Glava u oblacima: Jan Oblak proglašen je najboljim igračem sezone u La Ligi

Imao je 18 clean sheetova u 38 utakmica

Jan Oblak je ove sezone došao do svoje prve ligaške titule s Atlético Madridom i još jednom bio jedna od ključnih karika u momčadi Diega Simeonea. Štoviše, španjolska La Liga odlučila je da nitko ove sezone nije igrao tako dobro kao slovenski vratar.

Jan Oblak proglašen je najboljim igračem sezone 2020./21. i preuzima nagradu koju je u posljednje tri godine dvaput osvojio Leo Messi i jednom Karim Benzema. Oblak je do nagrade došao zahvaljujući nestvarne 103 obrane i samo 23 primljena gola u 38 odigranih kola. Pritom je 18 puta sačuvao mrežu netaknutu i imao 80 posto obrana.

Oblak je po 90 minuta u prosjeku primao samo 0,66 golova, po čemu je prvi ne samo u La Ligi nego u ligama Petice. Prema podacima StatsBomba, od Oblaka se očekivalo da primi 31,8 pogodaka s obzirom na kvalitetu i količinu šuteva koji su išli prema njemu ove sezone.

Primio je 23, što znači da je sam samcat Atléticu donio skoro pa 10 čistih golova, ili 0,26 po utakmici. Deset golova je sigurno razlika između titule i ‘samo’ drugog ili trećeg mjesta, a možda i između titule i nastupu u Ligi prvaka. I po tome je najbolji ne samo u La Ligi nego u pet najjačih europskih liga. Najbolji golman svijeta? Vrlo vjerojatno.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

s