Hrvatska ide na Euro

Prvi dojam: šok i nevjerica, pa preokret i laganica

Prije večerašnje utakmice, pitali smo se koju ćemo Hrvatsku gledati. Onu koja je razbila Mađarsku na Poljudu i Slovačku u Trnavi ili onu koja je kiksala protiv Azerbajdžana i Mađarske u Budimpešti.

Na kraju, dobili smo nešto između.

Ključne su bila tri poteza. Modrićev centaršut, Petkovićev udarac glavom, Vlašićev bikovski prodor i šut.

Utakmica između Hrvatske i Slovačke na Rujevici praktično je riješena unutar četiri minute nastavka, kada su trenuci individualne inspiracije hrvatskih reprezentativaca preokrenuli rezultat iz 0-1 u 2-1.

Nakon toga, Slovačka se raspala. Završilo je 3-1, nakon što je Ivan Perišić sjajno zabio u 74. Ali Hrvatska je dugo djelovala neuvjerljivo.

Utakmica se u prvom poluvremenu igrala u prilično ležernom ritmu. Niti jedna momčad nije pretjerano riskirala na početku, s tim da je Hrvatska dominirala u posjedu, dodavanjima i udarcima, što sugerira da je ipak bila proaktivnija.

Međutim, ako je Hrvatska u prvom poluvremenu nominalno bila protagonist s loptom, onda to nije kvalitetno prevela u opasne situacije na terenu.

Pa ipak, Slovačka je zasluženo povela; akcija za Boženíkov pogodak bila je najbolja na utakmici, a gosti su generalno djelovali opasnije kada bi proigrali hrvatski blok u sredini.

Disciplinirano su se branili, popunili sredinu i uglavnom tjerali Hrvatsku na bokove. Nedostajalo je fluidnosti i svrsishodnosti u dodavanjima i nedostajali su jasni automatizmi donošenja lopte u suparnički kazneni prostor. Ali, ključno, Hrvatska nije izgubila glavu i psihološki potonula, što će se pokazati presudnim u nastavku.

A onda su u drugom poluvremenu na scenu stupili Vlašić i Petković. Teško je reći koliko su ukupan dojam popravila dva gola u 56. i 60., koja su slomila Slovačku.

Hrvatska je u posljednjih pola sata igrala agresivnije, opasnije, a stihiju je zamijenila kolektivnija igra. Luka Modrić je češće stvarao višak, što izvlačenjem slovačkih igrača izvan pozicije, što pasom, Josip Brekalo je unio eksplozivnosti na krilo, a Slovačka se sve paničnije branila, pogotovo zbog toga što je od 66. minute igrala s igračem manje, nakon što je isključen Robert Mak.

Pobjeda je, nema sumnje, zaslužena, kao i odlazak na europsku smotru, unatoč neočekivanim mukama na putu. Hrvatska je imala 65% posjed lopte, uputila 12 udaraca u okvir i zabila tri gola. Teško je moglo biti više zasluženo.

Pa ipak, ako ovaj osvrt djeluje pretjerano kritično prema pobjedi kojom je izboren odlazak na Euro 2020., onda je to samo jer je teško oteti se dojmu da reprezentacija s ovakvim talentom može i mora kolektivno igrati bolje.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.