Belgija se provukla protiv Kanade

Hrvatski suparnici odigrali su ludu utakmicu u kojoj je pao samo jedan gol

Nakon što je Hrvatska odigrala mršavih 0-0 s Marokom, pozornost je dobila druga utakmica prvog kola skupine F na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Belgija je dočekala Kanadu, za koju su neki očekivali kako će biti kanta za napucavanje u toj grupi, ali večeras su se mogli uvjeriti u nešto sasvim suprotno.

Belgija je pobijedila, ali na jedvite jade (1-0).

Najkraće rečeno, u prvom poluvremenu bilo je svega, a u njemu je Kanada uvjerljivo izgledala kao bolja i opasnija momčad. Ipak, na pauzu su Kanađani otišli s golom minusa.

Primjerice, u prvom su dijelu prema Belgijskim vratima uputili 14 udaraca, što je više od broja udaraca koji je Engleska u cijeloj, dugoj utakmici uputila protiv Irana. Nakon malo više od pola sata Kanađani su imali 12 pokušaja, a do kraja poluvremena 14.

Onaj najizgledniji bio je penal, u devetoj minuti.

Yannick Carrasco blokirao je u kaznenom prostoru rukom udarac koji je išao u okvir gola, skrivio penal i zaradio žuti karton. Izveo ga je Alphonso Davies, loše, i Thibaut Courtois relativno jednostavno obranio je njegov udarac. Bilo mu je to šest obrana zadnjih deset penala u svim natjecanjima.

Kanada je imala još solidnih prilika, a i situacija u kojima joj se mogao dodijeliti i drugi (ili treći) penal. Zasigurno će puno toga biti rečeno o predstavi zambijskog suca Jannyja Sikazwea koji je ranije ove godine, na Afričkom kupu nacija, svirao kraj utakmice u 85. minuti. Na poluvremenu, uostalom, Kanada je imala 26 dodira s loptom u belgijskom kaznenom prostoru, dok je u vlastitom imala dva manje. Dobru sliku o tome koliko je opasna bila daje i podatak da je ostvarila xG koji je iznosio 2.16.

Rezultatski uzalud, jer je Michy Batshuayi u 44. minuti primio dugu loptu i zabio za 1-0 iz jedine situacije koja je uopće, iz belgijske perspektive, ličila na priliku.

Les Rouges u nastavku nisu mijenjali svoju filozofiju; Kanađani su do 50. minute imali 16 upućenih udaraca prema Courtoisovim vratima, a Belgija, s druge strane, samo četiri. Međutim, luđački tempo počeo se ispuhivati što je utakmica dulje trajala, a sjevernoamerički predstavnik više je griješio.

Situacija za Belgiju ipak se nije previše promijenila u završnici. Crveni vragovi gotovo su se cijelo vrijeme bravili i držali prednost kako znaju i umiju, čekajući kontru koja bi ih odvela na sigurno odstojanje.

Naposljetku su uspjeli zadržati vodstvo, a Hrvatska će morati biti jako pametna protiv ovakve Kanade ukoliko ne želi doživjeti novo razočaranje u nedjelju.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.