Topnički dnevnici

Može li Ten Hag izvući United?

U rasulo na Old Traffordu donosi Ajaxov seksi nogomet. Što može poći po zlu?

Tukker. Kada je Erik ten Hag krajem 2017. potpisao za Ajax, nizozemski De Telegraaf je u naslov stavio upravo taj pojam kako bi izrazio skepsu da je Ajax izabrao trenera koji ima pravi mentalitet za takav klub.

Amsterdam, ali i veći dio Nizozemske, tako je građen da se svaki dio zemlje na kojem se moglo raditi prvo trebao oteti od mora i zaštiti ga od poplava. To je tražilo fleksibilnost i kolektivni pristup: kad voda probije nasip to nije problem samo onoga koji ima prvu parcelu, nego cijele zajednice jer nakon njega će poplaviti i sve ostale. Ali prije svega, takav je stil života tražio inovativnost i otvorenost novim idejama. Ajax je svoju nogometnu filozofiju gradio upravo na tim idealima. Fleksibilnost, inovativnost, kolektivni pristup. To su socio-ekonomski preduvjeti koji su doveli do pojave totalnog nogometa i svega onoga što je Ajax učinilo klubom s posebnim identitetom; naslonjenost na mentalitet ljudi koji su tu živjeli i stvarali zajednicu u kojoj se klub razvijao.

Ten Hag je rođen u Haaksbergenu, gradiću od nekih 20-ak tisuća stanovnika na samoj granici s Njemačkom. Otud dolazi i naslov koji je De Telegraaf izabrao kada je on preuzeo Ajax. Tukker je naziv za čovjeka s istoka provincije Overijssel, a oni jednostavno nisu imali potrebu biti toliko fleksibilni kao njihovi zemljaci uz more. Tukkeri su imali luksuz tvrde zemlje pod nogama i nisu morali izmišljati ništa novo; živjeli su život s puno čvršćim granicama između ljudi, bili su puno rigidniji nego sjevernjaci, konzervativniji, siroviji i život ih je prisiljavao na manje inovacija.

Imao je Ten Hag i rezultate i životopis; ušao je u europska natjecanja i s Go Ahead Eaglesima i s Utrechtom, a dio svoje karijere je proveo kao suradnik Pepa Guardiole u Bayernu. Međutim, svejedno se u nizozemskoj javnosti raspravljalo o tome ima li pravi mentalitet s kojim bi se mogao uklopiti u Ajaxov nogometni identitet.

U Unitedu će morati početi iz temelja. Međutim, dobra stvar kod najskuplje svlačionice u Premier ligi je ta što će imati s čime raditi

U Manchester Unitedu se ne povlači to pitanje.

I to je problem, jer radi se samo još jednom indikatoru toga koliko je klub kao organizacija zalutao u vremenu nakon sir Alexa Fergusona. Trenutno nema kriterija po kojima je netko trener za United ili netko nije trener za United. Nema parametara koji se koriste da bi selektirali trenera po jasnom ključu, jer nema niti ideje kako bi klub trebao igrati. Nakon Louisa van Gaala dolazi José Mourinho, zatim Ole Gunnar Solskjær, a onda Ralf Rangnick. Trener koji igra spor nogomet na posjed lopte, pa trener koji igra zonsku obranu, pa trener koji igračima daje slobodu, pa trener koji živi od presinga. Sve prolazi.

Zato je Ten Hag dobar izbor. S jedne strane, čovjek je zaista tukker. Često je strog i krut u radu, ima jasne zahtjeve od kojih ne odstupa puno. Jedna od anegdota iz Go Ahead Eaglesa, koji su mu bili prvi samostalni angažman, govori o tome kako je grupama igrača dao da trče određene dionice u tempu od dvije minute. Kada je jedna od grupa istrčala brže od zacrtanog, Ten Hag ju je kaznio jer je tražio točno dvije minute, ni manje ni više od toga. To je nešto što je Unitedu u ovom trenutku nužno: ovo je razbijena momčad kojoj treba jaka struktura i doza discipline kako bi napokon počela sličiti nečemu više od 11 pojedinaca koji istrče na travnjak bez da ih veže išta više od dresa koji nose.

