Dinamovci ne pristaju na smanjenje plaće? Tvrde to neki mediji, a dosta je čudno i priopćenje kluba

Dinamo se zahvalio onima koji su prihvatili kriznu mjeru. Prvotimce ne spominje

ʻUprava GNK Dinamo upućuje iskrenu zahvalu zaposlenicima kluba, B momčadi i nogometnoj školi koji su u manje od 24 sata prihvatili mjeru o nužnom smanjenju plaća u periodu do 30. rujna 2020. godineʼ, navodi se u priopćenju iz maksimirskog kluba.

Pročitate li rečenicu još jednom ili nekoliko puta i dalje će u njoj ostati primjetno da se nigdje ne spominju igrači prve momčadi.

ʻOva odluka koju nije bilo lako donijeti nužna je s ciljem očuvanja stabilnosti i likvidnosti GNK Dinamo u trenucima velike krize u Hrvatskoj i epidemije koronavirusom te u trenucima kada su nogomet i sport potpuno zaustavljeni, u Hrvatskoj i svijetuʼ, nastavlja se u priopćenju kojim se pojašnjava da su ʻodluke donesene razmišljajući unaprijed o svim poteškoćama koje donosi gospodarska kriza sada i u narednom periodu, a koja će se odraziti i na nogomet, odnosno sportsku djelatnostʼ.

ʻUprava kluba ovim mjerama želi zaštititi svoju radnu zajednicu i svakog pojedinca, od zaposlenika kluba do prve momčadi, osigurati da nitko od djelatnika ne ostane bez posla u ovom teškom periodu, kao i da u aktualnoj globalnoj krizi koja je zadesila i Hrvatsku svaki djelatnik može i dalje dostojanstveno živjetiʼ, poručuje se prije zahvale onima koji su prihvatili klupsku odluku.

Čudno ostaje, a naglašava to i 24sata, da to nije napravila prva momčad. Izvor piše da su prvotimci odbili kriznu mjeru. Barem zasad.

Dodaje se i ono na što je podsjetila Hrvatska udruga Nogometni sindikat; da u Hrvatskoj profesionalni sportaši nisu zaposlenici kluba već su u statusu privatnih obrtnika, što će reći da im je status nepovoljan. Dužni su uplaćivati obveze prema državi, a nisu sigurni da će u klubovima uspjeti ostvariti svoja materijalna i ina prava…

Nisu, zaključuje 24sata, niti obavezni prihvatiti klupske mjere.

Donesene su one jučer, a dio koji se odnosi na trenere i igrače kaže da će se njihova primanja isplaćivati na sljedeći način:

ʻ- trećina primanja isplatit će im se u redovnim rokovima

– trećina primanja isplatit će se u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo

– trećina primanja neće se isplatiti trajnoʼ.