Hajduk na minus šest: Dino Mikanović bombom je razriješio subotnju poljudsku uspavanku

Bijeli su bez neke spektakularne igre ipak uzeli tri boda protiv Slaven Belupa (1-0)

Uspio je Hajduk pobijediti demone kiksa najvećeg rivala, kao i obrambene probleme te tradicionalno neugodni Slaven Belupo. Bijeli su ostali čiste mreže, bez prevelike igre slavili su 1-0 i došli na šest bodova minusa od vrha.

Zaista nismo mnogo vidjeli u prvih 45 minuta. Hajduk je imao naizgled beskrajni posjed, ali iz toga nije uspijevao stvoriti onu pravu, stopostotnu priliku. Dapače, prva dva udarca na susret zabilježili su gosti.

Onaj Marija Marine iz 12. minute nije bio vrijedan spomena, ali je zato mnogo bolje probao Marko Martinaga u 27. minuti nakon što je povukao dobrih 30 metara. No, udarac s 18 iskosa prohujao je pokraj vratnice.

U međuvremenu je nešto konkretnije od Hajduka došlo u 13. minuti kad su lijepo kombinirali Yassine Benrahou i Marko Livaja, ali potonji nije uspio doći do udarca sa sedam metara nakon dobrog driblinga. Oklijevao je Livaja atipično za sebe pa mu je obrana to izbila.

Prvi Hajdukov udarac bilježimo u 31. minuti i zapravo nakon toga Bijeli sve više i konkretnije pritišću suparnika. Filip Krovinović lijevom je s 20 metara pucao kraj gola, a nedugo potom Livaja ubačajem pronalazi Jana Mlakara koji glavom promašuje vrata.

U 43. također jedna od boljih domaćih situacija, Livaja je pronašao Benrahoua koji ipak puca u blok s nekih osam metara. I zato se na poluvrijeme otišlo bez golova, s četiri udarca domaćih naspram dva gostujuća i s čak sedam Hajdukovih kornera, ali bez prave prilike.

U drugom poluvremenu zato je krenulo s mnogo više vatre. Zaprijetio je Hajduk odmah u 47. minuti nakon ubačaja slobodnog udarca kojeg Luka Vušković prebacuje u peterac, a Rokas Pukštas zamalo kasni pa Ivan Čović to kupi.

Imao je i Slaven pokušaj kontre odmah potom, a Hajduk je to očistio pa zaprijetio preko Livaje koji je tukao sa 16 metara prizemno, ali pokraj gola. No, u te četiri minute vidjeli smo više nego praktički u prvih 45. Razlog tome možemo tražiti i u prilagodbama Zorana Zekića koji je povukao dvije izmjene na poluvremenu i ulaskom Arbëra Hoxhe te Nikole Jambora više je otvorio svoju momčad.

Ipak, možda smo se prerano razveselili jer zamrla je utakmica na narednih 15 minuta do kontre Hajduka u kojoj je puštena prednost nakon prekršaja na Pukštasu jer povukao je Benrahou pa u prostor gurnuo Livaju kojem je ipak Čović ušao u šut.

I napokon je u 73. minuti Hajduk uspio probiti gostujući blok. Livaja je poslao jedan ubačaj s lijeve strane, a obrana je čistila samo do ruba 16 metara. Tamo je Dino Mikanović dotrčao i iz prve raspalio loptu u donji desni kut Čovićevih vrata.

Strašan pogodak, prava bomba i Mikanovićev prvi gol ove sezone. Posljednji je put desni bočni Splićana zabio još početkom svibnja na Rujevici.

Značilo je to i da Slaven mora napasti i preuzeti više rizika, ali na 10-ak najosjetljivijih minuta nakon pogotka Hajduk je dosta mirno iskontrolirao suparnička nastojanja i dodatno je umrtvio igru.

Mogao je Hajduk i do drugog gola u 89. minuti kad je Livaja povukao kontru i uposlio Nikolu Kalinića, ali ovome u posljednji trenutak loptu izbija Tomislav Božić. Preostalo je zato samo odraditi nadoknadu i Hajduku upisati minimalnu pobjedu.

Hajduk je tako uoči reprezentativne stanke upisao drugu pobjedu u nizu te se barem nakratko primaknuo Dinamu na šest bodova zaostatka, dok pred Osijekom ima velikih 13. Slaven je drugim porazom u nizu ostao sedmi s 33 boda.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.