HEP logo generalni partner Telesporta

Atletika s loptom: Arsenal je u dosadi protiv Leedsa šutnuo samo dvaput u okvir gola

Na Elland Roadu završilo je 0-0

Leeds United i Arsenal odigrali su 0-0 na Elland Roadu u predigri za derbi kola u Premier ligi.

Na terenu su se sastale dvije stilski i konceptualno potpuno suprotne momčadi: Arsenal je pod Mikelom Artetom metodična, usporena, čvrsta momčad koja ne napada/šutira puno, ali je efikasna, dok je Leeds pod Marcelom Bielsom upravo ono što zamišljate da je Leeds pod Marcelom Bielsom: dinamičan, intenzivan, brz, ekstremno napadački/šuterski orijentiran.

Prevladao je Artetin red protiv Bielsinog kaosa, a utakmicu je uvelike odredio i crveni karton koji je Nicolas Pépé zaradio zbog gluposti u 52. minuti što je Topnike de facto ostavilo bez igrača u cijelom drugom poluvremenu.

Leeds je i prije isključenja bio bolja momčad, a crveni je to samo pojačao; domaćin je imao dvije stative, šutirao suludih 25 puta prema golu Bernda Lena i imao 65 posto posjeda. S druge strane, Arsenal je nastavio sa svojim uobičajenim anemičnim pristupom.

Topnici (kojima taj nadimak više baš i ne pristaje) su puknuli devet puta, od toga samo dvaput u okvir gola. To je u skladu s Arsenalovim prosjekom od 8,87 udaraca po utakmici i 3,25 udarca u okvir po utakmici. Ovih prvih manje imaju samo West Bromwich, Crystal Palace, Leicester City, Sheffield United i Newcastle.

Arteta je očito talentiran trener koji je već sad ostavio svoj otisak na Topnike, ali ako njegova momčad ne poveća volumen udaraca, nema što tražiti među elitom.

Na momente je to djelovalo više kao atletika s loptom nego nogomet s glavom i repom. Puno trke, trude, intenziteta, duela, ali malo osjećaja, fluidnosti i kreacije. Drugim riječima, manje onoga zbog čega volimo nogomet…