Hamilton nije pod istragom zbog one majice, ali FIA zbog njega kreće razjašnjavati što se smije

Svjetski F1 prvak istaknuto je lice u borbi protiv rasizma

Lewis Hamilton nije pod istragom čelništva Formule 1, no Međunarodna automobilistička federacija, pod čijom se ingerencijom održava to prestižno automobilističko natjecanje, dat će si truda malo više precizirati naputke što se smije, a što ne smije raditi kako se cijela situacija ne bi ponavljala.

Svjetski F1 prvak je, da stavimo sve u kontekst, na ceremoniju prije početka nedjeljne inauguralne utrke za Veliku nagradu Toskane, ali i na intervju i pobjedničko postolje nakon, stigao u majici s jasnom porukom protiv rasne diskriminacije i režimskog nasilja nad Afroamerikancima.

ʻUhitite policajce koji su ubili Breonnu Taylorʼ, pisalo je na njoj.

TV režiser se dugo trudio izbaciti Hamilton iz kadra, no baš ga nikako nije mogao izbjeći kada se u njoj pojavio na pobjedničkom postolju. Poruku su svi koji su u tom trenutku gledali prijenos utrke i vidjeli, baš kao što je ona ostala zabilježena na fotografijama koje su pristizale iz Toskane.

Pričalo se o istrazi, no ne više. Neće je biti, potvrđeno je BBC-ju. Ipak, promjene bi mogle stići jer FIA kreće u razjašnjenje smjernica kojima jasno kazuje što je vozačima dopušteno, a što nikako ne smiju raditi. Tek treba vidjeti što će ta razjašnjenja i donijeti.

Jedini tamnoputi vozač na stazi ujedno i najveći favorit za sedmi naslov svjetskog prvaka istaknuta je figura u Formuli 1 po pitanju borbe za jednaka prava. Gestikulacijama, porukama i govorom ne propušta naglašavati što je potrebno, a potporu ima i u Mercedesovom timu. Ne samo u njegovoj boji kojom pruža podršku, već i na društvenim mrežama na kojima je čvrsto uz svog voazača.

Pitanje od milijun dolara je — ima li i maksimalnu potporu krovne organizacije.