slot je žrtvovao to da bi došao do pobjede, ali suze dječaka su pokazale da im ta pobjeda ne znači ni blizu toliko koliko užitak igranja nogometa.”

Zbog toga Slot nije omiljena ličnost u nizozemskom nogometu. Iskače, prkosi i nije ga briga za ono oko čega se svi slažu, čak i oni koji su svoj smisao pronašli u konstantnom svađanju s drugom strujom. Njegovu imidžu nije pomoglo ni to što je dobio otkaz u AZ Alkmaaru jer je u tajnosti pregovarao s Feyenoordom dok je bio na klupi konkurentskog kluba. Neke stvari se jednostavno ne rade u nizozemskom nogometu i one ostavljaju stigmu, a neke se ne rade nigdje i one te vrlo lako zakucaju u pod.

Slot se izvukao jer se ispod svega toga, za nizozemski nogomet skandaloznog, ipak krije fantastičan trener.

Možda i najbolja ilustracija njegovog stila zapravo je jedna relativno neuspješna utakmica. Kad je Feyenoord u prošao N.E.C. Nijmegen u kupu, napravio je to u raspucavanju jedanaesteraca. Međutim, u 90 minuta regularnog dijela Feyenoord je na suparnička vrata zapucao 50 puta. Uzmemo li u obzir to koliko je lopta bila izvan igre, Slotova je momčad svake 72 sekunde pucala na suparnički gol. Uzmemo li u obzir samo vrijeme u kojem je lopta bila u njihovu posjedu, do udarca su Slotovi igrači dolazili svakih 39 sekundi.

To je suluda frekvencija udaraca u seniorskom nogometu. Recimo, Pepu Guardioli i njegovom Manchester Cityju je u utakmici protiv Bayerna trebalo gotovo dvije minute čistog posjeda da bi došli do udarca prema suparničkom golu. Najefikasnija utakmica Jürgena Kloppa koju imamo u bazi podataka još je iz Bundeslige i tad je Borussia Dortmund pucala svakih 48 sekundi posjeda lopte. Feyenoordu je trebalo za petinu manje vremena od toga.

To još jednom dokazuje da je Slot pomalo ikonoklast. Nizozemski nogomet zasniva se na poštovanju prostora, metodičnom pristupu i izgradnji napada. Slot ide naprijed, bez obzira na sve. Njegove momčadi igraju u 4-2-3-1 i lopta ide isključivo direktno na suparnički gol. Ne pokušava osvajati teren kroz širinu, ne traži od veznjaka i bočnih igrača da igraju dodavanja koja odlažu posjed, nego zahtijeva da guraju naprijed i onda da se i oni sami zajedno s loptom priključuju završnici.

Rezultati su neosporni. Feyenoord je sezonu prije Slotova dolaska bio peti s 29 bodova zaostatka, a onda je došao tik iza Ajaxa i PSV-a, koji su prošle sezone vodili bitku za titulu. Usput je stigao i do finala Konferencijske lige, u kojem je izgubio od Rome. Imao je 67 posto posjeda, više udaraca i dvije stative, ali José Mourinho se zatvorio u bunker i sačuvao 1:0.

Feyenoord je u međuvremenu prodao igrače za 70 milijuna eura. Otišli su Luis Sinisterra i Tyrell Malacia koji su držali lijevu stranu, Marcos Senesi i Fredrik Aursnes koji su kontrolirali sredinu terena kao stoper i zadnji vezni, a otišao je i Bryan Linssen koji nije bio u prvom planu, ali je dobivao svoju minutažu kao napadač. Leeds, AFC Bournemouth, Manchester United i Benfica obavili su šoping u njegovu dvorištu, a Slot je trenutno prvi na ljestvici s osam bodova prednosti ispred Ajaxa.

Osim toga, ponovo se namjerio na Romu, ovaj put u četvrtfinalu Europske lige. U osmini finala Feyenoord je izbacio Šahtar s ukupnih 8:2, a grupu je završio na prvom mjestu, pobijedivši u zadnjem kolu Lazio kojeg je time eliminirao. Pobijedio je i Romu.

Pobijedio ju je ne toliko dominantnom i stereotipnom agresivnom igrom na koju smo navikli od Slota i njegovih momčadi, ali Feyenoord je savršeno dobro znao u kojim zonama staviti pritisak na Romu, a u kojima pustiti Mourinha da gradi napade i ne dolazi nigdje. Pokazao je dozu pragmatičnosti i u uzvrat ulazi s prednošću; što je možda i još važnije, ulazi iz pozicije u kojoj mu Roma mora ostaviti mjesta za njegov direktni nogomet i stil u kojem lopta ide isključivo naprijed.

To će, u dobroj mjeri, biti Slotova audicija za najjače klubove. Pokazao je da zna rekonstruirati momčad kojoj je rasprodana prošlosezonska baza, pokazao je da zna u svim klubovima sastaviti prepoznatljiv stil igre i pokazao je da ima metodološke vještine za prenijeti ideju na igrače iz različitih okruženja. Njegove momčadi igraju direktno, efikasno i možda čak i najofenzivnije u vrhunskom nogometu, a istovremeno se ne raspadaju i ne primaju golove. Dosad je imao ponudu iz Leedsa, ali je ostao u Feyenoordu i pokušao je iskomunicirati prema javnosti da ima nedovršenog posla.

Vjerojatno je i sam Slot shvatio da je pozitivan imidž u javnosti ključna stvar za posao u klubu jačem od Leedsa. Mora pokazati neke druge kvalitete, mora se dopasti ljudima i mora ostaviti trag drugačiji od čovjeka kojemu se ne može vjerovati, tipa koji do pobjede gazi preko svih pravila. Arne Slot je ikonoklast nizozemskog nogometa, ali je i fantastičan trener koji pokazuje potencijal za najveće domete.

Dvomeč protiv Rome jedna je bitna stepenica na tom putu, a prvi je dio odradio točno onako kako treba; od postavljanja utakmice do izjava nakon utakmice. Baš kao što bi trebao odraditi trener koji ima ambiciju doći do vrha i koji do te mjere vjeruje u ono što radi da može uvjeriti i ljude koji ga okružuju, a koji mu u startu nisu vjerovali jer je kršio sva pravila u koja su vjerovali.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.