FIFA istražuje utjecaj pandemije na nogomet: klubovi će ove godine izgubiti 14 milijardi dolara

FIFA također upozorava na regresiju kontinenata koji su u nogometnom razvoju

Svi jako dobro znamo da je udarac pandemije na cjelokupni svijet nevjerojatno velik, a nogometna ekonomija poprilično je pogođena onime što se zbiva s koronavirusom.

FIFA se, naravno, konkretno bavi utjecajem aktualnog stanja na nogomet, a zaključak je ovakav: ukupna vrijednost klupskog nogometa procjenjuje se na 40 do 45 milijardi dolara. Ove godine, kaže Olli Rehn, predsjednik FIFA-ine komisije za borbu s efektima pandemije, gubici bi mogli iznositi 14 milijardi.

“Nogomet je jako pogođen pandemijom koronavirusa”, podsjetio je Reuters na očitu činjenicu. “Unijela je velik nemir na mnogo razina, a neki profesionalni klubovi u teškom su stanju i trpe ozbiljne posljedice. Jako sam zabrinut i za omladinske pogone te niželigaše.”

Navedeni izvor spominje kako Rehn tvrdi da je nogometna Južna Amerika primila osobit udarac, a nije bajno ni u Aziji te Africi.

“Postoji velika opasnost da sav dobar posao napravljen u Aziji i Africi propadne”, otkrio je guverner Finske banke. “Želimo ublažiti posljedice i održati razvoj koji je dostignut.”

FIFA je dosad izdvojila 1,5 milijardi dolara za pomoć Savezima, a dosad ju je zatražilo njih 150 od ukupno 211. I, Rehn ističe, bez obzira na to što se nogomet polako budi, ne treba se opuštati.

“Najvažnija stvar je eventualni pronalazak cjepiva koje će se moći koristiti”, navodi FIFA-in operativac. “Tada bismo imali medicinske i ostale resurse za suzbijanje pandemije, a to zasad nije jasno. Ne možemo izostaviti loš razvoj događaja i plan bi se potpuno promijenio da se pandemija pogorša sljedeće godine. Trenutno radimo na temelju sadašnjeg scenarija.”

Brojka kojom Rehn barata očekivana je, a sve što nam preostaje je nadati se što bržem kraju ove ludnice…