Eduardo da Silva bit će ambasador reprezentacije i HNS-a na sljedećem Euru. Evo što o tome kaže

Priča da mu je to mjesto ponudio Šuker i da će mu biti čast obnašati tu dužnost

Bivši istaknuti napadač hrvatske nogometne reprezentacije Eduardo da Silva bit će na Europskom prvenstvu sljedeće godine ambasador reprezentacije i Hrvatskog nogometnog saveza, potvrdila je krovna kuća hrvatskog nogometa objavom razgovora s njime. Kako je do suradnje došlo i što iz nje možemo očekivati objasnio je treći najbolji strijelac izabrane vrste, omiljeni napadač generacije koja je stasala gledajući ga.

“Prošloga Božića bio sam u Zagrebu, posjetio sam predsjednika Šukera i kroz razgovor mi je predložio tu ideju. Sa zadovoljstvom sam pristao, bit će mi čast biti ambasador HNS-a i hrvatske reprezentacije na predstojećem Euru”, priča hvaleći rezultate reprezentacije za koju je i sam nastupio 64 puta.

Goran Stanzl/PIXSELL

“Hrvatska je u kontinuitetu sudionik velikih natjecanja, a kada u 20 godina imaš dvije medalje sa svjetskih prvenstava, tu se nema što više dodati. Vidim kako se i danas održava ta visoka razina, da se razvijaju sjajni talenti koji će održavati Hrvatsku na visokom nivou i u budućnosti.”

Pohvaljuje i HNS-ov posao riječima da rezultati koje postiže govore sami za sebe, ali i sljedećom rečenicom:

“Kvalitetan rad s mladima sigurno je ono što Hrvatsku izdvaja od drugih i jako mi je drago da predsjednik Šuker i aktualno rukovodstvo to prepoznaju i u to ulažu.”

Pun je Eduardo lijepih riječi za uspjeh Hrvatske koja je prije točno dvije godine osvojila svjetsko srebro, a komplimente niže i na račun njenog kapetana Luke Modrića. Potom se okreće Euru 2020. koji će biti odigran 2021.

“Bilo je očekivano da nakon SP-a dođe do malog pada jer svakoj novoj momčadi treba vremena za uigravanje. Pogledajte koliko je i Kloppu trebalo da napravi od Liverpoola ovu ekipu koja je prvak Europe i Engleske. Sada je vidljivo da je Hrvatska opet spremna da na Euru bude konkurentna i ponovno dođe daleko.”

Kao što je možda mogla i u njegovo vrijeme da nije bilo onog starta Martina Taylora. Prisjeća se:

“Kada je Slaven Bilić preuzeo reprezentaciju 2006. godine, dosta se toga promijenilo. Imao sam osjećaj da je, prije Slavena, cilj Hrvatske bio eventualno proći skupinu na velikom natjecanju. No, te kvalifikacije smo sjajno odradili, i imali smo osjećaj da možemo otići daleko na Euru. Mislim da je od tada Hrvatska uvijek s takvim osjećajem išla na završni turnir. Slaven je u prvu momčad gurnuo tri igrača iz HNL-a: Luku, Ćorluku i mene, što je u tom trenutku bio jako hrabar potez koji se isplatio. Malo je nedostajalo protiv Turske 2008. i Portugala 2016. Ne mogu reći bi bilo drugačije da sam bio tada na terenu 2008., to nitko ne može znati – čim je jedan drugi igrač na terenu, lopta se vrti drugačije.”

Ima Eduardo svoje mišljenje i o hrvatskom prvenstvu.

“Pogledam koliko mogu, bio sam evo nedavno na utakmici GoricaHajduk. Dinamo i dalje dominira, no mislim da su ostali klubovi puno napredovali – posebno Osijek, Rijeka, Lokomotiva, evo i Gorica, pa je konkurencija sigurno puno jača. Vidimo sada da ni Dinamo ne može računati na bodove ako nije na sto posto. U moje vrijeme je bilo drugačije – protiv Dinama su se svi branili, a sada svi pokušavaju igrati. Kada igraš u velikom klubu i kada vidiš da protivnik drži loptu, to te počinje frustrirati, gubiš koncentraciju i lakše ti se dogodi kiks. Naravno da bi bilo lijepo da možemo imati ligu od 16 ili 18 klubova, ali u Hrvatskoj je Liga 10 realnost i najbolje rješenje s obzirom na veličinu bazu”, zaključuje.