Bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack zbog korupcije je osuđen na dvije godine zatvora

Između ostaloga, osuđen je zbog uloge u ruskom dopinškom skandalu

Vladavina Laminea Diacka na vrhu svjetske atletike trajala je skoro pa 16 godina, a danas je rezultirala konačnim padom u dim i vatru.

Senegalski sportski dužnosnik bio je na čelu svjetske atletske organizacije IAAF-a od 1999. do 2015. i odigrao zapaženu i, nažalost, neslavnu ulogu u velikom skandalu dopingiranja ruskih atletičara.

Danas je u Parizu osuđen na dvije godine zatvora zbog sportske korupcije i zloupotrebe položaja tijekom svog dugog mandata. Diack je osuđen i na dodatne dvije godine uvjetne kazne i kažnjen u iznosu od 500.000 eura.

Presuda uključuje i potvrdu njegove presudne uloge u primanju milijunskog mita u svrhu osiguravanja nastupa ruskim atletičarima unatoč dopingiranju.

“Novac koji je plaćen bio je zamjena za vašu “punu zaštitu”, a čitav aranžman je omogućio atletičarima koji su trebali biti suspendirani da izbjegnu sankcije”, kazala je danas sutkinja Rose-Marie Hunault prilikom izricanja presude.

“Narušili ste integritet i pravila sporta.”

Sud je također presudio petorici suučesnika, uključujući i Diackovom sinu, Papi Massati Diacku, koji je za očevog mandata radio kao IAAF-ov savjetnik za marketing i pronevjerio 15 milijuna dolara u korist svojih kompanija, uključujući razne komisije, bonuse i novce od prodaje TV prava.

Presuda je nepravomoćna te Diack ostaje na slobodi, budući da ima pravo na žalbu.