United nije klub u kojem je to lako napraviti. Dapače, možda je i klub u kojem je to i najteže napraviti, barem poslije Paris Saint-Germaina. Cristiano Ronaldo i ostatak društva u toj svlačionici nisu baš prava publika za treniranje strogoće i nabijanje kazni jer je netko istrčao dionicu 15 sekundi brže nego što je bilo zacrtano. Tu će Ten Hagu biti jedan od najvećih izazova, trebat će nametnuti svoj autoritet najskupljoj svlačionici u Engleskoj jer United na plaće troši osjetno više od prvog idućeg u Premier ligi.

Ali tu dolazimo do drugog aspekta priče. Ako Ten Hag i jest pomalo rigidan u nekim pravilima koje postavlja, itekako je inovativan i spreman gurati nove ideje. To je ono što Unitedu sada treba više nego išta drugo: trener koji ima plan i koji zna kako mu klub treba igrati.

To “kako” se svodi na posjed lopte i napadački nogomet, tako da je vrlo jasno da je vezni red koji će zateći na Old Traffordu najveći problem. United je na dovođenje pojačanja u zadnje četiri sezone spiskao više novca od Manchester Cityja, a usprkos tome što je potrošio 554,7 milijuna eura na pojačanja, još uvijek vezni red nose Fred i Scott McTominay. United troši toliko novca da je jasno kako si može priuštiti elitne veznjake, a to je ono što je novom menadžeru nužno za postavljanje svog stila igre. Nisu ni Fred ni McTominay igrači koji nemaju mjesta u Unitedu, barem u nekoj široj rotaciji. Međutim, ta sredina terena treba biti energičnija, treba bolje ulaziti u presing kako bi oduzela loptu i recirkulirala posjed, a za to je potrebno pravo pojačanje.

U ovom Unitedu nitko ne izgleda dobro. Igrači koji bi unutar nekog drugog sustava igre bili korisni ovdje izgledaju kao da su zalutali u nogomet. Sama osnova nekog jasnog napadačkog sustava u kojem su opcije razrađene veliku većinu igrača bi podigla za nekoliko razina. Postoji razlog zašto igrač od 60 milijuna eura kod Guardiole ili Jürgena Kloppa za godinu dana izgleda kao svjetska klasa, a da igrač za kojeg United plati 60 milijuna eura za godinu ili dvije dana izgleda kao da se slučajno našao na terenu.

Ten Hag je dokazao da može postaviti napadačku igru. Njegov je Ajax igrao nevjerojatno seksi nogomet; točno se znalo kako se grade napadi, postojali su uigrani mehanizmi prijenosa lopte u završnicu, a igrači su imali slobodu donositi vlastite odluke u završnoj trećini i pokazivati vlastiti talent.

Može li napraviti isto u Unitedu?

Nešto identično, teško. Za početak, Ajax je znao što traži i imao je osnovu na kojoj se moglo graditi, a United to nema. U Unitedu će morati početi iz temelja, a to traži vrijeme koje teško možeš tražiti kao trener takvog giganta. Isto tako, United traži puno više žongliranja s egom igrača. Međutim, dobra stvar kod najskuplje svlačionice u Premier ligi je ta što će imati s čime raditi. Imat će Jadona Sancha koji se čini kao idealan čovjek za Ten Hagov nogomet; imat će Bruna Fernandesa, ali i stopere koji znaju graditi napade. Morat će te stopere podignuti i ponovo im izgraditi samopouzdanje, morat će im dati sigurnosnu mrežu u vidu sustava igre, ali Ten Hag ima osnovu na kojoj može raditi.

Koliko će mu trebati da napravi posao? Dugo. City i Liverpool su trenutno drugi svijet za United. Dvojica najboljih trenera na svijetu već godinama rade na stvaranju tog sustava i nerealno je očekivati da ih United može uhvatiti za dva mjeseca ljetne pauze. Trebat će puno strpljenja i puno razumijevanja jer se godine lošeg rada ne mogu ispraviti preko noći.

Ali United definitivno mora bolje. Mora bolje od ovoga, mora smislenije i mora izgraditi stil igre koji će imati neku dozu prepoznatljivosti i modernosti. Nije to lagan posao jer Ten Hag je šesti čovjek koji ga se hvata otkako je Ferguson otišao u penziju. Nijedan nije uspio, ali Ten Hag je tukker koji se potvrdio u Ajaxu, a to ga čini dobrim izborom za još jedan pokušaj spašavanja Uniteda.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

s